20e editie van Oostende voor Anker komt eraan!

Van donderdag 23 mei t.e.m. zondag 26 mei 2019 meert de jubileumeditie van het maritieme festival terug aan in Oostende. Je kan er meer dan 130 authentieke vaartuigen ontdekken. Op de Mercator ontdek je een unieke tentoonstelling over de expeditie van de driemaster naar het Paaseiland.

Het gratis maritiem festival zal voor de twintigste keer Oostende omtoveren tot het epicentrum van het maritiem erfgoed in België. Je kan er kennismaken met alles rond de scheepvaart.  Een van de trekpleisters wordt ongetwijfeld het Spaanse galjoen Lé Galion Andalucia, een replica van een 16e-eeuws handelsschip waarmee de Spaanse Kroon haar invloed over de hele wereld verspreidde. Daarnaast kan je aan boord gaan van meer dan 130 authentieke schepen!

Verder kan je smullen van vers gerookte haring en zalm of van de vele lekkere streekproducten. Ervaren zeebonken dompelen onder in het ruwe zeeleven en je kan genieten van livemuziek, animatie en een heleboel workshops! Ook aan de vistrap kan je de vissers aan het werk zien. Vroege vogels kunnen tussen 6.00 en 7.00 uur de bemanningen aan het werk zien terwijl ze hun vangst aan het lossen zijn. Vanaf 10.00 uur is er kinderanimatie en kan je demonstraties vis fileren volgen. 

Klik hier voor meer informatie

Verkeersmaatregelen

Het festival zal opnieuw zijn tenten opzetten aan de Vindictivelaan (t.e.m. het Jan Piersplein), op het Sint-Petrus- en -Paulusplein en op de wandelzone aan de Visserskaai. Om de nachtrust van de buurtbewoners te respecteren, stopt de muziek vanaf 20.00 uur. 

Vanaf vrijdag 17 mei start de opbouw, maar er wordt enkel gewerkt op de verkeersvrije zones aan het Jan Piersplein, Sint-Petrus- en -Paulusplein en de Visserskaai. Vanaf dinsdag 21 mei t.e.m. maandag 27 mei 2019 wordt het verkeer in beide richtingen verboden vanaf de Kapellebrug tot aan de Amandine. In de Vindictivelaan wordt het verkeer richting Kapellebrug verboden vanaf de Leopold II-laan. Tijdens het evenement geldt er een parkeerverbod in de Vindictivelaan. 

Om de veiligheid van de bezoekers te garanderen, wordt een aantal verkeersmaatregelen genomen. Tijdens Oostende voor Anker gelden de volgende verkeersregels van 10.00 tot 22.00 uur (afhankelijk van de verkeers- en voetgangersdrukte):  

  • Op de Vindictivelaan wordt vanaf de Leopold II-laan het verkeer richting Kapellebrug verboden. Vanaf de Kapellebrug tot de Amandine wordt het verkeer in beide richtingen verboden. Het is tijdens de volledige periode van het evenement niet toegelaten om te parkeren in de Vindictivelaan.
  • De ondergrondse parkeergarage op de Visserskaai zal bereikbaar zijn via deze omleiding: Jozef II-straat ⇨ de dienstweg voor de kerk ⇨ Pastoor Pypestraat ⇨ Sint-Franciscusstraat ⇨ Visserskaai en via de Visserskaai zelf komende uit de richting van het Klein Strand.
  • De Sir Winston Churchillkaai en de Churchillparking zullen voor het publiek enkel bereikbaar zijn via Visserskaai en de brug t.h.v. Hotel Du Bassin. Het wegrijden zal ook enkel via deze brug mogelijk zijn.
  • Het centrum zal te bereiken zijn via de zijstraten van de Hendrik Serruyslaan en de Van Iseghemlaan.
  • Je kan het centrum verlaten via: Visserskaai ⇨ Albert I-promenade ⇨ Van Iseghemlaan OF Nieuwstraat ⇨ Mijnplein ⇨ Breidelstraat ⇨ Kerkstraat ⇨ Sint-Pietersstraat ⇨ Jozef II-straat ⇨ Christinastraat ⇨ Vindictivelaan ⇨ Leopold II-laan.
  • Tijdens de opbouw wordt een parkeerverbod ingevoerd aan het Sint-Petrus- en -Paulusplein tussen de Zuidstraat en de Visserskaai.
  • Vanaf opbouw tot en met de afbouw (behalve tijdens de eigenlijke openingstijden) van het evenement wordt eenrichtingsverkeer ingevoerd aan het Sint-Petrus- en -Paulusplein. Tussen de Zuidstraat en de Vindictivelaan wordt eenrichtingsverkeer ingevoerd vanaf de opbouw tot het einde van de afbouw van het evenement. Het verkeer zal rijden van de Mercator in de richting van de Zuidstraat.
  • Tijdens de openingstijden van het evenement wordt het Sint-Petrus- en -Paulusplein afgesloten voor alle verkeer tussen de dienstweg aan de kerk en de Visserskaai.
  • De Visserskaai wordt bij grote drukte afgesloten voor alle verkeer t.h.v. de Nieuwstraat in de richting van de Vindictivelaan. Dit om veiligheidsredenen en om de nodige ruimte te creëren voor de voetgangers.

 

Gepubliceerd op donderdag 16 mei 2019 9.45 u.