Eerste graad

1 of 2 leerjaren - 1 uur/week

Voor 6- en 7-jarigen
Afzonderlijke jaren of graadsklas, afhankelijk van vestigingsplaats en aantal inschrijvingen.

Hoofdvestigingsplaats

1.1 - 1.2

Domino of Duo1 uur/week

Vestigingsplaatsen

1.1 - 1.2

Duo1 uur/week

Domino
Een domeinoverschrijdende initiatie met muziek, woordkunst-drama, beeldende en audiovisuele kunsten. Leerlingen hebben les van drie leerkrachten uit de drie domeinen, één uniek aanbod waarin de drie kunstuitingen gelijkwaardig en mekaar versterkend aan bod komen. Centraal staat hier het muzische, we ontdekken vorm, kleur, ritme en beweging zowel in taal, als in beeld en muziek! Vanaf de tweede graad kiezen de kinderen voor één van de drie domeinen (meerdere combineren kan dan nog, maar met verschillende inschrijvingen).

Duo
Een domeinoverschrijdende initiatie met muziek en woordkunst-drama. Leerlingen hebben les van twee leerkrachten in de hoofdvestigingsplaats of één in de vestigingsplaatsen. Zelfde uitgangspunten als in Domino, zelfde mogelijkheden in de tweede graad.


Tweede graad

Kinderen

4 leerjaren - 1 uur/week

2.1 - 2.4

Woordatelier1 uur/week

Woordatelier
Ben je thuis of in de klas een echte spraakwaterval? Droom je ervan om op het podium te staan? Vind je graag verhaaltjes uit, verkleed je je elke dag en droom je van applaus? Wil je goochelen met klanken, spontaan gedichtjes uit je mouw schudden of gewoon gezellig creatief zijn met taal? Dan is woordatelier helemaal iets voor jou!

 


Derde graad

3 leerjaren - 2 uur/week

12 tot 15 jaar

Woordlab klassikaal1 uur/week
Woordlab individueel1 uur/week

Vanaf 15 jaar

Verteltheater

Dramastudio1 uur/week
Woordstudio1 uur/week

Speltheater

Dramastudio1 uur/week
Speltheater1 uur/week

Woordlab
Ben je tussen 12 en 15 jaar oud en begeesterd door alles wat met woorden te maken heeft, dan ben je meer dan welkom in het woordlab. Voor één lesuur kom je in een klassikaal woordlab terecht waarin je met een groep van een 10-tal leerlingen via improvisatie- en spelopdrachten werkt aan de basis van het toneelspelen. Voor het andere lesuur woordlab ga je meer individueel te werk in een kleiner groepje en ontdek je samen met je leraar de geheimen die schuilen achter de woorden van een tekst.

Dramastudio
Spelen en spreken voor een publiek zorgt vaak voor klamme handen... Daar kan je wat aan doen! In de lessen Dramastudio leer je hoe je voor een toeschouwer staat, wat je kan met je stem, je toon, je ritme... Samen met de leerkracht zoek je de helderheid van je boodschap, je rust, je kracht, je humor. Het vormen van de stem, goed en natuurlijk ademen, de juiste uitspraak ontwikkelen, ontspannen en toch expressief spreken. Pittig zijn in je tekstzegging en toch niet te snel. Je kan het allemaal leren in deze groepslessen. Met bestaande teksten, oefeningen, rollen- en situatiespelletjes bouw je aan de speler in jezelf.

Woordstudio
Iedereen heeft een verhaal. Zo mooi om dat door te geven! Maar hoe doe je dat? Dat kom je te weten in het vak verteltheater. Je leert beelden scheppen in je vertelling, je werkt met ritme, leert schakelen, stiltes te gebruiken en spanning op te bouwen. Je verhaal kan autobiografisch zijn, een fantasie, dramatisch of frivool. Maar je kan ook samen met je leerkracht op zoek gaan naar de tekst die jou raakt. Je kiest zelf wat je kwijt wil. Kortom: we zoeken naar jouw heel eigen bijzondere vertelkracht.

