Bewegen Op Verwijzing

Hoofdthemas

Tot zondag 21 juni tijdelijk géén verwijsbrief nodig.

Wil je tips op maat om meer te bewegen van een speciaal opgeleide Bewegen Op Verwijzing-coach?

Zet dan meteen de eerste stap en neem contact op met een beweegcoach. Die zal nagaan of je in aanmerking komt voor de begeleiding.

De coach zal ook telefonisch contact opnemen met jouw huisarts om zeker te weten dat er veilig gestart kan worden met Bewegen Op Verwijzing. Wanneer de coronacrisis gestabiliseerd is, kan je naar de huisarts om de verwijsbrief alsnog in orde te maken.

Een verwijsbrief van de huisarts is opnieuw verplicht vanaf maandag 22 juni om Bewegen op Verwijzing op te starten.

Vind een beweegcoach in jouw buurt

 

De kleinstedelijke zorgregio Oostende is gestart met het project Bewegen Op Verwijzing, een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven en met steun van de Vlaamse overheid. Inwoners met een gezondheidsrisico worden hierbij door huisartsen doorverwezen naar een Bewegen Op Verwijzing-coach.

Bedoeling van ‘Bewegen Op Verwijzing’?

De 'zittende' Vlaming met een gezondheidsrisico op doktersverwijzing aan het bewegen krijgen. De doorverwezen patiënten krijgen van de coach een beweegplan op maat: van een dagelijkse fietstocht naar het werk tot een wekelijks dans- of zwemuurtje in de buurt. De coach helpt hen op weg en motiveert hen. Ook de lokale sportverenigingen doen mee aan Bewegen Op Verwijzing.

Bedoeling is dat de deelnemer zijn weg naar een actiever leven op termijn zelfstandig kan verderzetten. Het aantal consultaties bij de coach bepaal je zelf. Er ligt een maximum op 7 uur individuele begeleiding per jaar.

Onderzoek toont aan dat je dubbel zoveel beweegt na begeleiding. Bovendien heeft het project ook nog andere voordelen: je voelt je beter in je vel, je komt vaker naar buiten en je hebt meer sociaal contact.

Dankzij Bewegen Op Verwijzing profiteert de deelnemer van heel lage tarieven. Je betaalt de coach maxiumum 5 euro per kwartier voor een individuele sessie, en 1 euro per kwartier voor een groepssessie. Voor Oostendenaars die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming is de consultatie gratis.

Voor meer informatie

Kathy Vandenbussche
projectverantwoordelijke regio Oostende
T 059 56 10 71
kathy.vandenbussche@oostende.be

www.bewegenopverwijzing.be