Boeken over de visserij

Pekel en kabeljauw – auteur Doris Klausing

De traverse: zes maanden van huis met enkel vaargenoten, de eindeloze zee en de wind als ‘compagnons de route’ pekelen de mannen tot ruwe bolsters. De zachte pit blijft gespaard. Armoede dwingt de meeste mannen om de zware en gevaarlijke reis, de traverse, naar IJsland te ondernemen. Korre, zeventien jaar, volgt de roep van de zee en monstert op ‘De Hoop’. De verdrinking van zijn vriend, extreme werkomstandigheden en zijn amoureuze escapades op IJsland boetseren de jongen tot een man. De reis gaat letterlijk niet over een nacht ijs. De dood van een vriend, averij en de onmacht tegenover de natuurelementen maken de tocht tot een tumultueuze onderneming. Geloof en bijgeloof spelen een rol om de verschrikkingen een plaats te geven en om in hun kleine leefgemeenschap alles te relativeren.” Over de auteur Doris Klausing (°1946), studeerde dictie en drama in het Conservatorium (Oostende) en volgde diverse schrijvers- en vertelopleidingen. Later startte ze met het vertellen voor kinderen en volwassenen over het Oostends erfgoed, de zee en de visserij. Ze schreef kortverhalen o.a.: De Golfbreker voor Drijfhout.

Prijs: 20,00 euro

Vergeten verhalen van de zee - auteur Katrien Vervaele

Vissers die de zeeduivel hebben gezien, zeemeerminnen die watersnood voorspellen, onheilstijdingen uit IJsland, een apekalle aan boord en het skelet van een vinvis in een kathedraal… Dit boek bundelt een eigenzinnige verzameling vertellingen en verhalen op de grens tussen realiteit en fantasie. Oude sagen en legenden worden verweven met plukjes geschiedenis en waargebeurde verhalen uit de visserij. Bijna vergeten verhalen met verse inkt herschreven, zoals de tatoeages werden getekend met een paar naalden en een potje ankerdechien.

Prijs: 19,90 euro

Wiewater en mollenpootjes - auteurs Katrien Vervaele / Wouter Dhaeze

Bijgeloof is zeer sterk verweven met de visserij. Vroeger alleszins, maar ook nu leeft het nog. Niet elke visser wil toegeven dat hij nog in taboes en geluksbrengers gelooft, maar allemaal kunnen ze er sappig over vertellen. Interessant is het om het vissersgeloof naast dat van de landbouwers te plaatsen. Net als de vissers zijn ook zij heel sterk afhankelijk van de natuur en ook zij proberen het lot een handje te helpen. Bij de landbouwers primeert vooral het devote aspect, maar het volksgeloof gaat ook bij hen hand in hand met bijgeloof.

Prijs: 5,00 euro