Augustijn 'peter' van mantelzorg in Oostende

Op 23 juni had Stad Oostende op de ‘Dag van de Mantelzorg’ de vele mantelzorgers in Oostende graag in de bloemetjes gezet en een hart onder de riem gestoken. Helaas verstoorde ook hier de coronacrisis deze plannen.

Maar al mag corona ons beletten om de nodige toeters en bellen uit de kast te halen, toch vinden we het belangrijk om mantelzorg toch even extra aandacht te schenken.

Niemand minder dan Oostendenaar Augustijn had 'peter' geweest van dit initiatief. Maar nu hij ons op de ‘Dag van de Mantelzorg’ geen liedjes zal kunnen brengen, belden we hem op voor een kort gesprek in de plaats.

Ik was drie jaar toen mijn appendix verwijderd moest worden, en dat hele gebeuren maakte natuurlijk erg veel indruk op me. Ik herinner me vooral de erg goeie en hartelijke verzorging die ik toen kreeg. Jaren later, toen ik nog eens in het ziekenhuis was beland, viel me opnieuw de goeie zorg op en werd ik me bewust van hoe belangrijk 'zorg' wel niet is.

Mantelzorg overkomt je

Maar Augustijn is zich bewust dat mantelzorg uiteraard nog iets anders is. Mantelzorg is immers geen professionele zorg zoals Augustijn die kreeg in het ziekenhuis. Mantelzorg is bovendien ook geen vrijwilligerswerk waarvoor je vrij kiest en dat vanuit een organisatie wordt ondersteund. Mantelzorg daarentegen overkomt je meestal. Veel mensen zijn actief als mantelzorger, soms zonder dat zelf te weten.

Augustijn pikt hier meteen op in:

Zowel in mijn familie als in mijn vriendenkring ken ik twee mantelzorgers. Wat me opvalt is dat er geen 'twijfel' mee gemoeid is. Je kiest er inderdaad niet zélf voor en wordt erin gerold, maar zoals ik dat bij hen zie, kwam daar bovendien nooit enige aarzeling bij te pas. Het betekent méér werk en moeite, maar ik merk dat het een deel, zelfs een doel van hun leven is geworden. De zorg die ze geven maakt hun leven letterlijk 'nuttig'.

Zorg voor elkaar

De ideale soundtrack voor de 'Dag van de Mantelzorg' had ongetwijfeld de cover van Sting's 'Fragile' geweest die hij in het begin van de lockdown in elkaar stak. In zijn intieme West-Vlaamse versie ligt de klemtoon op het zorgen voor elkaar. En dat past eigenlijk wonderwel in dit verhaal!

Omdat hij dit nummer op 23 juni niet live kan brengen, geven we hier tekst en muziek even mee. En wat ons betreft is de versie van Augustijn béter dan het origineel!

Soms kom je iets tegen, ja je hebt soms pijn.
Soms is het niet zoveel, maar soms is het meer.
Je huis brandt af, je had het nog maar net gebouwd.
Je zoontje wordt ziek en je wordt bang.

Misschien is het nu tijd om in te zien dat we niet altijd krijgen wat we verdienen.
Nee het is niet eerlijk verdeeld.
Voor diegenen die dat nu ondervinden.
Vergeet nooit hoe fragiel we zijn.

Je hebt niemand nodig, dat kan zijn, maar zorg voor elkaar.

Soms is het aan jou, soms aan mij, maar zorg voor elkaar.


Meer info:

augu.be

(Foto's: Natalie Luys)

Gepubliceerd op donderdag 18 juni 2020 15.48 u.