81% van de Belgen heeft een smartphone

Voor het produceren van een gemiddelde smartphone die 150 gram weegt, blazen we voor 16 kg aan CO2 equivalenten de lucht in. Het dagelijks opladen van je toestel zorgt voor een beperkte uitstoot van ongeveer 4 kg CO2 per jaar of zelfs nul als je thuis groene energie gebruikt. Over een levensduur van 2 jaar kunnen we dus zeggen dat het toestel voor 80% CO2-uitstoot tijdens het productie-proces en voor 20% CO2-uitstoot tijdens gebruik.

Indien we echter gaan rekening houden met de volledige infrastructuur om te bellen (en deze blog via 4G te lezen op je smartphone), dan is het een volledig ander verhaal. Ondanks dat het opladen best laag is, zorgt de ondersteunende diensten voor een gemiddelde smartphone even veel als je koelkast thuis. Dit verbruik zit in de gsm-masten & de met airco gekoelde servers die 24/7 klaar staan om je telefoongesprek, whatsapp-bericht & ander dataverkeer te behandelen.

Dagelijks een uurtje bellen met je smartphone zorgt momenteel voor 1.250 kg aan CO2-uitstoot per jaar. Gelukkig zien we hier een duidelijke positieve trend, vele van de grote tech-giganten zijn of engageren zich om 100% CO2 neutraal te zijn. Zo draaien al datacenters op 100% groene energie en zijn de nieuwe datacenters tot 60% efficiƫnter.

Hoe kun je je CO2-uitstoot verminderen? Stuur een whatsapp in plaats van te bellen. Berichten sturen is veel CO2 neutraler dan met je gsm bellen. Indien je wenst te bellen, gebruik waar mogelijk een vaste lijn!

Herstel je toestel in plaats van een nieuw te kopen. Indien je je toestel 4 jaar gebruikt in plaats van 2 jaar zal je de CO2-uitstoot waar je een impact op kan maken met 40% doen dalen. Indien je hem jaarlijks vervangt, stijgt je CO2-uitstoot met 80%! Gebruik groene energie om je toestel op te laden. Sluit een groen energiecontract af met je elektriciteitsleverancier of plaats bijvoorbeeld zonnepanelen.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.