Asbest in recyclageparken

Hoofdthemas

Wat is asbest?

Asbest is een mineraal dat in de natuur voorkomt. Het bestaat uit microscopisch kleine vezeltjes. Omdat asbest brandwerend en isolerend is, was het vanaf de tweede wereldoorlog tot eind jaren ‘90 erg populair. Het werd in meer dan 3.500 bouwmaterialen verwerkt. Van dakbedekking over bloembakken tot keukenkasten. Toen onderzoek uitwees dat asbest heel schadelijk kan zijn voor de gezondheid, werd het verboden.

Sinds 2001 is er een verbod op het produceren, gebruiken en op de markt brengen van alle toepassingen van asbest. Maar in heel wat woningen van vóór die tijd zitten vaak nog materialen met asbest verwerkt. 

Hoe herken je asbest? 

Ben je niet zeker van een bepaald materiaal in je huis? Dan beschouw je het, voor je eigen veiligheid, best als asbesthoudend tot het tegendeel bewezen is. Kijk voor tips op www.ovam.be/hoe-asbest-herkennen. Je vindt er ook een link naar erkende testlabo’s.

Je kunt ook gebruik maken van de app AsbestCheck

Wat moet je laten verwijderen door een specialist?

  1. Losse, niet-hechtgebonden asbesttoepassingen.
    Die moeten verplicht verwijderd worden door een erkend asbestverwijderaar: kijk op www.werk.belgie.be/erkenningen (Vraag zeker een aantal offertes aan, zodat je de prijzen kan vergelijken)
  2. Sterk beschadigde, verweerde of moeilijk te verwijderen hechtgebonden toepassingen. Ook hiervoor doe je best een beroep op een vakman: een professionele aannemer of dakdekker, of een erkende asbestverwijderaar.

Wat mag je zelf verwijderen?

Vaste, hechtgebonden asbesttoepassingen die in goede staat zijn, mag je zelf verwijderen en naar je recyclagepark brengen.

Hoe je asbest op een veilige manier verwijdert vind je hier.

In het recyclagepark

Vanaf 18 juni is het verplicht om asbestafval verpakt aan te bieden!

  1. Verpak je asbestafval thuis in de speciale zak(ken) of folie. Zorg ervoor dat je de zak(ken) zelf kan dragen. De parkwachter mag je immers niet helpen met het deponeren van het afval in de container.
  2. Verwittig meteen de parkwachter als je aankomt in het recyclagepark en volg zijn/haar instructies.
  3. Leg je goed verpakte asbestafval voorzichtig in de container. Zeker niet gooien!
  4. Het is verboden om de verpakking met je asbestafval te openen of om het afval uit de verpakking te halen.

Voor de verwerking kun je best zelf een set met persoonlijke beschermingsmiddelen aanschaffen. Dergelijke set bevat een FFP3 stofmasker, een wegwerpoverall en stevige wegwerphandschoenen. Het verpakkingsmateriaal kun je aankopen in een doe-het-zelf zaak. Let er wel op dat dit materiaal voldoende dik en stevig is.

Grote stukken asbestafval, zoals golfplaten, verpak je in doorzichtige plastic folie of een grote plaatzak met een dikte van minstens 100 micron. Dit alles moet goed afgeplakt worden met een stevige plakband. Hierbij is het belangrijk dat het pakket hanteerbaar blijft, zodat het voorzichtig in de container voor asbest kan gelegd worden.

Kleinere stukken asbestafval, zoals leien, kun je dubbel verpakken in stevige, transparante plastic zakken. De stukken moeten dus twee keer in een plastic zak verpakt worden en goed afgeplakt worden met stevige plakband. Indien er toch folie wordt gebruikt, geldt ook hier een minimum van 100 micron. Het is zeer belangrijk dat de zakken of de folie niet kunnen scheuren en dus zeker stevig genoeg zijn!