Afvalbak/vuilbak/ recipiënt

Hoofdthemas

Je kan ook via de Stad een afvalbak aankopen voor de prijs van 5 euro!

Afvalbak - Aanvraag (plastic afvalbak tegen de meeuwen)


Wat?

In de strijd tegen de (meeuwen)overlast werkte het Stadsbestuur een regeling uit met afvalintercommunale IVOO en ophaler SITA over het gebruik van een afvalkorf/vuilbak/recipiënt om de afvalzak in te deponeren.

Het gebruik van een afvalkorf/vuilbak/recipiënt is vrijblijvend, maar is een must in de door meeuwen geteisterde straten.

Voorwaarden

Er zijn evenwel enkele voorwaarden om dit te gebruiken.

 • De bak mag maximum 60 cm hoog zijn.
 • Er mag geen deksel op zitten en de wanden moeten glad zijn.
 • De huisvuilzak mag niet knellen in de bak.

De diameter voor het recipiënt mag niet te smal zijn, de zak moet er vlot in- en uit haalbaar zijn. Door het gebruik van deze recipïenten zal de vuilniszak niet vastgezogen of gespannen zitten in de vuilnisbak, tevens kan de zak niet scheuren. Met deze recipiënten wordt het minder efficiënt laden verminderd en kan het tijdsverlies dus beperkt worden.

Alle afval moet in een reglementaire zak van de stad Oostende zitten. Er mag dus geen los afval in het recipiënt zitten.

Om te vermijden dat het recipiënt leeg rondwaait na de ophaling, kan je er eventueel een baksteen inleggen. Het recipiënt moet ook opnieuw van het trottoir gehaald worden de dag zelf na de lediging.

Zorg er ook voor dat de doorgang op het voetpad gegarandeerd blijft en mindervaliden, kinderwagens en anderen niet hinderen. Bij gebruik van meerdere zakken kan er steeds een tweede reglementaire zak bovenop de zak die in het recipiënt zit geplaatst worden. Meeuwen hebben immers vaste grond nodig om zakken open te pikken.

Enkele voorbeelden:

 • een uniforme kunststof recipiënt, met gladde wanden
  • cilindervormig of licht conisch
  •  zonder deksel
 • een cementkuip
 • een lage kartonnen doos

Liefst met een diameter/breedte van minimum 45 cm voor kleine huisvuilzakken en voor grote huisvuilzakken van rond de 51 cm.

Let op indien de zak knelt in het recipiënt, dan zal deze niet opgehaald worden.


Twijfel je over het juiste formaat van de afvalbak? Je kan via de Stad een afvalbak aankopen voor de prijs van 5 euro!

Afvalbak - Aanvraag (plastic afvalbak tegen de meeuwen)


Meer info bij de directie Openbaar Domein, 059/80.55.00 of via openbaardomein@oostende.be

 • shutterstock_699017731.jpg
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.