Laatste updates / Liveblog


Algemene info (ENG / FR / meertalige info: AR, PL, DE, RU,... / filmpjes in andere talen, Vlaamse Gebarentaal en eenvoudige taal)

Bekijk hier een kort en actueel overzicht van alle maatregelen van Stad Oostende

Bekijk hier een lijst met de meest gestelde vragen en antwoorden.

Update 3 juli (08.40 uur)

De Oostendse mondmaskeractie is sedert vandaag afgelopen. We kunnen met meer dan 18.000 aangevraagde mondmaskers van een groot succes spreken. Wie nu nog een mondmasker nodig heeft, kan zich wenden tot de apotheek. De federale overheid stelt 1 mondmasker gratis ter beschikking voor elke inwoner. Je kan ze afhalen bij je apotheek bij het vertonen van je eID.

Update 4 juni (15.00 uur)

Vanaf maandag 8 juni geldt een nieuw principe. Alle activiteiten mogen worden hervat, maar er gelden een aantal uitzonderingen.

Vanaf maandag 8 juni:

 • De horeca heropent deels vanaf maandag 8 juni. Het sluitingsuur ligt op 1 uur ’s nachts, ook nachtwinkels mogen tot dan open blijven. Er gelden wel veiligheidsregels, zoals de sociale afstand en de verplichting van een mondmasker voor obers.
 • De ‘bubbel van vier’ mag uitgebreid worden naar tien mensen. Elk individu mag nauwer contact hebben met 10 personen per week. Dit geldt voor ieder persoonlijk, en is een individueel recht. Deze groep mag elke week veranderen. Het getal van tien maakt het makkelijker om precies na te gaan met wie u in nauw contact geweest ben indien u besmet bent geraakt. Groepen mogen niet groter zijn dan tien personen, kinderen inbegrepen. De veiligheidsvoorwaarden blijven gelden, men moet anderhalve meter afstand houden in de bubbel en handen wassen blijft belangrijk.
 • Cultuur: alle activiteiten worden opnieuw toegelaten, maar enkel zonder publiek.
 • Alle sporten worden opnieuw toegelaten, zowel binnen als buiten. Contactsporten moeten zich beperken tot contactloze training. Kleedkamers en douches blijven gesloten, net zoals zwembaden en wellnesscentra. De groepen mogen niet groter zijn dan 20.
 • Fitnesscentra mogen de deuren openen.
 • Religieuze of levensbeschouwelijke erediensten mogen worden hervat, met een maximum van 100 aanwezigen.
 • Reizen: binnenlandse reizen worden vanaf maandag 8 juni toegelaten.
Vanaf maandag 15 juni:
 • De grenzen gaan open vanaf 15 juni voor EU-landen, het Verenigd Koninkrijk en de overige landen in de Schengenzone. Over reizen buiten de EU wordt later beslist. Elk land beslist zelf over de heropening van de grenzen, het blijft belangrijk de regels in het gastland na te gaan.
Vanaf woensdag 1 juli:
 • Speelhallen zoals casino’s kunnen pas op 1 juli terug open.
 • Culturele activiteiten met publiek worden opnieuw toegelaten, maar de regels van sociale afstand blijven gelden, en er wordt een maximum van 200 personen toegelaten.
 • Bioscopen mogen terug openen vanaf 1 juli.
 • Vanaf 1 juli worden alle sporten toegelaten, maar de veiligheidsregels blijven gelden. Zittend publiek wordt toegelaten, het maximum van 20 personen wordt opgetrokken naar 50 personen.
 • De aanwezigheden op religieuze en levensbeschouwelijke erediensten worden opgetrokken tot maximaal 200 aanwezigen.
 • Pretparken mogen de deuren openen.
Augustus:
 • Kermissen en dorpsfeesten mogen pas vanaf 1 augustus plaatsvinden.
 • Grote massa-evenementen blijven verboden tot en met 31 augustus.
 • De heropening van nachtclubs is niet toegelaten voor eind augustus.

Update 29 mei (18.00 uur)

Het is opnieuw mogelijk om online afspraken te maken voor de dienstverlening van Stad Oostende. Dat kan via www.oostende.be/afspraak. Het gratis nummer 0800 1 8400 blijft operationeel voor vragen en voor het maken van telefonische afspraken.

Je kan ook opnieuw een niet-dringende afspraak maken. Enkel een reispas aanvragen en de nationaliteitsaanvraag blijven voorlopig niet mogelijk. 

