Het Conservatorium aan Zee heeft een rijke geschiedenis:

1849

Het verhaal begint op 12 november in het voormalige stadhuis op het Wapenplein van Oostende. Nu is dit het Feest- en Cultuurpaleis, een shoppingcentrum met 17 winkels.

De eerste directeur van Ecole de Musique d’Ostende is Bernard Sauvé, ook de enige leraar van de school. Er zijn 49 leerlingen, en na een jaar telt de school 68 leerlingen. Er is nood aan een 2de leraar en dat wordt Constant Bultinck.

1851

De eerste prijsuitreiking gaat door op 25 augustus.

1854

Directeur Bernard Sauvé wordt opgevolgd door Jean Barwolf, die tot 1877 in functie blijft.

Ondertussen is het aantal leerlingen gestegen tot zo'n 80, en er komen 3 nieuwe leerkrachten in dienst.

1877

 


Foto: François Demol

Jean Barwolf wordt als directeur opgevolgd door François Demol (Brussel 1844 – Oostende 1883).

François Demol werkte voordien als dirigent in Marseille en Brussel en is een productieve componist. Een van zijn bekendste werken is de opera ‘Le Chanteur de Médine’, die in de Muntschouwburg in Brussel werd opgevoerd.

1879

De school promoveert tot de status van academie.

1883


Foto: Joseph Michel

Joseph Michel (Luik 1847 - Oostende 1888) wordt aangesteld als directeur.

Joseph Michel is een uitstekend componist en schreef verschillende opera's. In het schoolarchief bewaren we zijn manuscript ‘Renouveau’.

1885

De school telt 400 leerlingen. Er worden verschillende bijkomende leraars aangesteld.

1888


Foto: Jules De Swert

Op 6 november wordt Jules De Swert (Leuven 1843 - Oostende 1891) directeur.

Jules De Swert is een briljant cellist en concerteert onder leiding van beroemde dirigenten in verschillende grote Europese steden. Ook componeert hij verschillende opera's.

Hij geeft zijn muziekcarrière op door ziekte.

1865

Het schoolgebouw, toen gevestigd in de Sint Franciscusstraat, is te klein geworden.

De minister van Landsverdediging Baron Chazal beslist dat Oostende niet langer een vestingstad moet zijn. De wallen worden gesloopt en de stad kan uitbreiden. Zo kan het stadsbestuur gronden verwerven die oorspronkelijk bedoeld waren om een kazerne op te bouwen. Maar de muziekacademie en de jongensschool krijgen er hun bestemming.

1891


Foto: Léon Rinskopf

Jules De Swert wordt op 22 april opgevolgd door Léon Rinskopf (Gent 1862 - Deauville 1915). Zoals zijn 3 voorgangers is hij dirigent van het Kursaalorkest.

Rinskopf breidt het lerarenkorps uit en zet verschillende cursussen op punt.

Léon Rinskopf is een mediageniek figuur, een persoonlijke vriend van James Ensor, en lid van de ‘Cercle Caecilia’.

Samen met Ensor riep Rinskopf het jaarlijks ‘Bal du Rat Mort’ in het leven.

Ensor draagt het schilderij ‘Au Conservatoire’ op aan Léon Rinskopf, met de vermelding ‘au futur baron Rinskopf’. Het schilderij hangt in het Musée d'Orsay in Parijs.

1899

Stadsarchitect August Verraert tekent de plannen voor het gebouw van de jongensschool en de muziekacademie. In oktober, bij de aanvang van het nieuwe schooljaar, wordt het gebouw in gebruik genomen. Het is nog altijd de hoofdvestigingsplaats van de school.

Naast leslokalen is er ook een feestzaal. Het plafond van de zaal stort na verloop van tijd in, maar wordt niet hersteld. Later wordt de zaal gesloopt.

Het schoolgebouw wordt doorheen de jaren meermaals gerestaureerd, maar de vloertegels in de gang zijn nog altijd authentiek.

