Uw eigen foto's op de Beeldbank van Oostende? Het kan!

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
Voortaan kan iedereen van waar ook ter wereld, zelf afbeeldingen op de Beeldbank plaatsen. Die zullen, net zoals de afbeeldingen die reeds online staan, bekeken kunnen worden.

Hoe werkt het?

Om een foto op de beeldbank te krijgen volstaat het om een digitaal formulier in te vullen en de digitale foto aan dit formulier te linken. Men verzendt het formulier en binnen de kortste keren, na een screening door de dienst Archief, kunnen andere beeldbankgebruikers de afbeelding, voorzover geschikt, ook bekijken en erop reageren.

Waarom?

Heel wat Oostendenaars hebben pakken foto's liggen over allerlei gebeurtenissen in Oostende. Natuurlijk houden de meesten die foto's liever zelf of in de familie bij. Maar heel veel foto's kunnen ook interessant zijn voor anderen. Door ze op de Beeldbank te plaatsen, kan iedereen ze delen met anderen en moet de eigenaar ze niet eens in bruikleen geven om ze te laten scannen.

Wat zoekt het Archief?

Het Archief is vooral op zoek naar afbeeldingen die passen op de beeldbank: oude klasfoto's van jaren terug, een feest in het Kursaal, schoolfeesten, bezoeken van de leden van de koninklijke familie, strandfoto's, bijzondere gebeurtenissen b.v. van de schipbreuk van de Mont Louis in 1984, de overstroming in 1953, de oorlog, en andere rampen, de bouw, de sloop, de renovatie van gebouwen, de parken, straten, Rat Mort, Theater-aan-zee, Off Shore Races, Oostende voor Anker, … foto's van bekende of minder bekende Oostendenaars (politici, volksfiguren, kunstenaars, musici, …), kortom alles wat een beeld kan geven van het leven in de Oostende is welkom. Zo proberen we een beter beeld te geven van het leven in Oostende in het verleden.

Er zijn wel een aantal voorwaarden:

1. Elke afbeelding moet historisch Oostende (incl. Mariakerke, Stene, Zandvoorde) als onderwerp hebben of een onderwerp dat verbonden is met Oostende, b.v. een plaats in Oostende, een gebeurtenis in Oostende, een Oostendenaar;
2. Elke afbeelding moet vrij zijn van rechten. D.w.z. dat men geen foto's van andere fotografen mag plaatsen als er copyright geldt. Degene die de foto plaatst is zelf verantwoordelijk voor eventuele inbreuken op deze wetgeving;
3. Een afbeelding wordt enkel aanvaard met de extensie .JPG of .JPEG en in een resolutie die minder is dan of gelijk aan 300 dpi;
4. Bij elke afbeelding moet men een verplicht aantal velden invullen. Dit stelt het Archief in staat om de afbeelding te identificeren en ook voor derden toegankelijk te maken. Het heeft immers weinig zin om een afbeelding op de beeldbank te plaatsen die niemand ooit terugvindt. Het betreft de velden:
- "beschrijving": een korte beschrijving van het onderwerp van de afbeelding;
- "periode": keuze uit een aantal periodes om de afbeelding min of meer te dateren;
Die verplichte velden zijn aangeduid in het geel. De andere velden zijn optioneel.
5. Bij elke afbeelding moet men een volledige naam en adresgegevens invullen. Op de beeldbank zullen enkel de naam en de gemeente worden vermeld;
6. Een afbeelding wordt niet meteen online geplaatst. Ze wordt eerst gescreend om na te gaan of ze wel past binnen de Beeldbank van Oostende. Men mag rekenen op ten minste één werkdag vóór de afbeelding te zien zal zijn.
7. Een afbeelding wordt geweigerd indien:
- de afbeelding geen Oostends onderwerp heeft;
- de afbeelding beledigend, kwetsend, discriminerend, shockerend, privacygevoelig, racistisch of vulgair is;
- de kwaliteit van de afbeelding niet voldoet om te worden opgenomen;
- de persoonlijke gegevens niet blijken te kloppen met de realiteit;
- er op de afbeelding een copyright rust;
8. Het Archief behoudt zich het recht voor om de beschrijving van een afbeelding te corrigeren of aan te vullen.

Aan de slag

Om een foto op de beeldbank te plaatsen, surft men naar www.beeldbankoostende.be en klikt op uw foto's plaatsen in het menu. Daarna klikt men door op het formulier onderaan de pagina en volgt men de verdere instructies.
Datum van het bericht: dinsdag 07 augustus 2007
Toon alle nieuws