Babbelbanken - De Orde van de Wullok

Interview met John Desmit, voorzitter van de Orde van de Wullok. 


HISTORIEK ORDE VAN DE WULLOK

De Orde van de Wullok werd op 28 oktober 1969 boven het doopvont gehouden. De stichter/voorzitter Robert Dequick, gekend als Berten Wullok wilde in navolging van de Orde van de Kloeffe, de Orde van de Garnaal en de Orde van de Sombrero’s jaarlijks een carnavalbal organiseren. Bij de oprichting van de Orde kwam het gros van de leden uit het vissersmilieu en werd als thuishaven voor het café de Machinist op het Mijnplein gekozen.

In september 1971 werd onder impuls van Jeannine Maene een majorettenkorps aan de Orde van de Wullok toegevoegd. Men ging van start met een zestiental meisjes en dat breidde al snel uit. Het succes van deze “dansmarietjes” was groot en de groep werd steeds talrijker. In de jaren ’80 werden de majoretten omgetoverd tot de Wullok Showgirls. De meisjes die destijds aan de wieg stonden van de showgroep werden dames, huwden en kregen kinderen. Toch wilden weinigen hun Wullokfamilie verlaten. Hun echtgenotes traden toe tot de Orde en in hun zog de kinderen. De optredens van de dames en meisjes zijn ondertussen ver buiten de stadsgrenzen gekend. In de laatste vijftig jaar zijn er tal van dames en meisjes de revue gepasseerd. Eén Wullokdame, Jeannine Maene, heeft de halve eeuw rondgemaakt en heeft nog steeds de touwtjes stevig in handen. De ondertussen 86-jarige kranige dame was er van het begin bij. Elk jaar werden de showgirls gevraagd in het binnen- en buitenland, gaven ze diverse optredens, van Parijs tot Tervuren, en namen ze deel aan stoeten van De Panne tot aan de Spaanse Costa’s.

De shows worden ook vandaag nog steeds geregisseerd door Jeannine Maene. Ze krijgt ondertussen wel assistentie voor de danslessen van Natacha Desmit, Charlène Perraux en Sonny Deneve.

Elk jaar opnieuw wordt een volledig nieuwe show in elkaar gezet. Een andere, niet te onderschatten taak, is die van de naaigroep. Zij zorgen ervoor dat de Showgirls elk jaar weer in het nieuw zitten.

Jaarlijks brengen de showgirls een nieuwe show ten tonele in zaal Ten Stuyver. Daarnaast treden zij ook elk jaar op tijdens Zilverdans en Zilverrock in het Kursaal, op het feest van de KVO-senioren, op de Kaaifeesten en op Vistival. De orde neemt ook elk jaar deel aan allerhande carnavalstoeten, voornamelijk in West-Vlaanderen met als absolute hoogtepunt de grote carnavalsstoet in Oostende. De laatste drie jaar kaapten zij er telkens de eerste prijs weg.

Net als de Kloeffes hebben ook de Wullok praalwagens. Edwin “Chefs Karre” Zeebroek en Glenn Koten nemen hiervoor de verantwoordelijkheid op. 

In 2014 moesten de Wulloks afscheid nemen van hun stichter en voorzitter Robert ‘Berten Wullok’ Dequick. Hij werd opgevolgd door huidig voorzitter John Desmit. John's enthousiasme zorgde ervoor dat de Wullok uitgroeide tot een carnavalsfamilie met meer dan honderd leden. Bovendien kregen ze onder zijn leiding, na een lange procedure, de titel van ‘Koninklijke Vereniging’ uit handen van de Gouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé. Iets waar de vereniging terecht fier op is.