20 april - ENSJOR

Op 20 april 2024 zal Stad Oostende de constructie 'ENSJOR' plechtig inhuldigen. 

In het kader van het Ensorjaar bouwen de Oostendse jeugdverenigingen met sjorbalken een indrukwekkende constructie 'ENSJOR' aan het graf van James Ensor op de begraafplaats aan de Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Duinenkerk. De constructie vormt een herinnering aan de artistieke erfenis van Ensor en belichaamt de jeugdige geest van Oostende.  

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat James Ensor overleed. Het Ensorjaar eert de Belgische grootmeester met een breed stadsfestival in Oostende dat het ware gelaat van 'de man achter de maskers' laat zien. Stad Oostende daagde ook de lokale jeugd uit om deel te nemen aan het festival. Dit inspireerde de Oostendse Jeugdraad, om het project ENSJOR in te dienen.

Als eerbetoon aan het iconische kunstwerk 'Maman' van Louise Bourgeois, dat ooit de rustplaats van Ensor bewaakte, bouwen de jeugdverenigingen – onder leiding van de Jeugdraad - een indrukwekkende constructie aan de Onze-Lieve-Vrouwe-Ter-Duinenkerk.  Ze gebruiken daarvoor traditionele sjorbalken als knipoog naar de verenigingscultuur die Oostende zo kenmerkt. 

Het kunstwerk is meer dan slechts een visuele attractie, het is een levende herinnering aan de artistieke erfenis van Ensor en het belichaamt de jeugdige geest van Oostende. 

Het project ENSJOR wordt gesteund door Stad Oostende en is een participatief initiatief met diverse partners:

KSA Meeuwennest

KSA Zandvoorde

Scouts Sint-Jan

Chiro Kadam

Jeugdraad Oostende

Kijk voor alle initiatieven in het kader van het Ensorjaar op www.ensor2024.be

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.