9 mei - Europadag

Hoofdthemas

Sinds 1985 wordt jaarlijks op 9 mei 'Europadag' gevierd. Europadag is het jaarlijkse feest van vrede en eenheid in Europa. De datum markeert de verjaardag van de historische Schuman-verklaring, waarin Schuman pleitte voor een nieuwe vorm van politieke samenwerking in Europa, die oorlog tussen de Europese naties ondenkbaar zou maken. Schumans voorstel wordt gezien als de eerste aanzet tot wat later de Europese Unie zou worden.

Op 9 mei om 20.00 uur organiseert Stad Oostende, naar aanleiding van Europadag, de lezing Hoe leven we in 2050? in de Forumzaal van bibliotheek

2050: bij je lunch eet je vlees dat in een labo werd gecreëerd. Een complete omschakeling van het landbouwbeleid zorgde ervoor dat grootschalig kweken van dieren niet meer van deze tijd is. Er staat een zelfrijdende elektrische wagen op je oprit en de elektriciteit die je verbruikt, wek je zelf op. Voor een update van het wereldnieuws laat je een hologram van een reporter verschijnen. 

Of deze situatieschets compleet van de pot gerukt is, weten we niet. Wat we vandaag wél weten, is wat de plannen van de Europese instellingen zijn voor onze gezamenlijke toekomst. In deze lezing verneem je alles over de Europese ambities – een groene en digitale omschakeling - en hoe ver het daarmee staat. Zin om samen met het Europahuis mee vooruit te blikken?

De lezing is gratis. Inschrijven kan via deze link.