Adviesgroep

Adviesgroep Struikelstenen Oostende. Zo luidt de naam van ons burgerinitiatief. Ons doel is de herinnering levend te houden aan de slachtoffers van het naziregime in Oostende. We doen dit omdat we het onrecht willen erkennen dat al deze mensen werd aangedaan.

Struikelstenen zijn een erkenning van hun aanwezigheid in deze stad, van de verhalen en pijnlijke herinneringen die leven bij families, van de strijd die werd gevoerd om de bezetter te weren uit Oostende. We willen de gemeenschappelijke geschiedenis van onze stad blijven herdenken en tastbaar maken. We doen dit ook omdat de mechanismes die toen geleid hebben tot uitsluiting van mensen op basis van geloof, afkomst, gender, handicap, etc.. ook nu nog altijd in onze samenleving actief zijn. Respect voor de mensenrechten is dan ook wat ons drijft.

Onze adviesgroep is de stuwende kracht achter de Struikelstenen in Oostende: het project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig om een gedenksteen te plaatsen in het trottoir voor de woonplaats van mensen die tussen 1933 en 1945 door het nationaalsocialisme werden vervolgd.

De adviesgroep onderzoekt de ingediende aanvragen voor de struikelstenen op ontvankelijkheid en volledigheid en adviseert op basis van inhoudelijke kennisname het Stadsbestuur over de ingediende aanvraag. De adviesgroep doet hiervoor een beroep specialisten op het vlak van historisch onderzoek. Maar we kijken ook wat ruimer en zetten onze schouders onder andere initiatieven voor mensenrechten.

We geloven in de kracht van samenwerken. Daarom gaan we actief op zoek naar mensen, organisaties en instanties die goesting hebben om met ons de handen in elkaar te slaan, met een bijzondere aandacht voor wie zelf uitsluiting ervaart of heeft ervaren. Heb jij interesse of sluit je graag eens aan tijdens een vergadering? Mail dan naar rob.declercq@hotmail.com.

Wie behoort tot de adviesgroep?

Robert Declercq, coördinator Adviesgroep Struikelstenen Oostende en indiener burgerinitiatief om de slachtoffers van WOII te herdenken via struikelstenen.

Pol De Grave, lid van de Adviesgroep Struikelstenen Oostende, mede-indiener burgerinitiatief en lid van de raad van bestuur Stichting Auschwitz

Eva Rousselle, lid van de Adviesgroep Struikelstenen Oostende, achternicht van vermoorde verzetsstrijder Renaud Goddemaer

Stefaan Pennynck, lid van de Adviesgroep Struikelstenen Oostende

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.