BluAct

Hoofdthemas

BluAct is een netwerk van 7 Europese havensteden, waaronder Piraeus, Mataro, Oostende, Galati, Matosinhos, Burgas en Salerno die als doel hebben om de good practices in Blue Economy ondernemerschap te delen.

Het project baseert zich op de successen van het ‘Blue Growth Initiatief’ van Pireaus. Dit initiatief, dat reeds 5 jaar loopt, biedt incubatie-ondersteuning aan lokale bedrijven om innovatie en jobcreatie te stimuleren. Dit doen ze door lokale stakeholders en andere geïnteresseerde partijen te engageren in een lokaal netwerk met als ultiem doel de Blauwe Economie te boosten.

De 7 BluAct steden delen, vanuit hun eigenheid als havenstad gemeenschappelijke problemen en uitdagingen. Tegelijk hebben ze allen dezelfde grote troef: hun ligging aan zee. 

De missie luidt: Hoe kan een havenstad zijn unieke ecosysteem inzetten om innovatie aan te trekken om te komen tot economische, sociale en duurzame groei? 

Hierbij wordt rekening gehouden met de uitdagingen van een havenstad; hoogzeizoen vs laagseizoen, brain drain, vergrijzende bevolking en de vergane glorie. Maar eveneens met de troeven: Noordzee, haven, offshore-industrie, luchthaven, incubator & onderzoeksinstellingen, hoger onderwijs en landmarks. 

Om een antwoord te kunnen bieden aan hoe we van de haven en het mariene landschap opnieuw een integraal onderdeel van de stad maken is het project SeaZone gelanceerd. Deze SeaZone competitie richt zich tot studenten, ondernemers en bedrijven die aan de slag willen in de Blauwe Economie. Met de launch van SeaZone willen we niet alleen een kader schetsen, we zijn op zoek naar concrete ideeën. We willen inspireren en aanzetten tot een creativiteit. 

 

 

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.