Coach Gwendoline neemt ons mee..

Coach Gwendoline was te gast bij Duinhelm, een centrum voor begeleiding voor personen met een voornamelijk, verstandelijke beperking in de regio Middenkust. En wij waren erbij!

Ze verzorgde er een infosessie over de bewegingsdriehoek. Al snel bleek dat Gwendoline de zelfstandige bewoners veel meer kon bieden dan de theorie alleen en zo nam ze enkele enthousiastelingen bij de arm, op weg naar een beweeglijkere levensstijl.

Via een intakegesprek laat ik vooral de mensen zelf aan het woord. Zo leer ik de persoon wat beter kennen en pols ik naar hun dagdagelijkse gewoontes. Ook informeer ik graag naar wat men in het verleden als hobby of activiteit beoefende en zo kan de draad vaak opnieuw met dezelfde passie worden opgepikt.

Ik merk dat heel wat patiënten vaak niet altijd weten waar ze heen kunnen om beweging in hun dagdagelijkse leven te integreren of welke mogelijkheden er allemaal zijn voor het beoefenen van een gewenste sport. Weet men dat wel, dan is de drempel vaak te groot om alleen te gaan of om opnieuw op te starten. Ik begeleid hen dan op een rustige manier naar de ideale plek die het best past bij het profiel en de wensen van de persoon in begeleiding.

Zo zijn de heren Kenny en Paul van Duinhelm  via “Bewegen op Verwijzing” G-netbal gaan volgen. Een sport die zij nu beiden elke week met veel plezier beoefenen. Daarnaast noteert ook elk van hen heel gemotiveerd hun dagelijkse stappen en doen ze via een schematisch plan extra kracht- en houdingsoefeningen. Naast een beweegplan worden ook de voedingsgewoontes onderzocht en bijgestuurd waar nodig. Voor beide momenteel met een positief resultaat.

“De glimlach op het gezicht van de patiënten in begeleiding die een positieve evolutie of soms zelfs een persoonlijke transformatie doormaken is goud waard!” Coach Gwendoline

De begeleiders zelfstandig wonen helpen hun bewoners ook wel om gemotiveerd te blijven. Vorige week kreeg ik een sms van één van de begeleiders dat Paul zijn gewicht aan het zakken is. Een ander moment kreeg ik te horen dat Kenny zich duidelijk veel beter in z’n vel voelt ondanks zijn leven als alleenstaande man. Leuk die feedback!

 

Ook Sandra komt naar buiten met een positief verhaal: een getuigenis

Ik ben Sandra en ben 67 jaar. Ik zat niet zo lekker in mijn vel en mijn conditie kon ook wel beter.

Toen ik daarmee aanklopte bij een neuroloog omdat ik veel klachten had in mijn benen en voeten, zei de neuroloog me dat ik meer moest gaan bewegen, maar hoe begin je daar aan? Ik ben dus gaan surfen op internet en kwam op “Bewegen Op Verwijzing”. Mijn huisarts was daar ook wel voor te vinden en zo ben ik dan op zoek gegaan naar mijn persoonlijke coach, Gwendoline.

Samen met haar heb ik een beweegplan opgemaakt dat perfect past bij mijn leven. We zijn nu al een paar maanden later en ik moet toegeven, ik ben haar heel dankbaar. Voor mijn beweegplan zochten we samen naar dingen die ik vroeger graag deed, want een fitness centrum dat was niet aan mij besteed.

Ik heb nooit graag gesport, maar zwemmen, fietsen en wandelen deed ik wel heel graag. Dus hebben we ons daarop gefocust. Nu ga ik iedere week 1x op maandag aqua-fitnessen met een Sportkaart in het Zwembad, doe ik de meeste boodschappen met de fiets of te voet en dat geeft me veel meer energie.

Gwendoline is niet zomaar mijn ‘beweegcoach’. Ze luistert ook écht naar mij. Wanneer ze merkt dat er iets wat moeilijker gaat, probeert ze hiervoor altijd meteen een oplossing te vinden, zodat ik mij kan blijven focussen op het bewegen. Uiteindelijk zorgt die beweging ervoor dat ik me ook in mijn hoofd veel fitter ga voelen.

 

 

 

Meer info

Thomas Ghyoot
Coördinator kleinstedelijke zorgregio Oostende
thomas.ghyoot@oostende.be
T 059 56 10 60

 

Surf ook eens naar de website www.gezondleven.be/projecten/bewegen-op-verwijzing.

Gepubliceerd op vrijdag 6 december 2019 12.07 u.