Acties tegen hondenpoep op strand

Nu honden het hele jaar door welkom zijn op de Oostendse stranden, zal de politie de komende weken extra controleren of mensen het strand proper houden. Bij vrijheid hoort immers verantwoordelijkheid.

Onlangs werd beslist om honden op het strand meer vrijheid te geven. Voortaan zijn honden van 1 oktober tot en met 31 maart toegelaten op alle stranden. Op het strand vanaf de Westlaan tot aan de grens met Middelkerke, op het Klein Strand en op het laatste stuk strand (vanaf strandhoofd 5 op de Oosteroever) tot aan de grens met Bredene zijn honden het hele jaar door welkom. Op alle andere stranden zijn honden in de maanden april, mei, juni en september toegelaten vóór 10.00 uur en na 18.30 uur en tijdens de maanden juli en augustus vóór 10.00 uur en na 20.00 uur.

Nu honden meer vrijheid krijgen op het strand zal de politie actief controleren of iedereen zich aan de regels houdt. ‘Mensen horen hondenpoep altijd en overal netjes op te ruimen. Zeker ook op het strand. Daarom zal de politie de komende weken extra controleren. Wie vuiligheid zomaar achterlaat op het strand, niet alleen hondenpoep maar elke vorm van zwerfvuil, zal daar de gevolgen van dragen. Bij vrijheid hoort immers verantwoordelijkheid.

De extra controles gebeuren enerzijds door agenten, voornamelijk in burger, en anderzijds via zes recent aangekochte onbemande camera’s. Aan de hand van de informatie die de stad via diverse kanalen binnenkrijgt (via burgers, wijkagenten, medewerkers van de stadsdiensten...) werd een 75-tal plaatsen in Oostende geselecteerd waar er met verhoogde aandacht zal wordt gecontroleerd. Sinds september 2018 werden met de onbemande camera's al 155 heterdaad-vaststellingen verricht (sluikstorting, hondenpoep...).

De nieuwe camera’s zullen ze nu ook gebruikt worden om de netheid op onze stranden te vergroten. Voor sluikstorters geldt een nultolerantie.

Meer info over de zones voor honden vind je op www.oostende.be/honden.

Gepubliceerd op woensdag 10 april 2019 0.00 u.