Om alles vlot en veilig te laten verlopen, zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen van kracht bij een bezoek aan het Stadhuis. Stad Oostende vraagt aan alle bezoekers van het Stadhuis om:

 • steeds de ingang via de Vindictivelaan / Alfons Pieterslaan te gebruiken
 • de wegwijzers op de grond te volgen en ook de richtlijnen van de medewerkers
 • alleen naar de afspraak te komen, behalve wie taalarm is of een beperking heeft. Deze mensen kunnen zich uiteraard laten begeleiden door één extra persoon
 • stipt op tijd te komen
 • indien mogelijk een mondmasker te dragen en steeds de sociale afstand van 1,5 meter te bewaren
 • bij voorkeur te betalen met Bancontact of Payconiq

Maak een afspraak


Update 26 mei (15.00 uur)

Vanaf woensdag 27 mei zijn alle speelpleintjes in de stad opnieuw toegankelijk voor kinderen tot en met 12 jaar. De kinderen kunnen er samen spelen, maar wel onder toezicht van een volwassene aan wie we vragen om een mondmasker te dragen.

Lees hier meer over de opening van de speelpleintjes


Vanaf 28 mei is er opnieuw markt in Oostende. Er mogen maximum 50 kramen deelnemen, en daarom wordt de donderdagmarkt beperkt tot het Mijnplein en de Groentemarkt. Er zijn op donderdag enkel bloemen- en voedingskramen toegelaten. De zaterdagmarkt wordt wel een volledige markt, met alle kramen op het Wapenplein en de Groentemarkt. Er geldt een circulatieplan en er zijn voor de veiligheid een aantal maatregelen van kracht.

Klik hier voor alle info over de markt in Oostende


Update 22 mei (17.00 uur)

Zal ik deze zomer naar het strand van Oostende kunnen? Waarom wordt er met een reservatiesysteem gewerkt? Ik heb een strandcabine. Heb ik nu wel nog toegang tot het strand?

Bekijk hier de antwoorden op de meest gestelde vragen rond de strandreservaties.

Vanaf 18 mei mogen er opnieuw sporttrainingen plaatsvinden in open lucht. Wil je graag een training organiseren maar weet je niet waar je dat kan doen? Via onderstaande link vind je een overzicht en alle info over hoe je dit kan aanvragen.

Klik hier voor alle info over georganiseerde sportactiviteiten op het openbaar domein

De bibliotheek opent opnieuw vanaf 2 juni. De wijkfilialen openen al vanaf 27 mei, maar enkel op afspraak.

Bekijk hier de info over de opening van de bibliotheek


Update 21 mei (12.00 uur)

Tweedeverblijvers mogen opnieuw naar hun tweede verblijf komen op voorwaarde dat ze:

 • eigenaars zijn van deze woning of
 • een huurcontract van minimum één jaar hebben

Dit geldt voor de eigenaar / huurder van het tweede verblijf en de inwonende kinderen. Familieleden van tweede verblijvers die niet onder hetzelfde dak wonen, mogen enkel naar het tweede verblijf komen samen met de eigenaars, en op voorwaarde dat zij tot de "sociale bubbel" van maximum 4 personen behoren.

Wie een strandcabine heeft (die voor het volledige seizoen gehuurd wordt), mag opnieuw aan de strandcabine zitten, maar enkel samen met mensen die onder één dak wonen of samen een ‘bubbel’ vormen. Verschillende bubbels mogen niet vermengd worden. Er moet in het bijzonder op gelet worden dat kinderen niet samen tussen de cabines spelen. Ook de afstandsregels (1,5 meter) moeten nauw nageleefd worden. Picknicken aan de cabine is voorlopig nog niet toegelaten.

Oostendenaars, tweedeverblijvers en mensen uit de buurt mogen voortaan kort op het strand zitten of hun kinderen laten spelen. De Nationale Veiligheidsraad verbiedt echter nog steeds om te zonnebaden of te picknicken. Die mensen mogen zich dus niet op het strand ‘installeren’.

Klik hier voor meer info


Update 19 mei (12.30 uur)

Het veer vaart opnieuw. Ook hier geldt een aantal maatregelen:

 • maximum 11 passagiers, waarvan maximum 4 fietsen, worden per overvaart toegelaten
 • het dragen van een mondmasker is verplicht van zodra de loopbrug betreden wordt
 • de veerdienst mag enkel gebruikt worden voor essentiële verplaatsingen zoals gedefinieerd door de Nationale Veiligheidsraad. Strikt toeristische activiteiten zijn nog altijd verboden. De burger wordt gevraagd om het openbaar vervoer te vermijden indien men een alternatief heeft.

