Stad Oostende kreeg de vraag vanuit het secundair onderwijs of er ook aanbod kan worden voorzien voor jongeren. Samen met de leerkracht en enkele gidsen werkte de Stad daarom een studiedag uit en werd een gidswandeling op maat van jongeren samengesteld.
Studiedag
Tijdens de studiedag zullen tal van experts in gesprek gaan met leerlingen over het koloniaal verleden en hoe dit in het heden nog steeds een rol speelt.
Meer info over de studiedag volgt en met vragen kan je terecht bij participatie@oostende.be
Gidswandelingen
Stad Oostende voorziet verschilde gidswandelingen en biedt vervolgens een lezing over dit thema aan om verder te reflecteren. Inschrijven kan per klas of individueel als leerling.
Wandeling Koloniale sporen
De rode draad tijdens deze wandeling is hoe bepaalde plaatsen in Oostende zowel direct of impliciet verwijzen naar de huidige en vroegere kolonisatie van Congo door Leopold II en Belgiƫ. Samen met de gidsen gaan we in dialoog over deze koloniale verwijzingen in de publieke ruimte en of deze vandaag nog een plaats en betekenis hebben of welke betekenis ze nog zouden kunnen krijgen.
Startpunt: De Grote Post (Hendrik Serruyslaan 18A, 8400 Oostende)
Eindpunt: Kaap Oostende (Zeedijk, Koning Boudewijnpromenade 10, 8400 Oostende)
Duur: maximum 2 uur
Diversiteitswandeling
Het koloniaal verleden gebeurde lang geleden, maar de gevolgen zijn nog zichtbaar aanwezig: wereldwijd, daar en hier, tot zelfs in ons denken.
Hoezo? Dat kom je te weten in deze workshop. Een interactieve wandeling door Oostende schudt ons bewustzijn wakker en opent onze ogen naar de erfenis van het koloniaal verleden die onze stad herbergt. Leergierigen en creatievelingen kunnen zich volledig uitleven tijdens deze workshop rond racisme en discriminatie.
Startpunt: Station Oostende
Eindpunt: Aan de Drie Gapers (Zeedijk, Koning Boudewijnpromenade 10, 8400 Oostende)
Duur: maximum 2 uur