Bekendmaking 2023/23 - Stedelijke verordening betreffende orde en veiligheid

Met het 'Undo-project' wil de Stad een positief antwoord blijven bieden op grensoverschrijdend gedrag van minderjarigen. Het project is gericht op herstel en heeft als doel een signaal te geven aan de minderjarigen alsook aan hun ouders. Ze krijgen de kans om hun verantwoordelijkheid op te nemen voor de gepleegde feiten. Omdat we elke minderjarige met ons project gelijk willen benaderen, alsook er sprake moet zijn van een duidelijke en begrijpbare regelgeving, worden alle artikelen die van toepassing zijn op minderjarigen van 16 jaar naar 14 jaar herleid.

Naast een aanpassing van de leeftijd van 16 jaar naar 14 jaar wordt een bijkomend artikel in de stedelijke verordening ‘Orde en Veiligheid’ toegevoegd nl. een rookverbod op de speelpleinen. Door het passief roken, ook bekend als meeroken, kan je nog steeds worden blootgesteld aan de schadelijke chemicaliën en giftige stoffen in tabaksrook. Het is belangrijk om kinderen te beschermen tegen tabaksrook om mogelijkse gezondheidsrisico's te voorkomen. Daarnaast willen we vermijden dat het rookgedrag door kinderen op latere leeftijd gekopieerd wordt. Door het installeren van rookvrije omgevingen teneinde de blootstelling aan rook op speelpleinen te vermijden, willen we een gezonde speelomgeving voor kinderen en hun ouders creëren.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.