Update 13 mei (14.15 uur)

De Veiligheidsraad heeft een verdere versoepeling van de coronamaatregelen aangekondigd. Op maandag 18 mei gaat fase 2 van start:

 • Musea en culturele bezienswaardigheden zoals historische gebouwen mogen vanaf 18 mei de deuren openen. Dit op voorwaarde dat ze een online of telefonisch reservatiesysteem voorzien en al het nodige doen om samenscholingen te vermijden en de sociale afstand te garanderen.
 • Contactberoepen (zoals kappers en schoonheidsspecialisten) mogen vanaf 18 mei opnieuw opstarten. Dit mag enkel op afspraak. Het dragen van een mondmasker is verplicht en er moet zo veel mogelijk een veilige afstand bewaard worden, ook tussen klanten onderling.
 • Markten in open lucht met maximum 50 kramen mogen vanaf 18 mei opnieuw plaatsvinden mits akkoord van de lokale overheid. Op de markt moet er een circulatieplan voorzien worden, en de marktkramers moeten verplicht mondmaskers dragen. Voor de bezoekers wordt het dragen van mondmaskers ten zeerste aangeraden.
 • Ook dierenparken mogen vanaf 18 mei de deuren openen. Dit op voorwaarde dat ze een online of telefonisch reservatiesysteem voorzien en al het nodige doen om samenscholingen te vermijden en de sociale afstand te garanderen. Restaurants, cafés, attracties en speelpleinen blijven gesloten.
 • Sporttrainingen in open lucht mogen vanaf 18 mei hervat worden, in groepen van maximum 20 personen en altijd begeleid door een coach. Dit moet uiteraard gebeuren met respect voor de afstandsmaatregelen. Cafetaria's blijven gesloten.
 • Bij officiële ceremonies zoals begrafenissen en huwelijken, mogen vanaf 18 mei maximum 30 aanwezigen zijn. Ook hier moeten de afstandsregels gerespecteerd worden. Er mag geen aansluitende receptie georganiseerd worden.
 • Alle culturele, sportieve en recreatieve evenementen blijven verboden tot en met 30 juni.

Update 12 mei (16.50 uur)

Er is een nieuwe informatievideo voor slechthorenden.


Update 6 mei (17.50 uur)

De Veiligheidsraad heeft een verdere versoepeling van de lockdown aangekondigd:
 • Vanaf volgende zondag 10 mei mag elk gezin vier andere mensen thuis ontvangen, altijd dezelfde vier mensen. Die vier mensen mogen op hun beurt niet bij anderen op bezoek gaan. Ook daar moet de sociale afstand worden gehouden, en verloopt het contact bij voorkeur buiten.
 • Op 11 mei zullen de winkels opnieuw open gaan. Eén klant zal toegelaten worden per 10 vierkante meter voor een maximumduur van 30 minuten, met uitzonderingen voor de kleinste winkels. Het wordt aangeraden om een mondmasker te dragen in de winkels, en het blijft verplicht om minstens 1,5 meter afstand te houden van elkaar.
 • Er wordt gevraagd om enkel winkels in de buurt te bezoeken en dat alleen te doen. Als het te druk is, kom dan op een ander moment terug. Ouderen, mensen met een beperking en zorgwerkers krijgen voorrang.
 • Het openbaar vervoer blijft voorbehouden voor mensen die geen ander middel hebben om zich te verplaatsen.
 • Restaurants, cafés en culturele centra blijven gesloten.
 • Excursies, toeristische activiteiten en samenscholingen blijven verboden.
 • De grote sportcompetities worden zeker niet hernomen voor 31 juli.
 • Over de volgende fases van de exitstrategie is nog niets beslist.

Update 5 mei (10.30 uur)

Er is een nieuwe informatievideo voor slechthorenden.


Update 30 april (20.40 uur)

Stad Oostende en de vele vrijwilligers zijn hard aan het werk om zo snel mogelijk voldoende mondmaskers te maken voor alle Oostendenaars. De mondmaskers kunnen intussen al aangevraagd worden.

Lees hier meer over het aanvragen van mondmaskers


Update 28 april (14.30 uur)

Er is een nieuwe informatievideo voor slechthorenden.


Update 25 april (14.00 uur)

Stad Oostende bereidt zich volop voor op de exitstrategie die de Nationale Veiligheidsraad gisteren bekend maakte. Het gaat onder meer over de verspreiding van mondmaskers en de heropening van winkels na 11 mei. Evenementen in juni kunnen niet doorgaan.

Lees hier meer!


Update 24 april (23.30 uur)

De Nationale Veiligheidsraad heeft vanavond de exitstrategie toegelicht om het openbare en economische leven beetje bij beetje opnieuw op te starten, maar nog steeds met belangrijke voorzorgsmaatregelen. De begeleidende presentatie van de persconferentie kan je hier downloaden.

