Sprekers voedselforum 2023

Luke Schafer & Christian Bugge Henriksen, projectcoördinatoren FoodSHIFT2030 (Kopenhagen, Denemarken)

 

Wat betekende FoodSHIFT2030 voor de andere pilootsteden?
Krachtige berichten en anekdotes over de transitie van het voedselsysteem.
What FoodSHIFT2030 meant for the pilot cities. 
Anecdotes and powerful messages on shifting the food system.

website FoodSHIFT2030

Line Rise Nielsen, Changing Food (Kopenhagen, Denemarken)

Het model van Kopenhagen, hoe een sterke visie de stad kan veranderen: de motivatie, mijlpalen, successen en uitdagingen.
About the Copenhagen model and methods, how a strong vision can change a city: the motivation, the mile stones,  successes and challenges.

With a deep knowledge and expertise regarding the food system and various stakeholders, Line Rise Nielsen has been in charge of designing and gathering partners for EU-projects and large national projects in Denmark. She has a profound believe in using the public kitchens as a driver towards a sustainable food system.

website Changing Food

Raluca Barbu, Highclere Consulting (Brasov, Roemenië)

Hoe kunnen kleinschalige landbouwers en toerisme elkaar versterken? Een verhaal over nieuwe marktconcepten, een label voor lokale gastronomie en culinaire hotspots.
How can small scale farmers and tourism strengthen each other? A story about new market concepts, a label for local gastronomy and culinary hotspots.

website Highclere Consulting

Nele Lauwers, Boerenbond - Farmers' association (België)

Via ondernemerschap en nieuwe perspectieven voor landbouwers werk maken van duurzame voeding voor iedereen.
Working towards sustainable food for all, through entrepreneurship and new perspectives for farmers.

Generation Food en hoe we via ondernemerschap werk maken van een duurzame voeding voor iedereen.

De Generation Food-tools worden actief ingezet bij lopende projecten zoals CROPDIVA.eu en Boon voor Leuven waar via co-creatie met ondernemers en burgers concrete stappen gezet worden en op die manier perspectieven gecreëerd voor landbouwers die willen inzetten op verdere verduurzaming van de voedselproductie.

website Boerenbond

Gwenny Nurtantio, Nurtantio Projects (België)

Just Keep It Challenge: workshops voor gerichte doelgroepen om voedselverspilling tegen te gaan.
Just Keep It Challenge: workshops targeted towards specific groups to fight food waste.

Sinds 2017 strijdt onze vzw tegen voedselverspilling via conferenties en publicaties voor huishoudens.

We zijn op zoek naar partners zoals bv. OCMW's, scholen, bedrijven en verenigingen om 'zero food waste' workshops met verschillende doelgroepen te organiseren.

We delen graag de geleerde lessen van onze 'zero food waste mama's' programma. In samenwerking met drie Brusselse OCMW's geven we kookworkshops voor alleenstaande mama’s.

website Nurtantio Projects

Bert Groenendaal, Blue Greenery (België)

Zeewier, groente van de toekomst
Sea weed, vegetable of the future

Bert Groenendaal obtained his PhD in polymer chemistry in 1996 at the Eindhoven University of Technology (Netherlands). After a postdoctoral fellowship (1997) at the University of California at Berkeley he moved to industry where he worked in various R&D positions for several companies (Bayer AG, Agfa-Gevaert, SIOEN Industries). Since 2020 Bert works as an independent consultant focusing on materials research, aquaculture/mariculture and project management. 
 
Bert has over 12 years of background in mariculture in general and seaweed cultivation in particular. He coordinated and/or participated in various international innovation projects related to seaweeds and is co-founder of ATSEA Technologies (now ATSEA Nova), being a global supplier of turnkey seaweed farms, and SWD Connectors, being a seaweed consultancy company. Furthermore he co-organizes the SEAGRICULTURE conferences since 2019. Bert refers to seaweeds as the feedstock of the future. 

Today Bert will inform you about his land based seaweed farm Blue Greenery in Ostend, Belgium, where he cultivates delicious dulse.

Donald Deschagt, Studio Zeewier (België)

Wier hier! Culinaire zeewierpionier met een heel grote passie voor wieren, algen en zeegroenten.
The Seaweedchef, Belgian culinary seaweed innovator/influencer, passionate about seaweed.

'Studio Zeewier' organiseert culinaire duinenkruidenwandelingen, zeewierdemo’s, workshops rond wieren, consultancy, lessen en productontwikkeling. 

Intussen is er ook een eigen zeewier-productenlijn (kazen, charcuterie, bier, Gin, brood…) en een kookboek.

website Studio Zeewier


Meer informatie over het programma / More information on the agenda

Terug naar de eventpagina / Back to the event page

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.