Asbest

Hoofdthemas

Wat is asbest?

Asbest is een mineraal dat in de natuur voorkomt. Het bestaat uit microscopisch kleine vezeltjes. Omdat asbest brandwerend en isolerend is, was het vanaf de tweede wereldoorlog tot eind jaren ‘90 erg populair. Het werd in meer dan 3.500 bouwmaterialen verwerkt. Van dakbedekking over bloembakken tot keukenkasten. Toen onderzoek uitwees dat asbest heel schadelijk kan zijn voor de gezondheid, werd het verboden.

Sinds 2001 is er een verbod op het produceren, gebruiken en op de markt brengen van alle toepassingen van asbest. Maar in heel wat woningen van vóór die tijd zitten vaak nog materialen met asbest verwerkt. 

Hoe herken je asbest? 

Ben je niet zeker van een bepaald materiaal in je huis? Dan beschouw je het, voor je eigen veiligheid, best als asbesthoudend tot het tegendeel bewezen is. Kijk voor tips op www.ovam.be/hoe-asbest-herkennen. Je vindt er ook een link naar erkende testlabo’s.

Je kunt ook gebruik maken van de app AsbestCheck

Wat moet je laten verwijderen door een specialist?

 1. Losse, niet-hechtgebonden asbesttoepassingen.
  Die moeten verplicht verwijderd worden door een erkend asbestverwijderaar: Bekijk hier de lijst van erkende asbestverwijderaars.  (Vraag zeker een aantal offertes aan, zodat je de prijzen kan vergelijken)
 2. Sterk beschadigde, verweerde of moeilijk te verwijderen hechtgebonden toepassingen. Ook hiervoor doe je best een beroep op een vakman: een professionele aannemer of dakdekker, of een erkende asbestverwijderaar.

Wat mag je zelf verwijderen?

Vaste, hechtgebonden asbesttoepassingen die in goede staat zijn, mag je zelf verwijderen en naar je recyclagepark brengen. Kijk hier wat je zelf mag verwijderen.

Hoe je asbest op een veilige manier verwijdert vind je hier.

Asbestophaling

Asbest kon je al langer verpakt binnenbrengen op het recyclagepark. Nu is het ook mogelijk om via IVOO asbest aan huis te laten ophalen.

Wie kan deze ophaling aanvragen?
Deze dienstverlening geldt voor particuliere inwoners inclusief tweedeverblijvers, lokale besturen, jeugdverenigingen en kmo's.

Landbouwers en scholen kunnen geen beroep doen op dit project. De Vlaamse Regering heeft voor deze doelgroep een specifiek asbestprotocol.

Plaat- of kuubzak?
Voor de ophaling van je asbest moet je plaat- of kuubzakken aankopen. Een plaat- of kuubzak kost 30 euro/stuk. In de aankoopprijs is de ophaalkost begrepen. Je krijgt bij aankoop gratis 2 sets persoonlijke beschermingsmiddelen om het asbesthoudend materiaal op een veilige manier te ontmantelen. Per ophaaladres kun je maximaal 5 zakken aankopen. Enkel voor jeugdverenigingen geldt er geen beperking.

Plaatzak

 • De plaatzak is in twee verschillende formaten verkrijgbaar: 310 x 110 x 30 cm en 220 x 110 x 30 cm
 • Enkel hechtgebonden asbestgolfplaten zijn toegelaten
 • Een plaatzak kan maximum +/- 12 golfplaten bevatten

Kuubzak

 • De kuubzak bestaat uit een vast formaat: 90 x 90 x 110 cm
  Enkel hechtgebonden asbesthoudend materiaal zoals leien, bloembakken, afvoerbuizen, schouwen zijn toegelaten
 • Het hechtgebonden asbest moet in zijn geheel in de kuubzak passen

De ophaling kan maar één keer per adres worden aangevraagd. Enkel deze officiële zakken via IVOO worden opgehaald. Kun je je zakken niet op eigen terrein plaatsen? Vraag dan eerst bij de stad na of het toegestaan is om het openbaar domein in te nemen. Hou hierbij zeker rekening met de timing voor de ophaling. Lees hier meer over inname van het openbaar domein.

Bijvoorbeeld, je koopt je zakken aan op 1 juli. Vraag indien nodig toelating bij de Stad om de zakken op het openbaar domein te plaatsen. Opgelet, deze aanvraag heeft een wachttijd van 14 dagen. Zorg ervoor dat je de toestemming hebt vóór de datum van ophaling. Plan de ophaling in tussen 14 en 21 juli.

Hoe werkt de asbestophaling?

 1. Koop hier je plaat- of kuubzakken 

 2. Haal je zakken af in het recyclagepark

 3. Vraag hier de ophaling van je zakken aan   

 4. De ophaler contacteert je binnen de 5 werkdagen na deze aanvraag en regelt een afspraak voor ophaling binnen de 3 weken of 21 kalenderdagen. Hou rekening met deze timing!

 5. Vraag hier je inname van het openbaar domein aan (kies Asbest zak)

In het recyclagepark

In het recyclagepark is het verplicht om asbestafval verpakt aan te bieden!

 1. Verpak je asbestafval thuis in de speciale zak(ken) of folie. Zorg ervoor dat je de zak(ken) zelf kan dragen. De parkwachter mag je immers niet helpen met het deponeren van het afval in de container.
 2. Verwittig meteen de parkwachter als je aankomt in het recyclagepark en volg zijn/haar instructies.
 3. Leg je goed verpakte asbestafval voorzichtig in de container. Zeker niet gooien!
 4. Het is verboden om de verpakking met je asbestafval te openen of om het afval uit de verpakking te halen.

Voor de verwerking kun je best zelf een set met persoonlijke beschermingsmiddelen aanschaffen. Dergelijke set bevat een FFP3 stofmasker, een wegwerpoverall en stevige wegwerphandschoenen. Het verpakkingsmateriaal kun je aankopen in een doe-het-zelf zaak. Let er wel op dat dit materiaal voldoende dik en stevig is.

Grote stukken asbestafval, zoals golfplaten, verpak je in doorzichtige plastic folie of een grote plaatzak met een dikte van minstens 100 micron. Dit alles moet goed afgeplakt worden met een stevige plakband. Hierbij is het belangrijk dat het pakket hanteerbaar blijft, zodat het voorzichtig in de container voor asbest kan gelegd worden.

Kleinere stukken asbestafval, zoals leien, kun je dubbel verpakken in stevige, transparante plastic zakken. De stukken moeten dus twee keer in een plastic zak verpakt worden en goed afgeplakt worden met stevige plakband. Indien er toch folie wordt gebruikt, geldt ook hier een minimum van 100 micron. Het is zeer belangrijk dat de zakken of de folie niet kunnen scheuren en dus zeker stevig genoeg zijn!

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.