De overheid streeft ernaar om iedereen minstens één mondmasker te geven en ook twee filters per persoon om in een masker van stof te stoppen. Later volgt meer nieuws over hoe en door wie de maskers zullen bedeeld worden. Chirurgische maskers en FFP2-maskers blijven voorbehouden voor medisch personeel.

Alle huidige maatregelen blijven gelden tot en met zondag 3 mei.

Onderstaand een overzicht van de verschillende fases in de exitstrategie, onder voorbehoud van wijzigingen. Stad Oostende werkt de komende dagen ook de lokale toepassing uit van de verschillende algemene maatregelen.

Fase 1A: vanaf 4 mei

 • Bedrijven uit niet-essentiële sectoren mogen vanaf maandag 4 mei opstarten, zij het onder voorwaarden. Telewerk blijft de norm. Er mogen geen rechtstreekse contacten zijn met klanten, er wordt alleen business-to-business gewerkt. Op de werkvloer moeten mondmaskers gebruikt worden als er geen anderhalve meter afstand kan worden gehouden. 
 • Mondmaskers worden vanaf deze dag ook verplicht op het openbaar vervoer, omdat de regel om 1,5 meter afstand te houden niet gehandhaafd kunnen worden op trein, tram, bus en metro. Dit zal verplicht zijn voor iedereen die ouder is dan 12 jaar en van zodra men een station betreedt.
 • Stoffenwinkels zullen de deuren mogen openen, omdat ze belangrijk zijn om mondmaskers te kunnen maken. Ze zullen hiervoor de veiligheidsregels moeten respecteren.
 • Mensen moeten nog altijd zoveel mogelijk thuis blijven, alleen essentiële verplaatsingen zijn toegestaan. Het samenscholingsverbod blijft van kracht.
 • Sporten: naast wandelen, lopen en fietsen worden andere sporten in de buitenlucht toegestaan met maximaal twee personen, zolang 1,5 meter afstand wordt bewaard. De toegang tot overdekte infrastructuur, zoals douches en cafetaria’s blijft verboden.

Fase 1B: vanaf maandag 11 mei

 • In deze fase mogen alle winkels weer de deuren openen, zonder uitzondering van sector of grootte. Maar net als bij het opstarten van bedrijven, worden hieraan strikte voorwaarden verbonden, om de drukte in de winkels te beperken. Die maatregelen zullen de komende week worden uitgewerkt in overleg met de sectoren.

Fase 2: vanaf 18 mei

 • De scholen gaan vanaf maandag 18 mei gedeeltelijk open: in de basis- en middelbare scholen, telkens voor drie leerjaren en in kleinere groepen, met maximaal 10 leerlingen per klas. Er wordt opvang voorzien voor ouders die gaan werken en geen opvang hebben. In de kleuterscholen blijven de lessen geschorst, minstens tot eind mei. Een mondmasker wordt de hele schooldag verplicht voor leerlingen ouder dan 12 jaar en ouder én leerkrachten.
 • Er wordt bekeken of onder welke voorwaarden de zogenoemde contactberoepen, zoals kappers, weer aan de slag kunnen gaan. 
 • Er wordt ook gekeken of musea de deuren weer kunnen openen in deze fase, onder voorwaarden.
 • De mogelijkheid voor privé-bijeenkomsten zoals huwelijken en begrafenissen wordt bestudeerd.

Fase 3: ten vroegste vanaf 8 juni

Wanneer de derde fase zal ingaan, ligt nog niet vast. Het zal ten vroegste vanaf 8 juni zijn. Wat er in deze fase zal gebeuren, zal afhankelijk zijn van de evolutie van de corona-epidemie in België:
 • Er wordt gekeken naar de voorwaarden om restaurants en later ook cafés geleidelijk te laten heropenen in deze fase
 • Tegen eind mei wordt beslist of zomerkampen van jeugdbewegingen kunnen doorgaan.
 • Verder wordt nog bestudeerd of meerdaagse reizen binnen en buiten België in deze fase kunnen doorgaan, of toeristische attracties kunnen opengaan en of kleinere openluchtevenementen kunnen doorgaan. Maar zoals eerder beslist werd, mogen massa-evenementen zoals festivals niet doorgaan tot en met 31 augustus

 

Update 20 april (14.15 uur)

Hondenbaasjes die in de buurt van het strand wonen, kunnen tot en met 3 mei de klok rond samen met hun viervoeter een wandeling op het strand maken.


Update 15 april (18.00 uur)

De Nationale Veiligheidsraad besliste om alle coronamaatregelen te verlengen tot en met 3 mei 2020.