Op 50 jaar tijd is een lange weg afgelegd. Het aantal leerlingen dat oorspronkelijk 49 bedroeg, is vertienvoudigd. 17 leerlingen of oud-leerlingen spelen in het kursaalorkest. Het oorspronkelijk werkingsbudget van 1.500 BF stijgt tot 22.950 BF. Toch moeten regelmatig leerlingen geweigerd worden wegens onvoldoende capaciteit en middelen.

1908

Op 24 november richten enkele Vlaamse toneelverenigingen zich tot het stadsbestuur met de vraag een cursus Nederlandse dramatische kunst op te richten in de academie. Pas in 1923 wordt aan de vraag beantwoord.

1914

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog wijken enkele leraars uit naar Frankrijk. Ook directeur Léon Rinskopf trekt naar Frankrijk, en wordt tijdens de oorlogsjaren tijdelijk vervangen door Ernest Pierkot.

Léon Rinskopf overlijdt in 1915 in Deauville.

1919


Foto: Jules-Toussaint De Sutter

Jules-Toussaint De Sutter (Gent 1889 - Fréjus 1959) wordt directeur.

Tijdens de oorlog stelt hij zijn muzikale kennis ten dienste van de ‘Symfonie van het veldleger’.

Hij richt een hogere vioolcursus op, en snel daarna ook een hogere leergang Cello, een cursus Franse voordracht en de eerste cursus Muziekgeschiedenis.

1923

Leraar Rijkaard Schmitz start met de cursus Nederlandstalige voordracht en toneel.

1926

De academie krijgt de naam Conservatorium.

Het Stedelijk Conservatorium heeft 30 leerkrachten en de volgende jaren schommelt het aantal leerlingen tussen 400 en 500.

Jules-Toussaint De Sutter is ook de eerste directeur die in ons land opleidingsconcerten voor de muziekstuderende jeugd organiseert.

1936


Foto: Emile De Vlieger

Jules-Toussaint De Sutter verlaat de school om directeur te worden van het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent.

Hij overlijdt samen met zijn echtgenote in hun caravan in Fréjus (Fr), toen een stuwdam het begaf.

Emile De Vlieger (Oostende 1887 - Ukkel 1960), een bijzonder begaafd cellist, is zijn opvolger.

1949

De school blaast 100 kaarsjes uit. De verschrikkingen van de oorlog zijn gedeeltelijk vergeten, en er zijn van 12 tot 28 augustus feestelijke activiteiten. Er is een internationale wedstrijd voor piano en voor zang, het ‘Gala van de Italiaanse Opera’, een balletvoorstelling door het Metropolitan Ballet van Londen, optredens door 5 finalisten van de pianowedstrijd, een lezing over ‘Debussy en zijn tijd’, een optreden door 10 finalisten van de internationale zangwedstrijd, een optreden door 10 finalisten in de afdeling ‘opera’, een symfonisch concert en een slotgala.

Op 15 augustus trekt ook een historische stoet door de straten van Oostende.

1957

Op 15 juni wordt de Concertvereniging van het Muziekconservatorium opgericht die symfonische en kamermuziekconcerten organiseert.

1959


Foto: Georges Maes

Op 1 november gaat Emile De Vlieger met pensioen. Hij wordt tijdelijk opgevolgd door Lucien Van Branteghem (Oostende 1910 - Oostende 1994).

Georges Maes (Oostende 1914 - Eeklo 1976) is de volgende directeur.

Het aantal leerlingen daalt tot een 300-tal. Bovendien is er een tekort aan didactisch materiaal. Maar er worden snel heel wat instrumenten aangekocht. Ook wordt het leerplan herwerkt en worden nieuwe cursussen opgestart.

1965

Op 1 oktober wordt het Koor van de Concertvereniging van het Conservatorium opgericht, onder de leiding van Stefaan Dombrecht. Hij is organist van de Sint-Petrus- en Sint-Pauluskerk en leraar Notenleer aan het Conservatorium.

