BOOST in Oostende

Hoofdthemas

Lichting 2022

In Oostende werd op 19 oktober 2022 de kick-off gegeven voor de lichting 2022 van Boost, het programma voor talentontwikkeling van de Koning Boudewijnstichting. Het is nu het tweede jaar op rij dat Boost in Oostende neerstrijkt.

15 geselecteerde jongeren

Ook jongeren uit een kwetsbare sociaal-economische omgeving hebben vanzelfsprekend talent en ze zijn gemotiveerd, maar het leven heeft voor hen soms meer weg van een obstakelrace. Uit onderzoek blijkt dat kansarme jongeren minimum vier generaties nodig hebben om het gemiddelde inkomensniveau in België te bereiken en dat ze vijf keer minder kans hebben om door te stromen naar het hoger onderwijs.

Het programma Boost wil daar iets aan veranderen door talentvolle en gemotiveerde jongeren een intensieve begeleiding te bieden om hun competenties te versterken, hun netwerk uit te breiden en hun potentieel verder te ontwikkelen. Op die manier geeft Boost jongeren meer kansen om hoger onderwijs te volgen en om succesvol te zijn op de arbeidsmarkt.

Mét resultaat. 93 tot 97% van alle jongeren die sinds 2011 deelnamen in verschillende steden in België aan Boost slaagden voor de middelbare school, de overgrote meerderheid in het Algemeen Secundair Onderwijs (ASO). 58% trok naar de universiteit en 40% naar de hogeschool met een slaagpercentage tussen 65 en 73%.

Sinds 2011 streek Boost al neer in zes Belgische steden: Brussel, Antwerpen, Luik, Verviers, Bergen en La Louvière. Dit jaar wordt Boost voor de tweede keer in Oostende en Gent georganiseerd. In beide steden wordt het programma gesteund door het Fonds Strandschelp, beheerd door de Koning Boudewijnstichting dat kansarme jongeren in West-Vlaanderen steunt.

Op 19 oktober startten 15 jongeren uit Oostende (10 meisjes en 5 jongens) officieel hun Boost-avontuur gedurende een kick-off evenement. Een onafhankelijke jury – onder de voorzitterschap van Johan Verborgh, architect bij ARQ, voorzitter van BC Oostende – heeft de jongeren geselecteerd op basis van hun motivatie, ambitie, vooruitgangspotentieel en schoolresultaten.

Minstens zes jaar, van het vierde middelbaar via het hoger onderwijs tot hun eerste stappen op de arbeidsmarkt, krijgen ze ondersteuning van Boost. Tijdens de eerste drie jaar laten ervaren coaches hen in groepsworkshops kennismaken met verschillende thema’s: slagen op school, taalbeheersing en communicatie, zelfkennis, zelfmanagement, studiekeuze, samenwerking en engagement. Tijdens de studies in het hoger onderwijs verschuift het zwaartepunt naar individuele ondersteuning en het uitbouwen van een netwerk. De jongeren krijgen ook materiële ondersteuning zoals een budget om activiteiten voor hun persoonlijke ontwikkeling te financieren (taalbad, sport-, culturele of artistieke activiteiten, …) en een laptop. Indien nodig krijgen ze bijles.

Door de slaagkansen van deze jongeren te vergroten, geeft Boost hun een zetje richting arbeidsmarkt. Ook toekomstige generaties plukken de vruchten van dit programma want de Boost-jongeren worden een rolmodel voor hun directe omgeving.

Lichting 2023: oproep kandidaten

De oproep voor nieuwe kandidaten loopt tot 15 maart 2023.

Meer info in de bijlagen en op www.boostfortalents.be,

Of direct via 

Kathy Perneel
Field Manager Oostende
perneel.k@mandate.kbs-frb.be
M 0473 66 68 12

Stijn Demuynck
Field Manager Oostende
demuynck.s@mandate.kbs-frb.be
M 0496 17 00 44

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.