Wil jij ook kunnen vliegen zonder vleugels?
Of poëtisch bevlogen uit de hoek komen?
Een publiek beroeren?
In de huid kruipen van iemand anders?
Wil je mateloos praten met maten?
Spelen met tekst?
Podiumkriebels?
Droom je van een groots applaus?
Ga dan voor Woordkunst-drama!
In onze opleidingen Woordkunst-drama zijn heel wat leerlingen die het plezierig vinden om toneel te spelen of van het zich expressief uitdrukken. Er zijn ook leerlingen die onze lessen volgen omdat ze graag met taal spelen en hun taalvaardigheid willen vergroten.
Wist je dat je tijdens deze ontspannende en plezante lessen ook heel wat bijleert?
We trainen via speelse oefeningen verschillende vaardigheden die ook in het dagelijkse leven goed van pas komen. Die vaardigheden zijn gericht op je persoon, op het sociale en op het artistieke. En bovenal zetten we in op spel-, vertel-, en spreekplezier en op genieten tijdens de artistieke ontdekkingstocht! We leggen het hier uit.
Persoonsgericht
Leren analyseren en interpreteren
Vertellen, spelen, voordragen of spreken voor een publiek doe je met
- je lichaam
- je stem en spreekapparaat
- je ‘denken’ en je ‘gevoel’.
Er is een voortdurende wisselwerking nodig tussen deze drie elementen. Je leraar helpt je daarbij.
Concentratievermogen en geheugen ontwikkelen
Concentratie en focus heb je nodig om contact te maken met een publiek en met medespelers. Hierop oefen je tijdens de lessen.
Ook geheugentraining komt aan bod: je krijgt oefeningen die je zintuiglijk, motorisch, emotioneel, kortetermijn- en langetermijngeheugen trainen.
Waarnemingsvermogen ontwikkelen
Vertellen, voordragen of toneel spelen, is communiceren. Kunnen luisteren, kijken, aanvoelen en meevoelen zijn dus noodzakelijk. Dit trainen we in de lessen. Je leert gericht observeren en je inleven in de gedachtegang en gevoelens van de auteur of van de medespeler(s). Je leert ook omgaan met de reacties van de medespeler(s) en publiek, en hoe verbaal en non-verbaal te reageren.
Durf en zin voor initiatief ontwikkelen
Via constructieve feedback maakt je leraar je bewust van jouw expressieve mogelijkheden, maar ook van je beperkingen en hoe je daarmee kan omgaan. Zo krijg je kansen om durf en zin voor initiatief te ontwikkelen, om je te durven uiten, om drempels en gêne te overwinnen. Kortom: om je zelfvertrouwen op te bouwen.
Sensibiliteit ontwikkelen
Hoe kan je op je eigen gevoel afgaan? Van gedachten wisselen over een verhaalinhoud, over de vormgeving van een situatie? Praten over de interpretatie van een (theater)tekst en hoe die aansluit bij de eigen belevingswereld?
Je leert om eigen emoties te ontdekken en kanaliseren. Deze gesprekken zijn ook zinvol om tot een authentieke expressie te komen, en komen veelvuldig aan bod in de lessen.
Doorzetten en afwerken
We stimuleren je van bij de start om werk te presenteren op een podium. Daarvoor moet je kunnen afwerken, doorzetten en samenwerken. Info over onze toonmomenten lees je hier.
Sociaal gericht
Je leert van elkaar en bouwt onbewust aan zelfvertrouwen en assertiviteit:
Non-conformistische houding ontwikkelen
Spelen met verschillende verhalen, teksten en van allerlei situaties, geeft je kansen om in gesprek te gaan. Tijdens de gesprekken leer je ook andere meningen, ideeën, overtuigen, werelden en emoties kennen. Zo sta je open voor het nieuwe of voor wat anderen aangeven.
