Budgetbeurs voor scholen wordt verlengd na groot succes

De Wakosta?! budgetbeurs voor scholen lokte sinds maart 487 leerlingen. Tijdens de beurs kunnen Oostendse leerlingen uit de derde graad secundair onderwijs een interactief parcours volgen waar ze een blik krijgen op de kosten van zelfstandig wonen.

Boodschappen doen, de huur betalen, een brandverzekering afsluiten en de maandelijkse kosten voor het ziekenfonds betalen.. Door de stijgende kosten van energie, wonen, boodschappen,… is de financiële druk op jongeren en jongvolwassenen de laatste tijd steeds meer toegenomen. Veel jongeren hebben geen idee welke kosten ze precies mogen verwachten als ze wat meer op eigen benen (moeten) staan. ​

Hoewel er steeds langer thuis gewoond wordt, is er ook een groep jongeren die al heel vroeg op eigen benen staat. De beurs biedt hen een mogelijkheid om sterker in hun schoenen te staan en betere keuzes te maken om zo vroege financiële problemen te mijden.

Interactief parcours met thema’s

De Wakosta?!-budgetbeurs, een samenwerking tussen Stad Oostende, BudgetInZicht (CAW Noord-West-Vlaanderen) en de Vlaamse Overheid, moet jongeren uit de derde graad secundair onderwijs voorbereiden op een zelfstandig leven en de financiële gevolgen die met hun keuzes gepaard gaan. Via een interactief ervaringsparcours kunnen ze kennismaken met verscheidene aspecten van het zelfstandig leven en de financiële gevolgen van bepaalde keuzes. Jongeren doorlopen de beurs aan de hand van een concreet personage en worden uitgedaagd om keuzes te maken en hun budget in evenwicht te houden via volgende thema’s: op eigen benen, wat nu?; wonen en energie; dagelijkse kost; media; vrije tijd en budget in balans.

Verlenging

De beurs startte in maart 2023 in de Duivenhokstraat 84 in Oostende en was tot nu toe al een succes. Maar liefst 39 groepen, goed voor zo’n 487 leerlingen, namen deel aan het interactief parcours. Op vraag van de scholen wordt de budgetbeurs verlengd tot en met vrijdag 12 mei. Acht klasgroepen willen nog deelnemen, goed voor zo’n 108 leerlingen.

Gepubliceerd op vrijdag 12 mei 2023 9.40 u.