Oostende, de sportstad van Bart Goegebeur, zwarte gordel in Jiu Jitsu

De term ‘Jiu Jitsu’ doet bij niet veel mensen een belletje rinkelen. Nochtans is de sport ook bij ons aan een stevige opmars bezig. Bart Goegebeur (27) heeft de smaak al een tiental jaar te pakken en timmert aan een internationale carrière. UiT in Oostende sprak met de talentvolle stadsgenoot.

Hoe en wanneer kreeg je de smaak te pakken van Jiu Jitsu? 

Aanvankelijk deed ik gymnastiek maar na een ernstige knieblessure was ik genoodzaakt om die carrière vroegtijdig te beëindigen. Tijdens mijn revalidatie maakte ik als zestienjarige kennis met ‘UFC’ Mixed Martial Arts. Ik raakte geïnteresseerd en wilde me toeleggen op het grondwerk ervan. Later kwam ik dan te weten dat er om de hoek zowaar een nieuwe BJJ-academie was. Omdat BJJ (Braziliaanse Jiu Jitsu) volgens mij de meest efficiënte vechtsport is, was ik sinds dag één verkocht!

Al sinds m’n kinderjaren is Oostende altijd al ‘the place to be’ geweest als het op sporten aankomt. Van voetbal bij KVO op de Schorre, naar gymnastiek in de Mr V. Arena. 

Voor de leken onder ons: wat houdt die sport juist in en wat is het verschil met andere gevechtssporten zoals judo en karate?

BJJ is een gevechtssport die zich voornamelijk focust op het grondvechten. Dit neemt dus bijvoorbeeld het aspect worstelen en judo met zich mee. Maar daar waar het op de grond voor de meesten stopt, begint het net voor ons. Onze insteek is het gevecht op de grond controleren en beëindigen met een submissie (positie waarbij er iemand moet aftikken). BJJ werkt net zoals andere gevechtssporten ook met een gordelsysteem (wit, blauw, paars, bruin en zwart). Het grootste verschil is echter dat er geen ‘examens’ zijn. De coach houdt je progressie in de gaten en beloont je met een nieuwe gordel wanneer je er klaar voor bent. Hierdoor doe je er dus veel langer over ten opzichte van een traditionelere vechtsport. Het duurt gemiddeld tien jaar om een zwarte gordel te behalen.

Je maakt deel uit van de club ‘Gracie Jiu Jitsu Oostende’. Hoe is dat gegaan?

Zoals gezegd, ben ik ingestapt in een jonge club, toen nog met de ‘Roan Fighting Club’, geleid door Antonio Cornelis. We mochten toen de naam ‘Gracie’ nog niet dragen gezien Antonio nog geen paarse gordel had. In 2015 heeft Antonio die wel gekregen en mochten we officieel met ‘Gracie Jiu Jitsu Oostende’ starten. De club behoort intussen tot een van de meest succesvolle BJJ-clubs in België.

In deze sport duurt het gemiddeld tien jaar om een zwarte gordel te behalen.

De club biedt ‘Braziliaanse Jiu Jitsu’ aan, terwijl de sport eigenlijk van Japanse origine is. Hoe zit dat juist in elkaar?

Een Japanner, Mitsuyo Maeda, was oorspronkelijk een judoka die in Brazilië zijn kennis heeft overgedragen aan de Gracies. De Gracies hebben zijn kennis op hun beurt omgezet in de sport die het vandaag is geworden. Er is dus best wel een groot verschil tussen traditionele (Japanse) Jiu Jitsu en Braziliaanse.

Je beoefent de sport op een hoog niveau. Hoe ben je in de internationale competities beland?

Het competitiewezen zit al van jongs af aan ingebakken. Al tien jaar lang probeer ik het te maken op Benelux-niveau. Competitie moet je bij ons altijd zelf financieren, dus om aan internationale competitie deel te nemen moet je ofwel veel werken en sparen of hopen op een sponsor. Sinds kort heeft het nationale team van de VJJF zijn oog laten vallen op mij en krijg ik de kans om internationaal voor België te vechten.

Hoe ziet je trainingsschema er uit?

Momenteel werk ik een veertigurenweek. Tussenin probeer ik zoveel mogelijk te trainen. Vóór het werk doe ik algemene krachttraining en cardio. Na het werk staat specifieke BJJ-training op het programma. In totaal train ik drie tot vier keer per week, twee keer per dag.

Wat zijn je meest memorabele prestaties of ervaringen in de sport tot nu toe?

De uitschieter voor mij is mijn meest recente prestatie op het Europees JJIF-toernooi. Het behalen van mijn zwarte gordel is dan weer het mooiste moment. Ik kreeg de gordel overhandigd door Robin Gracie (jongste zoon van de stichter, Helio Gracie) in Barcelona, waaronder wij geaffilieerd zijn.

Hoever reiken je ambities?

En wat staat er de komende maanden zoal op je sportprogramma? Momenteel heb ik mijn zinnen gezet op kwalificatie met de VJJF voor de World Games 2025 in Chengdu. Daarvoor staan me echter nog enkele competities te wachten waar ik eerst goed moet presteren.

Stad Oostende pakt tegenwoordig uit met de campagne ‘Oostende, mijn sportstad’, als positieve campagne om iedereen aan het sporten te zetten. Waarom is Oostende ook jouw sportstad?

Al sinds m’n kinderjaren is Oostende altijd al ‘the place to be’ geweest als het op sporten aankomt. Van voetbal bij KVO op de Schorre, naar gymnastiek in de Mr V. Arena. Ik studeerde ook aan het Sint Andreasinstituut waar ik het opleidingstraject 'sportwetenschappen' kon volgen. Ik heb nooit ver moeten zoeken om een nieuwe sportieve uitdaging te vinden.

Kom alles te weten over Gracie Jiu Jitsu Oostende op www.facebook.com/GJJOostende of volg (de prestaties van) Bart op www.instagram.com/bartgoegebeur

 

Lees hier de UiT in Oostende - editie april 2024


Wil je net als Bart ambassadeur worden van de fotocampagne 'Oostende, mijn sportstad!'?

Stel dan uiterlijk op 1 mei 2024 jouw kandidatuur via deze link en wie weet kom je binnenkort zelf aan het woord in UiT in Oostende.

 

Gepubliceerd op donderdag 18 april 2024 9.26 u.
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.