AZ Oostende – Damiaan

Hoofdthemas

Read this page in English

Stages in Edward Francis Small Teaching Hospital (EFSTH)

Het Edward Francis Small Teaching Hospital (EFSTH) is een openbaar ziekenhuis in Banjul, hoofdstad van Gambia. Het ziekenhuis werd opgericht onder het Britse koloniale bewind in 1853 en was tot 2013 bekend als het Royal Victoria Teaching Hospital (RVTH). De afkorting RVTH wordt nog steeds veel gebruikt.

Om de afhankelijkheid van buitenlandse dokters te verminderen, werd EFSTH in de jaren negentig een ‘teaching hospital’. ‘University of The Gambia’ (UTG) is er verantwoordelijk voor een Bachelor of Medicine, Bachelor of Surgery (MBBS) en een Bachelor of Science (BSC). Toch ontvangt het ziekenhuis nog steeds dokters uit Cuba, Nigeria, het Verenigd Koninkrijk en Egypte en blijft het sterk afhankelijk van buitenlandse donoren om de essentiële gezondheidszorg te garanderen.

Patiënten kunnen in EFSTH terecht voor tertiaire gezondheidszorg, maar moeten wel zelf voor eten zorgen. Ook de voorgeschreven medicatie moet zelf betaald worden. Er is vaak een tekort aan bloed in de bloedbank waardoor er in nood actief gezocht wordt naar familieleden of kennissen met de juiste bloedgroep. Hierdoor verblijven familieleden vaak in de buurt van het ziekenhuis. De stedenband zet in op het uitwisselen van kennis tussen AZ Oostende - Damiaan en EFSTH. Het hoofd van de dienst infectiecontrole liep stage in Oostende en Vlaamse studenten verpleegkunde of geneeskunde kunnen voor hun stage terecht in het EFSTH. Met ZOWE en het Vesaliusinstituut werden hiervoor overeenkomsten afgesloten. In totaal ontving EFSTH bijna 50 stagiairs voor een periode van gemiddeld twee tot drie maanden.

Studenten worden niet alleen ondergedompeld in een andere cultuur, maar ook in een professionele omgeving waar de noden vaak hoog zijn. Het verschil van de kwaliteit van de gezondheidszorg tussen Gambia en België is enorm. Studenten leren omgaan met beperkte middelen en leveren, dankzij hun kennis en kunde, een positieve bijdrage aan de werkomgeving in EFSTH.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.