Astropolis opent in lente van 2021 met steun van Vlaamse Overheid en Stad Oostende

Astropolis, het centrum voor sterrenkunde en ruimtevaart langs de Duinkerkseweg is bijna klaar. In de lente van 2021 opent het centrum zijn deuren dankzij de steun van de Vlaamse Overheid en Stad Oostende.

Aan de Duinkerkseweg, nabij de luchthaven, verscheen de voorbije jaren een modern uitgerust gebouw gefinancierd door de stad Oostende. Het gebouw moet de thuishaven worden van Astropolis, een 'space science center' met een focus op ruimtevaart, sterrenkunde, wetenschap en techniek. Astropolis biedt plaats voor twee thematentoonstellingen en heeft een volledig uitgerust auditorium.

De twee waarneemkoepels vallen van ver op en zullen telescopen huisvesten waarmee niet alleen de bezoekers verwend worden, maar die ook ingezet zullen worden voor wetenschappelijk onderzoek. Astropolis biedt daarnaast de opportuniteit om onze eigen Vlaamse ruimtevaartbedrijven en onderzoeksinstellingen in de spotlights te zetten.

Wetenschap en techniek voor het brede publiek

Astropolis richt zich op scholen, groepen en particuliere bezoekers en wil al die doelgroepen boeien met een brede waaier aan activiteiten zoals tentoonstellingen, voordrachten, documentaires, doe-activiteiten. De ambitie is om wetenschap en techniek op een vlotte, innovatieve en educatieve manier naar het brede publiek te brengen. Voor Vlaanderen wordt Astropolis het eerste bezoekerscentrum dat focust op ruimtevaart en sterrenkunde.

Het centrum moet ook dienstdoen als kennishub voor wetenschap in de ruime omgeving van Oostende. Zo zal de infrastructuur ter beschikking gesteld worden voor scholen die inzetten op STEM-activiteiten. STEM staat voor Science – Technology – Engineering – Mathematics en omvat een waaier aan technologische, technische, wetenschappelijke en wiskundige opleidingen.

Steun van de Vlaamse Overheid

De Vlaamse Overheid ondersteunt de opening van Astropolis met een subsidie van 120.000 euro. Met deze middelen kan Astropolis het wetenschapscentrum in Oostende vormgeven en inrichten. Ook Stad Oostende financiert de opstart van het centrum, met een bedrag van 100.000 euro.

De opening van Astropolis is gepland in de lente van 2021.

Gepubliceerd op dinsdag 22 december 2020 0.00 u.