Augustin Sesée

Wie was Augustin Sesée? De familie van de verzetsheld schreef in een brief een boodschap die ze voorlazen tijdens de inhuldiging van de struikelsteen ter nagedachtenis van Augustin. 

We staan nu vlakbij een klein en onopvallend huisje, het ouderlijk huis van mijn grootmoeder. Hier bracht ik in mijn jeugd vele weekends door en woonde er zelf voor enkele jaren met mijn nieuwe gezin. Mevrouw Sesée … dat was de naam die mijn oma Maria kreeg van haar buren, haar vrienden en ook van de pastoor van het kerkje in deze wijk. Het huis en Madame Sesée waren onlosmakelijk met elkaar verbonden. Mijn grootmoeder bleef hier wonen tot ze 94 jaar werd, en nog wilde ze het niet verlaten want haar man August had dit voor haar en de kinderen gekocht.

Ik heb mijn grootvader helaas nooit gekend. Wat ik wist? Alleen dat hij werkte bij de commerciële vloot van Koninkrijk België, als radio-operator-telegrafist en lid was van het verzet, maar toch, waar? Hoe? Wanneer? Het was ons allemaal onbekend. Oma Maria praatte er niet graag over. Op de foto's zag ik een zeer grote, sterke man op een schip. Ik wist dat het mijn grootvader was. Ik wist ook dat hij voor zijn werk veel landen en continenten bezocht. Toen Duitsland België in mei 1940 verraderlijk aanviel, moesten mijn grootmoeder en haar twee dochters met spoed het huis verlaten en met het laatste schip van Oostende naar Frankrijk varen. Zo stond het althans in de telegram die ze van August ontvingen. Maar wat gebeurde? Het laatste schip van Oostende voer naar Engeland en samen met de laatsten die hun geliefde stad verlieten, ontsnapten ze op wonderbaarlijke wijze en brachten zes jaar door in Engeland onder moeilijke omstandigheden.

Ik ben opgegroeid in een gezin waar weinig of niets over de oorlog werd verteld en helaas wisten mijn broers, ikzelf, onze kinderen en mijn moeder tot voor kort - bijna niets over mijn grootvader. Maar dankzij een samenloop van ongelooflijk willekeurige omstandigheden, onder meer dankzij het werk en de hulp van zoveel zorgzame mensen, werd mijn grootvader toch bekend. Zijn tragische dood, zijn heroïsche keuze om tegen de nazi's te vechten, zijn zelfopoffering ... Het is allemaal emotioneel en niet makkelijk om er over te praten.

De deelname van mijn grootvader August aan de antifascistische organisatie, en zijn werk als radio-operator en codeerder was al lang bekend. Er zijn veel boeken geschreven en zelfs films gemaakt. Zijn verzetskameraden van toen zijn beroemde helden in Duitsland, Frankrijk, Nederland, Israël, Rusland en Engeland. Ook op het internet is er nu veel documentatie te vinden. Hij verzond via een radiostation alle informatie die verzameld werd door inlichtingenagenten van antifascistische groeperingen in West-Europa. Hij werkte vanuit dit huis, alsook vanuit Brussel, waar hij werd gevangengenomen door de Gestapo en naar Breendonk gestuurd, werd onderworpen aan martelingen en uiteindelijk ter dood veroordeeld. Samen met andere gevangenen werd hij dan gedeporteerd naar Berlijn. Op persoonlijk bevel van Hitler werd hij, als speciale vijand van het Reich, met de guillotine geëxecuteerd.

Maar vandaag is mijn grootvader August Sesée uiteindelijk naar hier teruggekeerd, naar zijn Oostende. Hij heeft ooit dit huis gekocht voor zijn eigen gezin en voor een leven in vrede, het was ook zijn laatste verblijfplaats tot de oorlog uitbrak.

Dankzij de hulp van veel mensen, dankzij veel historici, dankzij het enorme werk van professor Guillaume Bourgeois, dankzij het initiatief van Eva Rousselle, de deelname en ongelofelijke grote hulp van Vanessa Vens en natuurlijk – dankzij het enthousiasme en de toewijding van mijn vrouw, vindt mij grootvader hier een eeuwig aandenken.

Tenslotte wil ik ook de adviesgroep ‘Struikelstenen’ en de vele buurtbewoners bedanken die ons hierin gesteund hebben. Het initiatief ter nagedachtenis van de politieke gevangenen en verzetslieden/helden – is essentieel om dit te blijven kunnen herinneren aan de volgende generaties.

Meer informatie over Augustins verzetsdaden:

Sesee Augustin.pdf5,3 Mb(pdf)

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.