Blauwalgen in Spiegelmeer: vissen en baden 3 weken verboden

Opgelet, in het spiegelmeer in het Maria-Hendrikapark werden blauwalgen vastgesteld. Daarom geldt voor ten minste drie weken een verbod op vissen en baden.

Blauwalgen komen voornamelijk voor bij warmer weer op stilstaande wateren. De voorbije weken heeft het ook nog maar amper geregend. Dat zorgt voor een ideale voedingsbodem voor dit soort algen die mens én dier ernstig ziek kunnen maken.

Blauwalgen scheiden gifstoffen af aan het water. Die gifstoffen zijn schadelijk voor mens en dier. Contact via de mond of via de huid kan zorgen voor misselijkheid, diarree, overgeven, irritatie van de ogen, oren en huid, hoofdpijn, klachten van de luchtwegen, allergische reacties en astma. Redenen te over dus om elk contact met het water te vermijden. Daarom wordt een verbod ingevoerd op vissen en baden.

Het verbod wordt ter plaatse aangeduid met verschillende borden rond het Spiegelmeer en geldt voor minstens drie weken. De situatie wordt nauwgezet opgevolgd in samenwerking met de Vlaamse Milieumaatschappij. Op basis van nieuwe testresultaten wordt de komende dagen en weken beslist of het verbod kan worden opgeheven of moet worden verlengd.

Gepubliceerd op vrijdag 5 juli 2019 8.00 u.