Communicatieve en sociale vaardigheden ontwikkelen
De lessen Woordkunst-drama stimuleren tot samenwerken, met de leraar en met de medeleerling(en). Je leert luisteren naar elkaar, een inbreng doen, rekening houden met de ideeën van anderen, begrip opbrengen en respect tonen. Je leert ook opbouwende kritiek geven en ontvangen, afspraken maken.
Je verstaanbaar leren uitdrukken
Om goed te kunnen communiceren, moet je je op een verstaanbare en heldere manier uitdrukken. Tijdens de lessen komen dan ook stem- en articulatieoefeningen aan bod, en oefeningen op het gestructureerd, vlot en fris overbrengen van gedachtegangen, meningen, verhalen, scènes.
Ook ons taalbeleidsplan reikt tools aan. Je leest het hier.
Artistiek gericht
Gevoel voor esthetiek ontwikkelen
De leraar wakkert jouw gevoel voor schoonheid aan, en leert je om uit te drukken, bijvoorbeeld door te wijzen op de mooie zinsbouw, op beeldspraak of op de originele verwoording van ideeën in literaire teksten. En ook door aandacht te schenken aan de manier waarop iemand een tekst of verhaal overbrengt, of hoe het decor, kostuums, belichting en muziek ingezet worden in functie van een tekst of verhaal.
We stimuleren je om op theaterbezoek te gaan. Onze academie nodigt een keer per semester een podiumkunstenaar uit in de school. Deze voorstellingen zijn gratis.
Creativiteit ontwikkelen
Tijdens de expressie- en drama-opdrachten daagt de leraar jou uit om je verbeelding aan te spreken, om op een andere of nieuwe manier naar de dingen te kijken. De leraar vraagt dan bijvoorbeeld om een onverwacht einde te zoeken bij een verhaal, of om originele voorwerpen te zoeken voor het decor.
VAN 8 JAAR TOT EN MET 14 JAAR
VERRUIMEN EN VERDERZETTTEN
Ben je 8 jaar of zit je in het 3de leerjaar? Dan kun je beginnen met Woordatelier!
Tot 14 jaar kan je op elke leeftijd starten met Woordatelier. Je hoeft de initiatieopleiding in de 1ste graad niet gevolgd te hebben.
We groeperen de leerlingen zo veel mogelijk op basis van hun leeftijd. Zo volgen bijvoorbeeld leerlingen uit het 3de en 4de leerjaar samen les, en leerlingen uit het 5de en 6de leerjaar.
In de lessen gaat veel aandacht naar durf, spel-, spreek- en vertelplezier.
Het publiek kan een paar keer per schooljaar meegenieten tijdens toonmomenten binnen of buiten de schoolmuren.
Opleiding van 4 leerjaren, 1 uur per week
Woordatelier | 1 uur per week |
Bekijk de lessenroosters.
De 2de graad bereidt je voor op de vakken in de 3de graad.
WOORDATELIER
In dit atelier leer je op een speelse manier hoe je verstaanbaar kan praten. Je ontdekt hoe je taal en lichaam samen kunnen werken om nog beter te communiceren.
Je doet allerlei leuke vertel-, spreek- en leesoefeningen, en je speelt toneel, brengt versjes en je mag zelf verhalen bedenken. Zo leer je taal op een creatieve en fantasierijke manier gebruiken.
Woordatelier is een goede voorbereiding voor Spelen en Vertellen in de 3de graad.
VERDER OEFENEN, UITBREIDEN EN INTEGREREN
Tijdens deze theaterlessen gaat veel aandacht naar durf, spel-, spreek- en vertelplezier.
In het laatste leerjaar van deze graad is er extra aandacht voor hoe je geloofwaardig en authentiek speelt, spreekt en vertelt. Daarnaast leer je improviseren en een personage spelen.
Het publiek kan meegenieten tijdens toonmomenten binnen of buiten de schoolmuren.
Facultatief vak
Bovenop het verplichte minimum aan vakken/lesuren kan je onder bepaalde voorwaarden extra vakken volgen. Als je bijvoorbeeld de optie Speltheater volgt, kan je als extra vak Verteltheater volgen.
