12 juni 2022 - culinaire-literaire avond in Mu.ZEE

Hoofdthemas

Lea esta página en español

Op 12 juni 2022 organiseerde Stad Oostende i.s.m. Mu.ZEE een culinaire-literaire avond in de toegangshal van het museum.

Empanaderia's vind je in vrijwel elke straat in Buenos Aires. Deze hartige snack wordt traditioneel gevuld met gehakt, maar er zijn ook heel wat vegetarische varianten te verkrijgen. In Mu.ZEE maakten we onder begeleiding van een kok eigen empanada's, met of zonder vlees. 

Schrijfster Heleen Debruyne dook in de rijke geschiedenis van het Argentijnse Ostende en vertelde een fictief verhaal over het ontstaan van onze zusterstad. De tonen van de accordeon van Anne Niepold lieten je wegdromen naar de parel van de Atlantische kust. Tot slot van de avond kon je smullen van je empanadas.

Heleen Debruyne studeerde geschiedenis en journalistiek. In 2016 verscheen De plantrekkers, haar romandebuut. Bij uitgeverij De Bezig Bij publiceerde Heleen eind 2021 haar 2de roman. De huisvriend vertelt een beklemmend, persoonlijk verhaal over familiegeheimen en hun nawerking. Heleen maakt ook radio voor Klara en samen met Anaïs van Ertvelde verkent ze graag vleselijkheden in Vuile Lakens, een podcast - en later ook een boek - over seks en lichaam.

Anne Niepold walst met haar diatonisch accordeon doorheen verschillende muziekgenres, van folk tot chanson, van jazz tot klassiek. Ze maakt eigen composities en arrangementen en bekwaamde zich in improvisatie waarbij ze de limieten van haar instrument verkent. Anne werkte samen met verschillende gezelschappen in België en in het buitenland. Ze werkte o.a. mee aan Lalala van Quatuor Alfama en HUSH van Zonzo Compagnie. Samen met Hendrik Vanattenhoven (contrabas) en Etienne Plumer (slagwerk) vormt ze een vast trio. 

Met je ticket kon je ook de tentoonstelling België-Argentinië. Trans-Atlantische modernismen, 1910-1958 in MuZEE bezoeken. Deze tentoonstelling onderzocht artistieke banden tussen België en Argentinië in de periode 1910 tot 1958. Er werd ingezoomd op het kunstenaarsnetwerk van drie figuren die direct of indirect met elkaar in contact stonden. De Belgische-Argentijnse kunstenaar Julio Payro die een levenslange vriendschap met Paul Delvaux uitbouwde, de Belgische kunstenaar Victor Delhez, die na de dood van zijn ouders uitweek naar Argentinië en de Argentijnse advocaat Ignacio Pirovano, vriend van en verzamelaar van het werk van Vantongerloo.

  • 16.00-18.00 uur   vrij bezoek tentoonstelling België-Argentinië - Trans-Atlantische modernismen, 1910-1958
  • 18.00-18.30 uur   workshop empanadas
  • 18.30-19.30 uur   verhaal Heleen Debruyne en accordeonmuziek van Anne Niepold
  • 19.30-20.30 uur   verorberen empanadas

Dit evenement was uitverkocht. 

Met deze activiteit plaatste Oostende de stedenband met het Argentijnse Ostende in de kijker.

© Annelein Pompe

© J.Pohl

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.