Anouk Geurts

Anouk Geurts

Oostende was lange tijd mijn tweede thuis. Ik kom er dus al heel mijn leven en heb vanuit mijn ‘thuisclub’ Inside Outside ook de passie voor het zeilen meegekregen.

Bio

Sporttak: zeilen, 49er FX klasse in duo met Isaura Maenhaut
Leeftijd: 22
Geboorteplaats: Gent
Aangesloten bij: VVW Inside-Outside

instagram.com/geurts_anouk
www.facebook.com/49erfxbelgium

Anouk in actie

  • Dinsdag 27 juli vanaf 19.05 uur - race 1, 2 en 3
  • Woensdag 28 juli vanaf 21.50 uur - race 4, 5 en 6
  • Vrijdag 30 juli vanaf 21.50 uur - race 7, 8 en 9
  • Zaterdag 31 juli vanaf 19.05 uur - race 10, 11 en 12
  • Maandag 2 augustus om 21.33 uur - medal race (eventueel)

Enkele vragen voor Anouk

Door het uitstel van de Olympische Spelen omwille van het coronavirus, was je voorbereiding wellicht verstoord. Hoe ben je daarmee omgegaan?

“Voor mij was dat uitstel eigenlijk een voordeel. Ik zeil in duo met Isaura Maenhaut, en wij hebben ons daardoor een jaar langer kunnen voorbereiden op de kwalificaties. We zijn nog een jong team en alle extra ervaring was dus welkom. Na de eerste harde lockdown vorig jaar, zijn we vanaf de zomer opnieuw in Oostende kunnen beginnen met trainen. In maart dit jaar hebben we ons dan gekwalificeerd voor de Spelen in Lanzarote. De omstandigheden waren perfect voor ons: veel wind, stevige golven,… alles viel in die race op zijn plaats.”

Wanneer zijn jouw Olympische Spelen geslaagd?

“Isaura en ik willen in de eerste plaats ervaring opdoen. We zijn blij dat we ons in Tokio zullen kunnen meten met de beste teams ter wereld. We mikken op de lange termijn en willen top zijn op de Olympische Spelen van 2024 en zelfs 2028. De discipline waarin we uitkomen, 49er FX, is spectaculair: we zitten met twee in de boot, maar het gaat om het snelste type boten binnen alle Olympische zeildisciplines. Je mag geen angst hebben: techniek is uiterst belangrijk om de boot onder controle te houden. Ons doel voor Tokio is om geen fouten te maken en er alles uit te halen wat erin zit.”

Stad Oostende pakt tegenwoordig uit met ‘Oostende, mijn sportstad’ als positieve campagne om iedereen aan het sporten te zetten. Waarom is Oostende ook ‘jouw sportstad’?

“Ik woon niet in Oostende, maar mijn ouders hebben er wel jaren een tweede verblijf gehad. Oostende was lange tijd mijn tweede thuis. Ik kom er dus al heel mijn leven en heb vanuit mijn ‘thuisclub’ Inside Outside ook de passie voor het zeilen meegekregen. Ik ben zelf begonnen zonder grote ambities, maar vooral om plezier te maken. Op elke trainingsdag kon ik me amuseren en zo was het voor mij heel makkelijk om door te groeien. Daarom vind ik de slogan ‘Oostende mijn sportstad’ wel toepasselijk!”

Behalve jezelf, welke andere Olympische atleet wens jij ook een medaille toe (en waarom)?

“Sowieso de hockeyploeg. Ik vind het een mooie sport om te volgen en heb de prestaties op de vorige Spelen in Rio ook van dichtbij gevolgd. En uiteraard Emma Plasschaert, die ik ken vanuit de club en die ik echt een medaille toewens. En naar de prestaties van Nafi Thiam kijk ik zeker ook uit. Door corona heb ik me nog niet echt kunnen integreren in Team Belgium: er zijn geen grote bijeenkomsten geweest met alle landgenoten die ook naar de Spelen gaan. Ook in Japan zal het contact heel beperkt zijn: het zeilen vindt niet plaats in Tokio zelf. Maar daar komen hopelijk later nog momenten voor!”