VANAF 12 JAAR (doorstromers + starters*)
We groeperen de leerlingen zo veel mogelijk op basis van hun leeftijd. Zo volgen bijvoorbeeld leerlingen uit het 1ste en 2de middelbaar samen les, en leerlingen uit het 3de middelbaar in een aparte groep.
Optie Woordkunst-drama
Opleiding van 3 leerjaren, 2 uur per week
Spelen | 1 uur per week |
Vertellen | 1 uur per week |
*Leerlingen tussen 12 en 15 jaar kunnen direct starten in deze optie als ze toestemming hebben van de directeur.
JONGEREN VANAF 15 JAAR EN VOLWASSENEN (starters)
Verteltheater en Speltheater volgen jongeren en volwassen in aparte groepen.
Optie Verteltheater
Opleiding van 3 leerjaren, 2 uur per week
Spreektechniek | 1 uur per week |
Verteltheater | 1 uur per week |
Optie Speltheater
Opleiding van 3 leerjaren, 2 uur per week
Spreektechniek | 1 uur per week |
Speltheater | 1 uur per week |
Bekijk de lessenroosters.
De 3de graad bereidt je voor op de vakken in de 4de graad.
SPELEN EN VERTELLEN
Via improvisatieoefeningen en spelsituaties werk je onder andere aan lichaamstaal, stemexpressie, uitdrukken van emoties en bewegen op een podium.
Daarnaast zijn allerhande teksten het spelmateriaal. Samen met je leerkracht zoek je naar een authentieke en expressieve vertolking en bouw je aan een (vertel)theaterprogramma.
SPREEKTECHNIEK
Spelen, spreken en vertellen voor een publiek zorgt vaak voor klamme handen.
In Spreektechniek doe je er wat aan en leer je onder andere
- verstaanbaar en pittig articuleren, en je vlot uitdrukken in algemeen Nederlands
- verbaal vaardiger en met meer zelfzekerheid uit de hoek komen in allerlei situaties
- met speelplezier een interactie met een doelpubliek opbouwen
- de juiste toon te pakken te krijgen voor bijvoorbeeld een verhaal, een pleidooi, een bindtekst, een dialoog.
Heel wat leuke teksten, rollen- en situatiespellen zijn het spelmateriaal.
VERTELTHEATER
In Verteltheater zoek je naar jouw eigen bijzondere vertelkracht en ook hoe je die kracht kan inzetten in een groepsproject.
Je vertelt jouw eigen verhaal of dat van iemand anders. Het verhaal kan uit het leven gegrepen zijn, een fantasie, dramatisch of frivool.
Je zoekt ook naar teksten die je raken, en onderzoekt samen met jouw leerkracht hoe je de verhalen en teksten geloofwaardig, authentiek en expressief kan overbrengen naar een publiek.
SPELTHEATER
In Speltheater ontdek je het plezier van samen spelen. Je leert
- jezelf en elkaar kennen als speler op de theaterscène
- verschillende personages ontwikkelen
- verrassen, verleiden, ontroeren … in bijvoorbeeld komische, absurde, dramatische, herkenbare situaties.
Heel wat leuke situatiespelen, drama- en improvisatieoefeningen zijn het spelmateriaal.
VERDIEPEN
In de vierde graad verken je jouw expressieve mogelijkheden stapsgewijs verder in de studierichting Vertolkend Acteur. Je verdiept jouw vaardigheden in Spel- of Verteltheater. De leerkrachten adviseren je bij het bepalen van de optie en dit op basis van de mogelijkheden en talent.
Facultatief vak
Bovenop het verplichte minimum aan vakken/lesuren kun je onder bepaalde voorwaarden extra vakken volgen. Als je bijvoorbeeld de optie Speltheater volgt, kan je als extra vak Verteltheater-stemregie volgen.
Leerlingen groeperen
Theater en Verteltheater-stemregie volgen de leerlingen samen met leeftijdsgenoten.
KunstKader volgen jongeren en volwassenen samen.