Tuincentra en doe-het-zelf-zaken mogen opnieuw openen (onder voorbehoud van social distancing).

Alle massa-evenementen worden verboden tot en met 31 augustus 2020.


Update 6 april (16.30 uur)

Het Nationaal Crisiscentrum lanceert nieuwe interpretatierichtlijnen voor de coronamaatregelen. Wie kinderen jonger dan zes heeft, mag voortaan voor recreatie de auto nemen, net als ouderen of zwangere vrouwen.

Verder is rolschaatsen voortaan toegelaten net als skateboarden en steps.

Tot slot is er ook een aanpassing aan de richtlijnen voor individuele fiets- en joggingactiviteiten. Voorheen waren die ‘enkel in de buurt van de woonplaats’ toegelaten, nu valt die beperking weg. Na de activiteit is de terugkeer naar huis verplicht. In parken zitten, picknicken of zonnebaden blijft verboden.

Update 6 april (11.00 uur)

Stad Oostende besliste om alle evenementen voor april en mei te annuleren. Alle toegekende vergunningen voor evenementen in april en mei 2020 worden daarom ingetrokken. De Stad zal voorlopig ook geen nieuwe vergunningen meer toekennen.

Lees hier meer


Update 4 april (10.00 uur)

Een aantal maatregelen werd lichtjes aangepast: zo mogen er vanaf nu bij uitvaarten maximum 15 personen aanwezig zijn, bij huwelijken enkel het koppel en hun getuigen. Telecomwinkels en winkels met medische hulpmiddelen mogen openen, maar enkel voor noodgevallen. Ze kunnen maar één klant per keer ontvangen en enkel op afspraak. 
Bekijk hier het geactualiseerde overzicht van alle maatregelen

Verder is er nog een nieuwe oproep van de Huisartsenkring Oostende-Bredene en de Oostendse ziekenhuizen: kom als patiënt niet rechtstreeks naar de spoedafdeling bij een vermoeden van besmetting met het coronavirus.

Bel hiervoor naar uw huisarts en die kan u indien nodig snel doorverwijzen naar het triagepunt in OC De Blomme. Daar volgt een eerste klinisch onderzoek en kan u indien nodig naar een ziekenhuis worden doorverwezen. Voor andere dringende medische hulp, los van het coronavirus, kan u uiteraard wel nog zelf naar de spoedgevallen komen.

Lees hier wat je zelf moet doen bij een vermoeden van besmetting


Update 3 april (14.30 uur)

Stad Oostende wil gezinnen, ondernemers en bedrijven extra flexibiliteit en financiële ademruimte geven in deze maatschappelijk en economisch lastige periode. Daarom worden er geen lokale belastingen geïnd tot eind april 2020.

Lees er hier alles over

In het kader van de maatregelen tegen corona, heeft de Vlaamse overheid nu beslist om de opvang tijdens de paasvakantie volledig gratis te maken. Zo zijn er geen drempels voor ouders voor wie de opvang in de paasvakantie echt noodzakelijk is. De dienst Buitenschoolse Kinderopvang van Stad Oostende zal dus ook voor de opvang in deze periode geen ouderbijdragen aanrekenen.

Lees hier meer

Het evenement 'Sing Along' wordt geannuleerd. Het programma wordt deels meegenomen in de zomeractiviteiten en tijdens de Dag van de Dementie.


Update 2 april (16.00 uur)

Het Economisch Huis Oostende investeert een eerste half miljoen euro in steunmaatregelen voor de lokale economie  .

Lees er hier meer over 

Het jaarlijkse fietsexamen voor leerlingen uit de lagere school gaat dit jaar niet door.


Update 1 april (12.30 uur)

Alle recyclageparken in Vlaanderen mogen op dinsdag 7 april weer de deuren openen, zo besliste de Vlaamse Regering gisteren. Ook in Oostende openen de twee containerparken (in Zandvoorde en de Vuurtorenwijk) opnieuw vanaf volgende week dinsdag, maar onder strenge voorwaarden.

Stad Oostende vraagt de mensen wel uitdrukkelijk om niet naar het containerpark te gaan, tenzij het echt niet anders kan. Wie zijn of haar bezoek nog even kan uitstellen, wordt gevraagd om dat te doen. De compostpaviljoenen blijven voorlopig gesloten. 

Lees hier meer over de heropening van de containerparken en de strenge voorwaarden.


