Arbeidskaart en arbeidsvergunning

Hoofdthemas

Buitenlanders die maximaal 90 dagen als loontrekkende in België willen werken, hebben daarvoor een arbeidskaart nodig, en hun werkgever een arbeidsvergunning. De arbeidskaart wordt alleen toegekend aan bepaalde categorieën van werknemers. Voor elke categorie van werknemer gelden andere voorwaarden en procedures.

Voorwaarden

Buitenlanders die niet de nationaliteit van een EER-lidstaat of Zwitserland hebben en die maximaal 90 dagen in Vlaanderen willen werken, hebben daar een arbeidskaart voor nodig. De werkgever vraagt de toelating tot arbeid aan en als die wordt goedgekeurd, krijgt de werknemer een arbeidskaart en krijgt de werkgever een arbeidsvergunning. De Europese Economische Ruimte bestaat uit alle EU-landen plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.

Simulator

Door enkele vragen te beantwoorden, kun je nagaan via welke categorie van werknemer je mogelijk in aanmerking komt voor een toelating tot arbeid.

Procedure

De werkgever doet de aanvraag voor beide documenten:

  • de arbeidsvergunning vraagt hij voor zichzelf aan

  • de arbeidskaart vraagt hij voor zijn werknemer.

Zodra de arbeidsvergunning is toegekend aan de werkgever, wordt de arbeidskaart ook automatisch toegekend aan de werknemer.

De werknemer verzamelt de vereiste documenten voor zijn aanvraag. De documenten hoeven geen originelen te zijn, een kopie volstaat. Heb je vragen over de hieronder beschreven aanvraagprocedure? Bekijk dan zeker de uitgebreide handleiding.

Lees meer over de aanvraagprocedure.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.