Bekendmaking 2022/48 - Stedelijk reglement op de grafvergunningen

Begrafenisrituelen en herdenkingsnoden evolueren voortdurend. Inwoners, met of zonder migratieachtergrond, willen waardig afscheid nemen van overledenen. Sommigen wensen dan ook een geïndividualiseerde concessie. Het laatste Stedelijk reglement op de grafvergunningen werd geactualiseerd om aan die huidige situatie rond begraven en concessies op de begraafplaatsen.

De mogelijk wordt aangeboden om de afdekplaat van het columbarium of urnenveld aan te kopen en deze naar eigen ontwerp te laten graveren. Enkel de volgende gegevens dienen verplicht opgenomen te worden: de aanwijzer, de naam, de voornaam, het geboorte- en overlijdensjaar van de bijgezette perso(o)n(en). Dit wil dus zeggen dat de nabestaanden ervoor kunnen kiezen om een eigen tekst, foto of tekening op te laten nemen op de afdekplaat. 

Met deze wijziging kunnen nabestaanden, na het be├źindigen van de concessie, dan ook iets tastbaar verkrijgen als herinnering. De afdekplaat wordt dan aanzien als grafbekleding dat eigendom is van de nabestaanden