Update 31 maart (17.40 uur)

Stad Oostende besliste ook dat de opbouw van de strandcabines en de tijdelijke infrastructuur voor evenementen op het strand van start mag gaan. Het gaat enkel om de opbouw: het is niet toegelaten om daarna de strandcabine al te gebruiken of om op het strand te blijven zitten. Het opbouwen van een strandcabine is geen reden voor tweedeverblijvers om naar Oostende te komen.


Update 31 maart (8.30 uur)

Zeker tot en met 19 april blijft het mogelijk om met de hond te wandelen op het strand. Ook tijdens de paasvakantie mogen Oostendenaars die in de buurt van het strand wonen dus met de hond op het strand, mits alle voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden: wandelen of lopen kan enkel met leden van het gezin of maximum één andere persoon, de regels van social distance moeten in acht genomen worden. Samenscholingen blijven verboden en niemand mag blijven rondhangen op het strand.

Alle communies en lentefeesten (feest van de vrijzinnige jeugd) worden geannuleerd.


Update 28 maart (10.00 uur)

De Nationale Veiligheidsraad verlengde gisteren alle maatregelen tot minstens 19 april.

Sinds gisterenavond werd de toegang van sportpark De Schorre en kinderboerderij De Lange Schuur afgezet zodat de site niet meer met de auto te bereiken is. Fietsers en wandelaars kunnen wel nog binnen. Alle infrastructuur (sporthallen, kinderboerderij,...) op de site blijft uiteraard gesloten.


Update 27 maart (17.00 uur)

Vanaf 1 april zal Kind en Gezin terug starten met hun vaccinatieprogramma bij jonge kinderen. Ze zullen enkel op afspraak werken en de consultaties gaan door in het Huis van het Kind Edith, in de E. Cavellstraat 54-56 in Oostende. Meer info op www.kindengezin.be


Update 27 maart (09.00 uur) 

Stad Oostende organiseert in de paasvakantie noodopvang, onder andere voor kinderen van ouders die in de cruciale sectoren werken. De bestaande reservaties in de buitenschoolse kinderopvang worden geannuleerd.

Lees hier meer 

De Bibliotheek Oostende blijft gesloten tot 19 april en is telefonisch bereikbaar elke werkdag van 10.00 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.00 uur (i.p.v. doorlopend van 10.00 - 16.00 uur)


Update 26 maart (12.00 uur)

De Commissie Juridische Bijstand is vanaf nu telefonisch bereikbaar op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur en op dinsdag van 16.00 tot 18.00 uur op het nummer 050 64 23 76

Voor juridische tweedelijnsbijstand (om een pro Deoadvocaat aan te vragen) kan je rechtstreeks mailen naar bjb@baliewestvlaanderen.be


Update 26 maart (10.00 uur)

Stad Oostende is voortaan bereikbaar via een gratis nummer: 0800 1 8400. Via dit nummer kan je zowel terecht voor dringende afspraken op het stadhuis, praktische vragen over de coronamaatregelen én de Sociale Noodlijn.

Lees hier meer over het gratis nummer


Update 25 maart (17.00 uur)

Nachtwinkels worden beschouwd als een gewone voedingswinkel en kunnen dus openen van 7.00 tot 22.00 uur.

Foodtrucks zoals kramen met pizza en braadkippen zijn niet langer toegelaten. Eerder waren kramen die ijs of snoep verkochten al verboden, nu moeten ook mobiele kramen met volwaardige maaltijden tijdelijk gesloten blijven.


Update 25 maart (15.25 uur)

De compostophaling op dinsdag werd stopgezet. Groenten- en fruitresten mag je voorlopig bij het restafval deponeren. De gewone huisvuilophaling, de groenophaal en de ophalingen voor papier, karton en pmd gaan wel nog door.


Update 25 maart (14.15 uur)

Oostende voor Anker, het belangrijkste maritieme event aan de kust, wordt uitgesteld naar volgend jaar.

Er werd wel al een nieuwe datum gekozen: 27 tot 30 mei 2021. Ook het thema van Oostende voor Anker, ‘Ensor in zee’, blijft behouden. Meer info op www.oostendevooranker.be


Update 24 maart (15.15 uur)

Bakkers die normaal openen om 6.00 uur mochten, volgens de coronarichtlijnen, slechts openen om 7.00 uur. Ondertussen werd lokaal en dus enkel voor de Oostendse bakkers beslist dat wie gebruikelijk om 6.00 uur zijn bakkerij opent, dit inderdaad opnieuw kan doen.

Kapperszaken zullen sluiten vanaf woensdag 25 maart tot minstens 5 april.


Update 23 maart (16.00 uur)

De Gemeenteraad van vanavond verloopt helemaal digitaal als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus. Er is dus uitzonderlijk ook geen live stream via de website.

