Musea Oostende zetten deuren open tijdens Museumnocturnes 2019

Elke zaterdagavond van de grote vakantie zet één van de Oostendse musea de deuren open. Iedereen kan kennismaken met het rijk aanbod en er zijn heel wat extra activiteiten.

De heel zomer lang staan de zaterdagavonden volledig in het teken van de Museumnocturnes. De deelnemende musea in Oostende stellen op zaterdagavond van 18.00 tot 22.00 uur hun deuren gratis open voor het publiek en laten iedereen kennismaken met hun rijk aanbod en er zijn ook heel wat extra activiteiten. Inschrijven is niet nodig, tenzij anders vermeld.

Voor gezinnen met kinderen

Een mu-zee-umgids neemt je tijdens elke nocturne mee op een belevingstocht die toegankelijk is voor iedereen. Je ontdekt er de expo op een spannende, verrassende, creatieve en leuke manier.  Je kan kiezen uit: 18.00 – 18.45 uur of 19.00 – 19.45 uur. Ook hiervoor moet je inschrijven.

Pas op: voor 24 augustus zijn er 4 plaatsen vrij gekomen om 18u, er zijn nog plaatsen vrij voor 17 augustus ( 18u en 19u) en 31 augustus om 18u.

inschrijven belevingstocht mu-zee-um

 

Programma juli

6 juli 2019 - Raversyde ANNO 1465:

De  middeleeuwse huisjes van het verdwenen vissersdorp Walraversijde worden opnieuw  ‘bewoond’. Een Living History group in klederdracht brengt je terug in de vijftiende eeuw.
Nieuw is Batterij Aachen, een uniek bunkercomplex uit W.O. I. Met beeld, animaties en een 3D-reconstructie kom je meer te weten over de oorlog op zee en de kustverdediging.

13 juli 2019 - Venetiaanse Gaanderijen:

In het kader van de tentoonstelling 'Vernieling en wederopbouw. Oostende 1944-1958' in Venetiaanse Gaanderijen verzorgt curator Marc Dubois om 18.00-19.00 uur / 19.30 - 20.30 uur / 21.00 - 22.00 uur een rondleiding. Inschrijven is niet meer mogelijk. De rondleidingen zijn volzet.

 

20 juli 2019 - OPGELET! 

Door het sluiten van het Noordzeeaquarium gaat de museumnocturne niet door. De workshop garnaalpellen gaat wel door. De Korre vzw verhuist voor deze workshop naar OC De Boeie, Kerkstraat 35 in Oostende

De Korre vzw is een vissersfol­kloregroep uit Blankenberge die demonstraties geeft van oude vissersambachten langs de Belgische kust en dit telkens in traditionele klederdracht anno 1900. De groep geeft een work­shop garnaalpellen en dit om het uur. De garnalen zijn ter plaatse beschikbaar, je kunt ze nadien meenemen of me­teen opeten!
De workshop is gratis, maar inschrijven is verplicht via het inschrijfformulier .  Er zijn slechts 20 plaatsen per workshop.

Je kan je nog steeds inschrijven via: workshop garnalenpellen 

27 juli 2019 - Mu.ZEE:

Mu.ZEE is gratis toegankelijk, met uitzondering van de Ensor- en Spilliaert Museumvleugel. Wil je die wel bezoeken: €9 ( individueel) en €7,5 (65+ en groepen vanaf 15 pp)

Er zijn diverse performances door jongeren tijdens de opening van de tentoonstelling door het Jongerenplatform Untitled van Mu.ZEE. Beleving en participatie staan centraal in deze tentoonstelling ‘van de toekomst’.

Programma augustus

3 augustus 2019 - Venetiaanse Gaanderijen:

In het kader van de tentoonstelling 'Vernieling en wederopbouw. Oostende 1944-1958' in Venetiaanse Gaanderijen verzorgt curator Marc Dubois om 18.00-19.00 uur / 19.30 - 20.30 uur / 21.00 - 22.00 uur een rondleiding.  Inschrijven is niet meer mogelijk. De rondleidingen zijn volzet.

10 augustus 2019 - OPGELET!

Door het sluiten van het Noordzeeaquarium gaat de museumnocturne niet door. De demonstratie visserstruien breien gaat wel door. De Korre vzw verhuist voor deze workshop naar OC De Boeie, Kerkstraat 35 in Oostende

De Korre demonstreert stap voor stap hoe je een visserstrui breit. Neem plaats aan het spinnenwiel en leer een echte visserstrui breien!

17 augustus 2019 - Stadsmuseum:

Tijdens de Museumnocturnes kan je heerlijk vertoeven in het Visserscafé van het museum. Je kan er Zeeslag of Mens erger je niet spelen terwijl je een drankje nuttigt. De inkomsten van het café ondersteunen de museumwerking.

24 augustus 2019 - Raversyde Atlantikwall:

Breng een exclusief avondbezoek aan de Atlantikwall, waar uit de twee wereldoorlogen zestig bunkers, observatieposten en geschutstellingen en twee kilometer loopgraven bewaard bleven.
Nieuw is Batterij Aachen, een uniek bunkercomplex uit W.O. I. Met beeld, animaties en een 3D-reconstructie kom je meer te weten over de oorlog op zee en de kustverdediging.

31 augustus 2019 - Het Spilliaert Huis zet zijn deuren open

Het Spilliaert Huis zet zich als kunstencentrum in voor documentatie en onderzoek rond het werk en leven van de kunstenaar Léon Spilliaert. Tijdens de Museumnocturne staan de vaste medewerkers voor je klaar voor een extra woordje uitleg.

Voor gezinnen met kinderen

Een mu-zee-umgids neemt je tijdens elke nocturne mee op een belevingstocht die toegankelijk is voor iedereen. Je ontdekt er de expo op een spannende, verrassende, creatieve en leuke manier.  Je kan kiezen uit: 18.00 – 18.45 uur of 19.00 – 19.45 uur. Ook hiervoor moet je inschrijven.

Pas op: een aantal data zijn al volzet!

inschrijven belevingstocht mu-zee-um

 

UiTPAS

Vergeet zeker ook je UiTPAS niet! Spaar met jouw favoriete vrijetijdspas extra punten op elke UiTPAS-locatie. Ruil je punten ter plaatste om voor een exclusief omruilvoordeel dat enkel tijdens de Museumnocturne beschikbaar is.

 • Venetiaanse Gaanderijen: 40 punten = gratis catalogus ‘Vernieling en Wederopbouw. Oostende 1944-1958’
 • Mu.ZEE: 20 punten = gratis ticket voor de volgende tentoonstelling Hoeboer of doosje met 8 wenskaarten van Spilliaert
 • Stadsmuseum: 10 punten = gratis affiche of dubbele postkaart 
 • Het Spilliaert Huis: 25 punten = gratis duoticket voor Het Spilliaert Huis om cadeau te doen of zelf te gaan naar de volgende tentoonstelling.
 • Raversyde ANNO 1465 en Raversyde Atlantikwall:
  5 punten = één van deze publicaties of dvd
  • Van Schorre tot Slagveld (inclusief kaart) – Inge Zeebroek
  • Karel, graaf van Vlaanderen – Gunnar Riebs
  • Beeldhouwwerken koningin Elisabeth
  • Dvd Vesche Vis & Nieuwe Liefde

Heb je nog geen UiTPAS? Check dan www.uitinoostende.be/uitpas voor alle voordelen en voorwaarden.

 

Gepubliceerd op donderdag 2 mei 2019 11.16 u.