Informatie voor bewoners

Hoofdthemas

Met Bereikbaar Oostende wil de Stad de leefkwaliteit van bewoners verbeteren. Dit door de openbare ruimte aantrekkelijker te maken en de beperkte ruimte zo goed mogelijk te benutten. Door extra voetgangerszones te installeren, is het aangenamer wonen in de binnenstad en wordt onnodig zoekverkeer beperkt.

Bewoners zullen niet alleen aangenamer wonen, maar kunnen zich ook aangenamer en veilig verplaatsen. Er komt meer plaats voor voetgangers en fietsers, waardoor het de beste manier blijft om je te verplaatsen in de buurt!

Wat wijzigt er voor bewoners?

Enkele straten wijzigen van rijrichting en er worden nieuwe voetgangerszones geïnstalleerd.

In de voetgangerszones kan je binnenrijden en laden en lossen tussen de venstertijden:

  • Tussen 06.00 en 10.30 uur 
  • Tussen 19.00 en 22.00 uur

Bestuurders die in de voetgangerszones rijden, moeten stapvoets rijden. Ze moeten steeds de doorgang vrij laten voor de voetgangers en zo nodig stoppen. Ze mogen de voetgangers niet in gevaar brengen en niet hinderen.

Heb je een garage binnen de voetgangerszone? Dan ben je niet gebonden aan de venstertijden. Je moet wel een doorgangsvergunning aanvragen bij dienst Vergunningen.

Kortparkeren

  • De Stad biedt alle inwoners en tweedeverblijvers gratis 30 minuten parkeren aan in alle betalende zones van de stad, dus ook in het oud centrum. Dit kan na registratie. Alle info vind je op oostende.be/parkeerjeton.
  • Er zijn in het oud centrum ook 75 kortparkeerplaatsen waar je 20 minuten kan parkeren. 
  • Op de parkings Mijnplein en Visserskaai kan je buiten de zomervakantie een uur gratis parkeren. Op donderdagvoormiddag van 7.00 tot 13.00 uur kan je hier niet parkeren.

Langer parkeren

In en rond het centrum vind je verschillende betalende parkings waar je langer kan parkeren. Ook kun je terecht op de verschillende randparkings.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.