Grensarbeiders in een cruciale sector kunnen een vignet aanvragen waarmee ze vlot de grens over kunnen. Bekijk hier meer informatie. 

Er is nu ook een certificaat beschikbaar voor mensen die iemand gaan ophalen in het buitenland of mensen uit het buitenland die iemand in België komen ophalen. 

Certificaat Nederlands.docx23 Kb(docx)

Stad Oostende annuleert alle jeugdactiviteiten tijdens de paasvakantie. Concreet betekent dit dat de sportkampen en de speelpleinwerking (De Speelcompagnie) niet doorgaan. De Stad zoekt naar een oplossing voor kinderen van wie de ouders in de zorg-, veiligheid- of voedingssector werkt. 


Update 23 maart (15.00 uur)

De Provincie West-Vlaanderen besloot om de provinciale domeinen opnieuw te openen voor buurtbewoners. Dat betekent dat Raversyde opnieuw toegankelijk is, maar enkel voor wie in de buurt woont. Het parkeerterrein werd afgesloten, maar de paden mogen wel gebruikt worden door buurtbewoners om te wandelen, joggen of fietsen.


Update 22 maart (18.00 uur)

Volgens de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad zijn alle sportieve activiteiten geannuleerd tot nader order, zowel publiek als privé, ongeacht hun omvang. De enige uitzonderingen hierop zijn wandelen, lopen en fietsen. Dit mag enkel met leden van hetzelfde gezin, of maximum met één iemand anders die op een ander adres woont. Tijdens het bewegen moet ook de sociale afstandsregel strikt opgevolgd worden. Sport Vlaanderen geeft tien handige tips om in deze tijden gezond te sporten.

Alle andere buitenactiviteiten zoals jagen, hengelen of paardrijden zijn verboden. Eerder deze week werden de regels zo geïnterpreteerd dat invidivueel hengelen nog toegelaten was, maar Agentschap Natuur en Bos verduidelijkte die regels intussen. Recreatief hengelen is volledig verboden, zowel vanop land als vanop het water. Klik hier voor meer info. 


Update 21 maart (16.00 uur)

Een aantal bedrijven die voor de stad wegwerkzaamheden uitvoerden, passen hun werking aan. Hierdoor vallen noodgewongen een aantal wegwerkzaamheden stil. Niet-dringende interventies waarbij mensen met elkaar in contact komen, zijn op dit moment niet aan de orde. Concreet gaat het over de (geplande) werken aan de Adolf Buylstraat, de Albert I-promenade, de Grintweg, de Victorialaan en de Jozef II straat

Voor die verschillende werven was dinsdag 17 maart tot nader order de laatste werkdag. Van zodra duidelijk wordt wanneer de werken kunnen verdergaan, zal de stad de omwonenden en handelaars informeren.


Update 21 maart (14.00 uur)

De befaamde clubs en cafés in de Langestraat blijven helaas nog een tijdje gesloten, maar op de Facebook-pagina 'Uitgaan in Oostende' kan je toch de sfeer van de Oostendse uitgaansbuurt blijven opsnuiven. Vandaag was er bijvoorbeeld een live dj-set van de Oostendse dj Greg Dela. De komende dagen en weken volgen er nog een aantal artiesten. Oostendenaren die het zelf zien zitten om eens een live dj-set te draaien voor de thuisblijvende feestvierders, kunnen zich ook via Facebook melden.


Update 21 maart (13.30 uur)

Sinds woensdagmiddag mogen enkel winkels die essentiële producten zoals voeding verkopen, geopend blijven. Het is daarom erg belangrijk dat handelszaken alle voorzorgen nemen om eventuele verdere besmettingen met het coronavirus te vermijden. Afstand houden en beschermende maatregelen zoals handhygiëne of het frequent ontsmetten van vaak aangeraakte oppervlakten zoals een toonbank of betalingsterminal, zijn daarom cruciaal. Het Economisch Huis coördineert deze maatregelen voor alle nog geopende Oostendse winkels en horecazaken (met afhaal). De bedoeling is om de komende dagen alle handelszaken aan te spreken en aan te sporen om alle voorzorgsmaatregelen strikt na te leven. Het Economisch huis zal daarbij de winkeliers ook ondersteunen met informatie over welke maatregelen ze moeten nemen en hoe ze die praktisch kunnen organiseren in hun zaak.


 

Update 20 maart (15.00 uur)

Vanaf zaterdag 21 maart schakelt ook de Kusttram over op een aangepaste dienstverlening. De tram rijdt van maandag tot zondag alleen tussen 6.00 en 21.00 uur met een frequentie van 20 minuten. De vroege en late ritten (tijdens het weekend) worden geschrapt. De aangepaste dienstregeling kan je raadplegen via www.delijn.be of via de app van De Lijn.