Speltheater
In dit vak leer je jezelf en elkaar kennen als speler op de theaterscène via improvisatie- en spelopdrachten, komisch of dramatisch. Verschillende personages ontwikkelen in heel verschillende spelsituaties, absurd of herkenbaar, alles is mogelijk. Je werkt bewust met de ruimte en leert jouw ritme en dat van de anderen kennen. Het is verrassen, verleiden, ontroeren,… maar vooral: het plezier ontdekken en vinden in het spelen.


Vierde graad

3 leerjaren - 2 uur/week

Studierichting: vertolkend acteur

Speltheater
KunstKader1 uur/week
Theater1 uur/week
Verteltheater
KunstKader1 uur/week
Woordstudio Plus1 uur/week

Studierichting: creërend acteur

Theatermaker
Verplicht vak
KunstKader
1 uur/week
Keuzevak
Cabaret & Comedy of Theater maken
1 uur/week

Studierichting: theaterregisseur

Regie
Spelcoaching1 uur/week
Theatergeschiedenis1 uur/week

KunstKader
Met het vak KunstKader (officieel dramalab) duiken we in de wereld van de podiumkunsten en de literatuur. Tijdens deze boeiende omkaderingslessen ga je o.a. kijken naar heel verschillende theatervoorstellingen, die vooraf ingeleid en nadien besproken worden. Je verdiept je in proza, poëzie en theater. Je wisselt ervaringen uit en je scherpt je smaak aan door te kijken, te luisteren, te lezen. Je maakt kennis met diverse stijlen, stromingen en tekstgenres. Kortom: je ontwikkelt een bredere kijk die mooi aansluit bij je ervaringen opgedaan in de artistieke vakken.

Theater
Je maakt kennis met de principes van het acteren, tekstanalyse en speldramaturgie. Doorheen een traject van drie schooljaren ga je aan de slag met theaterteksten van verschillende toneelauteurs, ontwikkel je personages, leer je spanningsbogen maken, werk je aan ritme, expressie, inleving, communicatie met publiek, groepsdynamiek, enzovoort. Via verschillende oefeningen, gaande van de uitwerking van een klassieke monoloog tot het werken met stil spel in een dialoog, monden de leerlingen theater in het laatste jaar uit in het maken en spelen van een avondvullende theatervoorstelling.

Woordstudio Plus
Kies je voor het vak Woordstudio Plus, dan ga je meer individueel te werk en grasduin je samen met je docent doorheen het rijke poëzie- en prozalandschap. Je selecteert en argumenteert de keuze voor het tekstmateriaal en gaat dit vanuit je eigen persoonlijkheid vormgeven. Ook hier wordt vanzelfsprekend de nodige aandacht gegeven aan belangrijke parameters als tekstinterpretatie en verbeelding. Het eindpunt van de opleiding is de samenstelling en presentatie van een gevarieerd vertelprogramma.

Cabaret & Comedy
Schuilt er humor in je en voel je de drang om dit ook te delen met een publiek, dan is het vak cabaret & comedy wellicht geknipt voor je. Ook hier is je autonomie zeer groot en functioneert de docent eerder als een coach die je begeleidt doorheen je zoektocht naar het maken van eigen komisch materiaal (tekstueel en/of visueel). Vertrekkende vanuit improvisatietechnieken en korte spelopdrachten werken we richting een volwaardige solo in het laatste jaar van de opleiding.

Theater maken
In het vak theater maken ontdek je dat het theater van vandaag niet beperkt blijft tot teksttheater alleen, maar dat er nog andere media zijn die het mogelijk maken een inhoud te communiceren aan een publiek. Je leert vanuit je eigen leef- en denkwereld een theatraal concept te ontwikkelen dat vormelijk vraagt - of zelfs smeekt - naar alternatieve expressiemogelijkheden (dans of beweging, videokunst, performance, etc.).


 

Specialisatie

2 leerjaren - 2 uur/week

Mogelijk in alle opties van de vierde graad:

Speltheater
Verteltheater
Theatermaker
Regie

Te volgen vakken in overleg te bepalen.