Optie Speltheater
Opleiding van 3 leerjaren, 2 uur per week
KunstKader | 1 uur per week |
Theater | 1 uur per week |
Optie Verteltheater
Opleiding van 3 leerjaren, 2 uur per week
KunstKader | 1 uur per week |
Verteltheater-stemregie | 1 uur per week |
Bekijk het lessenrooster Kunstkader.
Voor Theater en Verteltheater-stemregie spreek je je lesuur af met de leerkracht.
In de 4de graad of daarna kan je Specialisatie volgen.
Wat is het verschil tussen de vakken van de 4de graad?
KUNSTKADER
In beide opties volg je KunstKader, waar je de wereld van podiumkunsten en literatuur ontdekt. KunstKader leert je kritisch te kijken, je eigen mening te vormen, en een persoonlijke smaak, visie en stijl te ontwikkelen. Dit gebeurt onder andere door theaterbezoek met voor- en nabesprekingen, en door kijken, luisteren, lezen en het delen van ervaringen.
THEATER
Je leert de basisprincipes van acteren, tekstanalyse en speldramaturgie. Je werkt met inspirerend tekstmateriaal van verschillende auteurs, ontwikkelt personages, leert spanningsbogen maken en de lijn van een personage volhouden. Ook ontwikkel je jouw expressie, inlevingsvermogen en samenspelvaardigheden verder.
In het laatste leerjaar maak en breng je samen met jouw medespelers een theatervoorstelling.
VERTELTHEATER-STEMREGIE
Samen met je leerkracht en medeleerlingen verken je het rijke landschap van poëzie en proza. Je kiest en motiveert je tekstmateriaal en geeft het vorm vanuit je eigen persoonlijkheid. Er is veel aandacht voor tekstinterpretatie en verbeelding.
In het laatste leerjaar ontwikkel en breng je, alleen of met medespelers, een gevarieerd verteltheaterprogramma.
SPECIALISEREN
De studierichting Specialisatie is een opleiding gericht op de persoonlijke verdieping van je kunstenaarschap. Je ontwikkelt je verder door studie en onderzoek, wat bijdraagt aan je persoonlijke groei.
Je kunt Specialisatie volgen naast of na het afronden van een 4de graadsopleiding.
Exclusieve opleiding
Specialisatie is geen vanzelfsprekende voortzetting van een eerder leertraject. Het is een exclusieve opleiding op maat en het aantal beschikbare lesplaatsen is beperkt. Er zijn voorwaarden om toegelaten te worden (zie verder).
Opties
Je kan specialiseren in beide opties van de 4de graad:
- Speltheater: opleiding van 2 jaar, 2 uur per week
- Verteltheater: opleiding van 2 jaar, 2 uur per week.
Vakken
De leerkrachten adviseren je bij het bepalen van de optie en de vakken die je gaat volgen.
Bovenop het verplichte minimum aan vakken/lesuren kan je onder bepaalde voorwaarden extra of facultatieve vakken volgen.
Toelatingsvoorwaarden
Om toegelaten te worden tot de kortlopende studierichting Specialisatie verwachten we dat de leerlingen:
- een stevige technische beheersing hebben
- een relatief moeilijk en veeleisend repertorium kunnen verwerken
- een uitgesproken eigenheid tonen in hun vertolking
- zelfstandig en podiumvast zijn
- deelgenomen hebben aan alle toonmomenten tijdens het schooljaar vóór de aanvraag. Leerlingen die een lange periode geen les volgden in het Conservatorium aan Zee of les volgden in een andere academie, doen een intakegesprek. We kunnen je vragen om een auditie te doen.
- in de kortlopende studierichting Specialisatie deelnemen aan de CAZstars-toonmomenten.
Je dient ten laatste 15 juni een aanvraag in via e-mail: conservatorium@soo.be.
De directeur beslist over de toelating in samenspraak met de betrokken leerkrachten en de externe/interne evaluatoren. De directeur deelt de gemotiveerde beslissing ten laatste eind augustus schriftelijk of elektronisch mee aan de betrokken leerlingen.