1968

Het studieniveau stijgt en 2 leerlingen doen mee aan de Pro Civitatewedstrijden, waar ze een eerste prijs behalen. Ook later behalen verschillende leerlingen mooie resultaten op nationale en internationale wedstrijden.

Na het overlijden van Georges Maes staan Joseph Berden (Oostende 1916 – Oostende 1987), Roland Corijn (Kortrijk 1938) en Edgard Dewulf (Oostende 1926 - Oostende 2008) voor korte tijd als directeur aan het hoofd van de school.

1982


Foto: Roland Cardon

Roland Cardon (Ronse 1929 - Ronse 2001) neemt het roer over op 1 januari.

Hij leidde voordien verschillende militaire muziekkapellen en is een verdienstelijk componist.

Hij start met 1.119 leerlingen. Onder zijn impuls wordt een ‘snaarorkest’ en een ‘harmonieorkest’ opgericht. Ook organiseert hij instrumentenvoorstellingen en prijsuitreikingen in samenwerking met de Kunstacademie.

Aan het einde van zijn loopbaan in 1994 telt de school 1300 leerlingen en 55 leraars.

1994


Foto:Guido Six

Guido Six (Wervik 1955 – Ettelgem 2015), solist bij de Muziekkapel van de Belgische Rijkswacht en leraar aan het Stedelijk Conservatorium, neemt de leiding van het Conservatorium over. Onder zijn impuls doet de computer zijn intrede in het Conservatorium.

Hij organiseert ClarinetFest, een internationaal klarinetfestival met duizenden bezoekers. En hij richt ook het Clarinetchoir Claribel op.

1997

Op 12 november wordt de Vriendenkring Conservatorium Oostende - later vzw Muziek aan Zee - opgericht. De vriendenkring geeft podiumkansen aan jonge musici.

2009

Het Stedelijk Conservatorium wordt op 1 september omgedoopt tot Conservatorium aan Zee.

2015


Foto: Dirk Ooms

Op 30 oktober overlijdt Guido Six samen met zijn zoon Jef. Ze werden op de pechstrook van de E40 gegrepen door een vrachtwagen.

Dirk Ooms (Oostende 1957), Meester in de Muziek, pianoleraar, pianobegeleider en pedagogisch coördinator van de school, neemt de taak van waarnemend directeur op zich.

2016

Dirk Ooms wordt in juli aangesteld als directeur.

2021


Foto: An De Leenheer

Op 31 augustus gaat Dirk Ooms met pensioen.

Zijn opvolger is An De Leenheer, Meester in de Dramatische Kunst.

An De Leenheer maakte de overstap van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans van Oudenaarde, waar ze 25 jaar werkte als leerkracht Woordkunst-Drama, pedagogisch coördinator en aanvangsbegeleider.

2024

De school start schooljaar 2024-2025 met 1304 leerlingen Muziek (opties Klassiek, Jazz-Pop-Rock, Oude Muziek), Woordkunst-drama (opties Vertel- en Speltheater) en

Domeinoverschrijdende initiatie (Muziek, Woordkunst-drama, Beeld).

Voor Domeinoverschrijdende initiatie, voor 6- en 7-jarigen, werkt de school samen met de Kunstacademie.

Het schoolteam bestaat uit een 65 leraars, 5 secretariaatsmedewerkers en 3 pianobegeleiders.

Op 23 november viert de school haar 175-jarig bestaan in De Grote Post, met de voorstelling C’EST MAGNIFIQUE! Leraars en leerlingen treden samen op en nemen het publiek mee door de rijke geschiedenis van de school. Verhalen, herinneringen en anekdotes wisselen composities af van oud-directeurs, leraar-muzikanten, leerlingen en ook van kunstenaars die in de school hun passie ontdekten.

Deze bijzondere samenwerking benadrukt de sterke band die veel muzikanten, woordkunstenaars en acteurs hebben met het Conservatorium aan Zee.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.