Christiane Dedrie

Als rasechte Oostendenaar zag ik het levenslicht op 16.12.1949.

Na mijn studies voor onderwijzeres (leukste vak plastische kunsten) trok ik naar de UG waar ik in 1968 afstudeerde als licentiate in de pedagogiek.
Jaren gaf ik les in de ‘Rijksnormaalschool’ (nu HOWEST) te Brugge, waar ik voor de opleiding leraars kleuteronderwijs koos. Daar kon ik een deel van mijn creativiteit kwijt.

Na mijn loopbaan in het onderwijs kreeg ik meer tijd om mijn passie, keramiek, te ontwikkelen.

Ik vind ‘klei’ een fantastisch, veelzijdig en boeiend materiaal. Daarmee wil ik creatief en persoonlijk werk te maken.

Na enkele losse workshops keramiek, startte ik dan ook met veel gretigheid de meer professionele opleiding ‘Keramiek’ aan de Kunstacademie KAZ te Oostende. Ondertussen heb ik de ‘‘Specialisatiegraad Keramiek’ met grote onderscheiding afgewerkt en start nu met ‘Cross Over’ een combinatie van digitale technieken en keramiek.

In 2015 nam ik deel aan de overzichtstentoonstelling REIS van de Kunstacademie in de Venetiaanse Gaanderijen in Oostende. In maart 2016 hield ik samen met een schilderes een overzichtstentoonstelling in het VC De Fakkel Ryckewaertshof te Bredene. Hierbij kreeg ik lovende kritiek. Ook stelde ik in 2017 en 2018 tentoon in ‘De Grote Post’, een groepstentoonstelling ‘Opstand II’ op initiatief van het academie en in het ‘Grijze huis, CAS’ in de Frans Musinstraat te Oostende.
Je kunt mij ook treffen op evenementen zoals ‘Buren bij kunstenaars’ of op de ‘Kunstroute’ in Bredene.

Mijn werk

Zelf kan ik mij geen ‘genre’ toekennen. Eigen ideeën die opwellen, werken van andere kunstenaars soms uit andere disciplines, het uitwerken van een opdracht, de natuur … zijn mijn inspiratiebronnen.

Het zoeken naar de limieten van verschillende kleisoorten blijft mij boeien.

Verschillende technieken uitproberen, materialen combineren, versnijden of uitrollen van kleiplakken, malles maken en gieten van vormen, structuur aanbrengen, het product afwerken met of zonder glazuur, kleuren … . Soms leidt de klei mijzelf tot een verbazend resultaat.

Ik werk vooral decoratief, uitzonderlijk figuratief.

Ik realiseer creaties in het platte vlak, maar vaker bolle en holle vormen, cilinders, meestal vrij geometrisch, soms organisch.

Mijn recente werken worden eerder delicate werkjes waarbij gietporselein, soms papierporselein mijn voorkeur wegdraagt en waarbij het licht een grote rol speelt.

Vandaar ook de belangstelling om met het effect van digitale technieken mijn werk te versterken. Het onderzoek naar en het experimenteren met licht/belichting om een meerwaarde te creëren in een compositie, een installatie opgebouwd uit bestaande of nieuwe artefacten, dat worden nieuwe uitdagingen: ‘beyond the creation’.

Soms wil ik mijn ervaring ook in verzen omzetten. Deze ondersteunen dan het werk.

Adres

Taboralaan 21 , 8400 Oostende
Tel./GSM
0478749536
chris.dedrie@gmail.com
Website
www.oostende.be/christiane-dedrie
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.