Bijen

Bijenplan voor Oostende

Bijen en bestuiving zijn belangrijk voor de natuur. Helaas staan veel van onze wildebijensoorten sterk onder druk. Natuurpunt maakte daarom een bijenplan voor Oostende. Het plan focust niet zozeer op honingbijen, maar wel op wilde bijen en bestuivers zoals vlinders, vliegen en wespen.

Lees hier het bijenplan

Al die bijen!

Natuurpunt onderzocht 12 locaties in de stad. Daar zijn maar liefst 104 soorten wilde bijen gespot, waaronder 15 nieuwe soorten die nog nooit eerder in Oostende zijn gezien. Dat is heel veel!

In het park Nieuwe Koers, het Maria Hendrikapark, de begraafplaats Paster Pype en het Ostend Science Park zijn in totaal al meer dan 40 soorten wilde bijen waargenomen. In de omgeving van Duin en Zee zijn er maar liefst 58 soorten gezien. Deze hoge aantallen wilde bijen, op zo veel locaties, zijn zeer uitzonderlijk.

Hoe komt dat?

Op die locaties zijn er veel bloemen en wordt er op het juiste tijdstip van het jaar gemaaid. Daardoor staat er altijd iets in bloei doorheen de seizoenen. Bovendien maaien we op zo'n manier dat de bodem verschraalt en er meer paardenbloemen groeien, samen met gewoon biggenkruid, madeliefjes en knoopkruid. En die zijn dan weer belangrijk voor wilde bijen en andere bestuivers.

Honingbijen vs. wilde bijen

Er is te weinig stuifmeel en nectar voor alle soorten bestuivers, waardoor ze onderling concurreren. Dat is nu eenmaal de natuur en dat zal altijd zo zijn. Waar we ons wel zorgen over maken is de concurrentie tussen honingbijen en wilde bijen.

Vroeger leefden honingbijen en wilde bijen in harmonie, maar sinds de jaren 90 is het aantal imkers en honingbijen sterk gestegen om honing te kweken. De vele honingbijen uit bijenkasten hebben voedsel nodig uit de natuur, terwijl er steeds minder bloeiende planten zijn. En zo blijft er altijd maar minder over voor de wilde bijen.

Net daarom is het zo belangrijk dat we ons blijven inspannen voor de wilde bijen en bestuivers!

Tips voor wilde bijen in je tuin of op je balkon

  • Fleur je tuin op met bloembollen of balkonplanten en kies voor inheemse soorten. Heb je liever kruiden? Dan kan je ook lavendel, munt of marjolein planten.
  • Doe mee aan ‘Maai Mei Niet’ en laat je gras, klavers en paardenbloemen groeien.
  • Vermijd pesticiden door heet water of natuurlijke producten te gebruiken voor onkruidbestrijding.
  • Plaats een bijenhotel met verschillende holtes voor diverse soorten.
  • Laat wat klimop of heggenrank groeien, ze zijn ideaal voor bijen in de herfst.
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.