Recreatief gedeelte Zwembad Brigitte Becue open voor publiek

Sinds vrijdag 25 juni is de recreatiezone in het Zwembad Brigitte Becue open voor het publiek. Het recreatief gedeelte bevat gevarieerde spelelementen en wellnessmogelijkheden. Het zwembad is nu helemaal open en kan deze zomer de ideale verkoeling bieden aan Oostendenaars en bezoekers van onze stad.

Op 1 mei 2021 opende het nieuwe zwembad de deuren voor het publiek. Omwille van de coronamaatregelen konden bezoekers toen enkel in het sportbad terecht. Vanaf vrijdag 25 juni 2021 kunnen Stad Oostende en zwembadbeheerder FARYS ook het recreatiebad openen voor het publiek.

FARYS / TMVW en Stad Oostende sloegen voor de bouw van het nieuwe zwembad de handen in elkaar. De opdracht werd gegeven aan OLCO Sportsphere, dat samen met de partners Stadsbader en Remmers instond voor de totale ontwikkeling en totstandkoming van het project. Het project werd ook financieel ondersteund door Sport Vlaanderen.

Architecturaal pareltje

Het nieuwe zwembad is nu helemaal klaar en is een mooi staaltje van vernieuwende architectuur. De verschillende uitsnijdingen, patio’s en terrassen en de structuur van de verschillende gevels, zorgen voor een expressief gebouw met verschillende gezichten dat zich naar alle zijden anders toont en in interactie gaat met zijn omgeving.

De verschillende functies van het gebouw zijn van buitenaf herkenbaar. Het zwembad heeft bijvoorbeeld andere raamopeningen en een andere inkom dan de bijhorende appartementen achteraan het complex. Het zorgt er voor dat het gebouw vanaf elke zijde een verschillende uitstraling krijgt en ook ruimtelijk anders aansluit op omliggende bebouwing en de Wellingtonrenbaan en het golfterrein.

Gebouw op mensenmaat

Het zwembad Brigitte Becue blijft wel een gebouw op mensenmaat, met een prettig voorplein aan de Northlaan dat open en uitnodigend is voor alle bezoekers.  Het zwembad, de cafetaria, de terrassen, de inkom, de appartementen en de golfbaan, alles is zichtbaar. Vanuit het zwembad zelf is er dan weer een prachtig zicht – tussen de bomen door – over de golfbaan.

Het zwemcomplex is ontworpen door twee architectenbureaus, het Belgische B2Ai architecten en het Nederlandse Venhoeven CS (VCS). Samen ontwierpen ze eerder al de zwembaden in Ronse en Mechelen. VCS ontwierp ook het nieuwe Olympische zwembad voor de Spelen van Parijs in 2024.

Duurzaam en energiebesparend

Stad Oostende zet haar plan verder om het stadspatrimonium uit te breiden met het hedendaagse en energiezuinige gebouwen. Het zwembadcomplex is dan ook een voorbeeld van duurzaamheid, met de modernste isolatietechnieken, een zeer laag K-peil, hergebruik van leiding- en regenwater, zonnepanelen, een groendak, … Over het 50-meterbad komt na sluitingstijd een reusachtig rolluik, om warmteverlies en waterverdamping te beperken. Er wordt ook bespaard op energie, dankzij de nachtstand op de pompen die zorgen voor de verversing van het water.

Een zoetwaterbad voor (inter)nationale wedstrijden

Het vroegere zwembad bevatte zout water, maar voor het nieuwe zwembad werd al snel gekozen voor zoet water. In zout water kunnen immers geen geldige zwemwedstrijden gezwommen worden. Bovendien zorgt zout water voor extra corrosie.

De waterbehandeling gebeurt onder meer met uv-filter en zoutelektrolyse. Na de zuivering in een klassieke filter gaat het water via een warmtewisselaar naar de uv-filter. De felle uv-stralen verminderen de concentratie van chlooramines in het water aanzienlijk. Chlooramines ontstaan door de reactie tussen zweet of urine en chloor, en zorgen voor prikkende ogen en een onaangename chloorgeur. In een volgende stap wordt zout opgelost in het water. Dat zout verandert dankzij elektrolyse in chloor en zo blijft het chloorgehalte van het water op peil. 

Sporten, trainen, ravotten en relaxen

Het zwembad bestaat uit een sportbad en een recreatiebad. In het sportbad vind je een instructiebad met beweegbare bodem die op een diepte van 0 tot 4,2 meter geplaatst kan worden. Ideaal voor zowel een waterpolowedstrijd of een duikinitiatie als een zwemles voor de allerkleinsten. Het grote bad of wedstrijdbad is geschikt voor nationale zwemwedstrijden, maar je kan er natuurlijk ook gewoon baantjeszwemmen. Het bad is 50 meter lang en 2,5 meter diep. Onder de eerste 17 meter zit een beweegbare bodem zodat dit gedeelte minder diep kan gemaakt worden.

Het recreatiebad omvat het recreatiegedeelte met twee baden, heel wat leuke speelelementen en een wellnessgedeelte. Kinderen zullen de tijd van hun leven hebben op de vele speelelementen met een familieglijbaan, een interactieve glijbaan, een klimwand en nog veel meer! Wie wil, zal kunnen genieten van wellness met twee hottubs en een whirlpool buiten, en een sauna en whirlpool binnen. Het buitengedeelte is momenteel - om veiligheidsredenen - nog even gesloten.

Met de opening van het recreatiegedeelte telt ons zwembad nu vier baden: een wedstrijdbad, een instructiebad  en een recreatiezone met twee baden.

Bereikbaar en toegankelijk zwembad

Het zwembad is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer en er is een ruime, overdekte fietsenstalling. Er is een kiss-and-ride zone en een ondergronds parkeerterrein voor 69 parkeerplaatsen.

Het hele complex is rolstoelvriendelijk, met hellingen en liften. Zowel het instructiebad als wedstrijdbad werden voorzien met een zwembadlift, trappen en handgrepen.

Reserveren voor een bezoekje aan het zwembad kan via www.oostende.be/zwembad.  

Gepubliceerd op vrijdag 25 juni 2021 13.30 u.