Angst om te vallen

Valangst kan een belemmering vormen voor een actief en zelfverzekerd leven. Angst om te vallen kan leiden tot paniek, wat op zichzelf een risicofactor is voor vallen.

Heb je last van valangst? Pak het aan om de kwaliteit van je dagelijkse leven te verbeteren.

We geven je graag enkele tips mee voor het aanpakken van je valangst:

1. Bespreek je valangst

Bespreek je angst met familieleden, vrienden en/of een arts. Je huisarts, ergotherapeut, psychologe kinesitherapeut of verpleegkundige kan je bijstaan door middel van gesprekken om je houding en denkwijze ten opzichte van valangst te veranderen.

2. Blijf in beweging

Voorkom dat je te lang stilzit. Tracht het grootste deel van de dag licht intensief te bewegen. Voer eenvoudige activiteiten uit zoals het begieten van planten, huishoudelijke taken of speel met je kleinkinderen.

3. Vraag om een specifiek oefenprogramma

Raadpleeg je huisarts, kinesitherapeut of ergotherapeut voor een op maat gemaakt oefenprogramma met spierversterkende en evenwichtsoefeningen. Denk hierbij aan activiteiten zoals turnen, dansen of tai chi, die je zowel thuis als in groepsverband kunt uitvoeren.

4. Gebruik een (loop)hulpmiddel

Vraag raad aan de ergotherapeut en maak gebruik van een aangepaste wandelstok of rollator om je stabiliteit te vergroten bij elke activiteit. Het biedt extra ondersteuning en vermindert het risico op vallen.

5. Pas je omgeving aan

Bekijk samen met familie en/of een ergotherapeut je verblijfplaats. Identificeer mogelijke gevaren en werk samen aan oplossingen. Gebruik handgrepen in de badkamer en zorg voor voldoende verlichting, vooral 's nachts.

6. Vermijd struikelgevaren

Houd je leefomgeving opgeruimd en veilig. Laat geen spullen rondslingeren waarover je zou kunnen struikelen.

7. Zoek meer informatie

Voor aanvullende informatie over valpreventie, bezoek www.valpreventie.be of raadpleeg je arts, ergotherapeut, kinesist of verpleegkundige voor persoonlijk advies.

Overwin je valangst en neem actieve stappen om een veiliger en gezonder leven te leiden. Kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken in het bevorderen van je welzijn.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.