Centrale Keuken Stad Oostende wint 'Glocal' prijs voor Beste Grootkeuken Vegan Gerecht

Na de Food Waste Award van Foodwin, een Gault Millau award en een smiley label voor voedselveiligheid valt de Centrale Keuken van Stad Oostende opnieuw in de prijzen. Op de Horeca Beurs in Gent mochten de medewerkers de ChefsProVeggie 'Glocal' prijs in ontvangst nemen voor hun vegan gerecht.

De Centrale Keuken van de stad Oostende heeft de 'Glocal' prijs in de wacht gesleept op de Horeca Beurs in Gent (op 21 november 2023). De wedstrijd, georganiseerd door ChefsProVeggie, daagde deelnemers uit om haalbare, plantaardige gerechten te ontwikkelen, gebruikmakend van lokale seizoensgebonden ingrediënten en geïnspireerd door de wereldkeuken.

Portobello champignon

Het team van de Centrale Keuken ontving de prijs voor hun vegan gerecht ‘Portobello champignon met linzen, pompoen en Oosterse kruiden', een overwinning die hun inzet voor meer plantaardige opties in de schijnwerpers zet. De jury prees de combinatie van diverse seizoensgebonden groenten, rekening houdend met zowel voedingswaarde als smaak. Ook chef Laurence Van Cauter van Cultuurcafe De Grote Post viel in de prijzen.

De Centrale Keuken zet al een tijdje in op het verkleinen van de ecologische voetafdruk van maaltijden, waarbij ze rekening houden met de impact van vleesconsumptie op het milieu. Het keukenteam pleit niet alleen voor lagere milieu-impact, maar legt vooral de nadruk op smaak. Ze willen niet simpelweg vlees vervangen, maar creatieve, lekkere maaltijden aanbieden. De 'Donderdag Veggie Schotel' is een vaste waarde in het personeelsrestaurant vanwege zijn smaken en creatieve samenstelling.

Personeel mag smullen op 30 november

De stijgende vraag naar vegetarische en veganistische opties bij de diverse klanten, heeft het team aangespoord om te investeren in smakelijke huisgemaakte recepten. Dat engagement gaan ze ook aan voor recepties, het aanbod broodjes, feestmaaltijden,… Het bekroonde gerecht zal op 30 november door het personeel kunnen worden geproefd en in het personeelsrestaurant.

Samenwerking met bioboerderijen

Maar de Centrale Keuken gaat nog verder. Dit jaar lanceerden ze een proefproject met twee bioboerderijen. Voor de 'Donderdag Veggie Schotel' worden groenten afgenomen van de lokale biopluktuin. Bovendien werkt het team samen met maatwerkbedrijf en bioboerderij 'De Lochting' voor de afname van buitenmaatse groenten die niet via reguliere kanalen kunnen worden geleverd.

De keuze voor meer plantaardige voeding sluit perfect aan bij de half/half campagne van het Instituut voor gezond leven, die pleit om voor de helft van de maaltijden voor een plantaardig alternatief te kiezen. Met deze keuzemogelijkheid, het gebruik van meer biologische ingrediënten en het verminderen van voedselverlies, zet de Centrale Keuken van Oostende zich in voor een duurzamere keuken met een lagere klimaatimpact.

Gepubliceerd op woensdag 22 november 2023 15.00 u.
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.