Wat doet een brugfiguur?
Door de inzet van brugfiguren wil de stad Oostende optimale ontplooiingskansen bieden aan alle kinderen en jongeren.
Een brugfiguur is een neutrale vertrouwenspersoon die aan de slag gaat in één of meerdere scholen (basis en secundair). Zij/hij werkt netoverschrijdend en tracht de kloof tussen ouders, school en relevante sociale partners te verkleinen.
Brugfiguren spelen in op de dagelijkse vragen of zorgen van gezinnen, daardoor ziet elke werkdag er anders uit. Een ouder helpen met het aanvragen van onderwijscheques, vragen opvolgen vanuit het zorgteam, tijd maken om te luisteren naar ouders, een infomoment met soep of koffie organiseren, het op-tijd-op-school- zijn mee opvolgen, … zijn slechts enkele voorbeelden van wat een brugfiguur allemaal doet.
Waarvoor kan je als ouder bij de brugfiguur terecht?
Een brugfiguur biedt een luisterend oor, gaat mee op stap, geeft informatie, bemiddelt, zoekt mee naar een oplossing voor de hulpvraag om ouders optimaal van hun rechten te laten genieten. Een brugfiguur legt contacten met relevante welzijnspartners en werkt samen met het zorgteam van de school.
Waar vind je de brugfiguur?
Spreek de brugfiguur aan op school, aan de schoolpoort, stuur een smsje of e-mail. Contact kan spontaan, zonder afspraak en hoeft niet altijd op school plaats te vinden. Niet elke school heeft een brugfiguur. Kijk hieronder in welke basisschool een brugfiguur actief is: