Wijkpolitie en gemeentelijke sanctieambtenaren patrouilleren op Oostendse begraafplaatsen

Vaststellen dat een bloemstuk of een grafornament niet meer op de rustplaats van je dierbare staat, is een pijnlijke ervaring. Om grafschennis en vandalisme zo veel mogelijk te vermijden, patrouilleren de gemeentelijke vaststellers vanaf nu ook op de vier Oostendse begraafplaatsen.

Af en toe komen meldingen binnen over verdwenen bloemen of ornamenten op de begraafplaatsen. Meestal gaat het over verwelkte bloemen die werden verwijderd om de begraafplaats netjes te houden. Maar dit is helaas niet altijd zo.

Tussen januari 2020 en mei 2021 kreeg de politie 7 meldingen binnen over de begraafplaatsen, gaande van hondenpoep, vandalisme en samenscholing tot grafschennis. Om dit tegen te gaan, schakelen we de hulp van de wijkpolitie, GAS-ambtenaren en Gemeenschapswachten in. De lokale politie patrouilleert er voortaan op elektrische scooters. Ook de gemeentelijke vaststellers houden er een oogje in het zeil.

Emotionele schade

Met regelmatige patrouilles op elektrische scooters is de politie snel ter plaatse als het nodig is. Grafschennis is een misdrijf waar men niet alleen een geldboete, maar zelfs een gevangenisstraf voor kan krijgen. Wie dit opmerkt, vragen we om steeds de politie te verwittigen.

De gemeentelijke vaststellers hebben een planning met dagelijkse rondes. Ook zij leveren graag een bijdrage door de vier locaties hierin op te nemen. De vaststellingen worden bovendien in een register bijgehouden.

Het ontvreemden van bloemstukken of voorwerpen die men op het graf van een dierbare plaatst, is emotioneel zeer pijnlijk voor de nabestaanden.

Wat kan je zelf doen?

Neem steeds foto’s van de waardevolle voorwerpen op of rond het graf en markeer dure ornamenten, zoals koperen of bronzen vazen. Dit maakt de controle en identificatie makkelijker.

Daarnaast is het belangrijk om elke onregelmatigheid te melden aan de lokale politie of ook ter plaatse aan de gemeentelijke sanctieambtenaren.

Praktisch

Bel 101 als je iets ziet gebeuren en de politie moet dringend ingrijpen of ter plaatse komen. Bel 059 70 11 11 voor een vaststelling van feiten of leg online een afspraak vast via de website van de Lokale Politie.

Sluikstorten en hondenpoep kan je melden via een signaalkaart. Dit kan digitaal of op het nummer 0800 92 491.

Gepubliceerd op dinsdag 14 september 2021 12.37 u.