COVID-certificaat

Een COVID-certificaat opvragen kan digitaal via de CovidSafeBe-app of via mijngezondheid.be. Om certificaten digitaal op te vragen heb je ofwel je identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig, ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel (bijvoorbeeld itsme). Wie het certificaat gedownload heeft, kan het dan makkelijk (laten) afdrukken.

Opgelet: heb je je COVID-certificaat afgeprint en daarna een derde prik gekregen? Dan moet je opnieuw het COVID-certificaat afprinten!

Een andere optie om van thuis uit het COVID-certificaat te bekomen, is om dit per post te laten opsturen door de Vlaamse Overheid (opgelet: er is gemiddeld één week wachttijd). Aanvragen kan via de telefonische Helpdesk op het nummer 078 78 78 50 (van 9 tot 19 uur op weekdagen en op zaterdag van 10 tot 18 uur). 

Opgelet: wie zijn COVID-certificaat digitaal aanvraagt met een identiteitskaart en een kaartlezer, of wie daarvoor langsgaat in een ontmoetingscentrum of de bibliotheek, heeft de pincode van zijn identiteitskaart nodig. Indien je die niet meer kent, kan je die heractiveren of opnieuw opvragen. Hier vind je daarover meer info.

COVID-certificaat opvragen in de ontmoetingscentra

Wie geen toegang heeft tot internet of geen eigen printer heeft, kan hiervoor  ook terecht in een ontmoetingscentrum in de buurt op weekdagen telkens van 9.30 tot 11.30 uur en van 14.00 tot 16.00 uur. IN het weekend zijn de ontmoetingscentra gesloten. Op bepaalde piekmomenten (zoals over de middag tijdens de maaltijden in het centrum) is het immers niet haalbaar om begeleiding te bieden. Een overzicht van de verschillende ontmoetingscentra vind je hier.

COVID-certificaat opvragen in de bibliotheek

In de hoofdbibliotheek en in de vier filialen zijn er een aantal internetcomputers beschikbaar. Om via een bibliotheekcomputer op Internet te kunnen moet je lid zijn van de bibliotheek. Inschrijven is met je eID en is gratis
Je eID heb je sowieso nodig om in te loggen op een internetpc. Op de internetpc’s kan je prints maken van je COVID-certificaat of je kan dit document downloaden mits je zelf een USB stick meebrengt. Een zwart-witprint kost 0,15 euro en een kleurenprint 0,30 euro. Belangrijk is om je eID mee te brengen en je pincode. Er is begeleiding in de hoofdbibliotheek op maandag tussen 11.00 uur en 13.uur. Van dinsdag tot zaterdag is er begeleiding tussen 10.00 uur en 12.00 uur. 

Mensen die problemen ondervinden met het installeren van de app op hun smartphone kunnen op vrijdagochtend tussen 10.00 - 12.00 uur in de digitale instuif terecht (niet in de herfstvakantie). Lees hier meer over de Digitale Instuif.