Fijn dat je interesse hebt in deze informatie. Mogelijks sta je soms (of regelmatig) stil bij het klimaatprobleem. Je moet al van een andere planeet zijn, of misschien weten ze het daar ook al, maar onze CO2-uitstoot is de kern van het klimaatprobleem. Op deze pagina willen we niemand de les spellen, wel onze lezers bewust maken van hun mogelijke CO2-uitstoot. Want als we weten hoeveel CO2 we uitstoten, kunnen we ons gedrag aanpassen, minderen of helemaal afschaffen.
Dan komt jouw vraag: ‘Wat is het effect van 1 persoon?’ Wel dat kunnen 72.000 Oostendenaars, 6.774.807 Vlamingen, 11.697.557 Belgen, 746,4 miljoen Europeanen en 8 miljard mensen ook zeggen. Iedereen kan zijn steentje bijdragen.
Als we onze eigen uitstoot willen nagaan, zien we dat er verschillende websites of Apps bestaan die ons een indruk geven van onze CO2-uitstoot. Maar weet dat een gemiddelde Vlaming ongeveer 11 ton aan CO2 uitstoot elk jaar. Op middellange termijn zou dat best 2 ton worden. (bron Federaal Planbureau)
Meten is weten, zeker als het gaat over het verminderen van onze CO2-uitstoot gaat. Vind daarom hieronder een overzicht van de CO2-uitstoot van verschillende elementen, handelingen en producten. Samen maken we Oostende en de wereld klimaatneutraal.
Wat is 1 ton CO2?
Vaak hoor je met tonnen smijten, maar wat is 1 ton (1.000 kilogram) CO2? Wanneer stoot je 1 ton CO2 uit:
- Je rijdt met een gemiddelde auto zo’n 5.800 km.
- Je vliegt van Brussel naar Madrid en terug.
- Je reist 16.000 km met de trein. (Ongeveer 6 x van Brussel naar Madrid en terug.)
- Je reist 7.000 km met de bus.
- Je fietst drie keer om de aarde fietst op je elektrische fiets (Succes 😊!)
- Je ademt 500 dagen. Vooral blijven doen!
- Je eet 250(!) Big Macs.
En hoe kan je of hoe wordt 1 ton CO2-uitstoot gecompenseerd…
- Moeten 50 bomen een jaar lang groeien.
- Moet een 2.3 MW windmolen 2,5 uur draaien.
- Heb je 9 á 10 zonnepanelen nodig die een jaar lang stroom opwekken.
De dagdagelijkse CO2-uitstoot
We stoten gelukkig niet bij alles altijd 1 ton CO2 uit. Maar ook onze kleinere uitstoten kunnen tellen. En samen op deze kleine uitstoten letten, maakt een groot verschil.
Even snel iets opzoeken via Google zorgt voor een uitstoot van 5 tot 7 gram CO2. Niet veel maar als je weet dat er 3,5 miljard zoekopdrachten per dag zijn, geeft dit een CO2-uitstoot van 17.500 tot 24.500 ton per dag. Dus sla jouw veelgebruikte webpagina’s op als favorieten. Zodat je ze niet telkens moet googelen.
Een half uur Netflix of YouTube kijken zou leiden tot een uitstoot van 1.6 kilogram CO2. Daarom, streamen hoeft niet altijd in hoogste kwaliteit. Zet de instellingen de streamingkwaliteit op ‘gemiddeld’, waarmee je het gegevensgebruik met 40 procent vermindert. Of spelen we een spel vanavond? Of wat denk je van een fijn boek?
Laten we enkele zaken van dichterbij bekijken.
Bezoek de pagina regelmatig. We zullen periodiek meer informatie toevoegen.