Campings, vakantiehuizen, bed & breakfasts en vakantieparken gaan tijdelijk dicht. Ook particulieren mogen niet langer (een deel van hun) woning verhuren, via websites als AirBnB.

Ook voor tweedeverblijvers is het niet langer toegestaan om naar hun verblijf in Oostende te komen zo lang de huidige maatregelen van kracht zijn.


Update 20 maart (11.50 uur)

Stad Oostende organiseert extra noodopvang om kinderen op te vangen van wie de ouders uitzonderlijke prestaties neerzetten in de zorgsector, bij de veiligheidsdiensten of in de voedingssector.

Klik hier voor meer informatie.


Update 20 maart (10.50 uur)

Provincie West-Vlaanderen besloot om alle provinciale domeinen te sluiten. Voor Oostende betekent dit dat Raversyde niet meer toegankelijk is. De parking en de hoofdingang van het domein worden afgesloten en er zullen affiches en borden hangen die bezoekers wijzen op het toegangsverbod. Deze maatregel geldt ten minste tot 5 april.

Klik hier voor meer informatie.


Update 19 maart (14.15 uur)

Open School maakte een erg duidelijk filmpje met belangrijke info over het coronavirus in eenvoudige taal.


Update 19 maart (12.15 uur)

Stad Oostende roept iedereen op om mee te doen met de bedankingsactie #Mercivanuitmijnkot op 20 maart om 12.00 uur. Laten we alle Oostendse zorgverleners een hart onder de riem steken! 

Lees hier alles over de actie

De ontmoetingscentra zullen gesloten blijven tot en met zondag 19 april (in plaats van 13 april).

Ook de wijkkantoren van de lokale politie Oostende sluiten. Dringende zaken op wijkniveau kun je telefonisch bespreken via 059 70 11 11.


Update 18 maart (17.50 uur)

Vanmiddag 18 maart om 12.00 uur werden bijkomende maatregelen van kracht in de strijd tegen het coronavirus. Ook voor handelszaken wordt een aantal zaken aangescherpt. Voor de handelaars in Oostende zetten we alles nog eens op een rijtje.

Lees er hier meer over


Update 18 maart (14.30 uur)

Kinderdagverblijven: ouders die beslissen om hun kindjes thuis te houden naar aanleiding van de huidige situatie (thuiswerk, voorzorgorgsmaatregelen, etc.) worden geen respijtdagen aangerekend. We zien dit als ‘overmacht’. Er worden geen boetes aangerekend.


Update 18 maart (11.30 uur)

Omdat zowel huisartsen als spoedafdelingen momenteel onder enorme druk staan door de coronacrisis, besliste de federale overheid deze week om het noodplan huisartsgeneeskunde te activeren. Als deel van dit noodplan worden overal tijdelijke triagepunten opgericht. Vanaf 19 maart komt er ook zo’n triagepunt in ontmoetingscentrum De Blomme.

Klik hier voor meer informatie

De autokeuring is minstens tot en met 3 april gesloten. 

Vanaf woensdag 18 maart schakelt De Lijn over naar een aangepaste dienstregeling om het tekort aan chauffeurs op te vangen. De spitsritten worden verminderd en alle avondlijnen (stads- en streek avondlijnen) worden vanaf vanavond stopgezet. De belbussen worden geannuleerd.  Social distancing moet gehandhaafd blijven. Er wordt nog een derde van de bezettingscapaciteit op bussen en trams toegelaten. De aangepaste dienstregeling kan je raadplegen via www.delijn.be of via de app van De Lijn.


Update 18 maart (08.00 uur)

De federale regering maakte gisterenavond een aantal nieuwe of verscherpte maatregelen bekend.

Iedereen is verplicht om thuis te blijven om zo veel mogelijk contact buiten het gezin te vermijden. Uitzonderingen zijn om naar het werk te gaan, essentiële verplaatsingen (naar de dokter, apotheek, postkantoor, gaan tanken, eten halen, mensen in nood helpen).

Bedrijven zijn verplicht om telewerk te organiseren voor elke functie waar dit mogelijk is. Waar dit niet mogelijk is, moet de social distancing gegarandeerd worden.

Niet-essentiële winkels en handelszaken zijn gesloten, met uitzondering van voedingswinkels, apotheken, dierenvoedingswinkels en krantenzaken. Toegang tot supermarkten wordt beperkt tot 1 klant per 10m² voor maximum 30 minuten. Kapsalons mogen open blijven, maar er mag slechts 1 klant per keer in het salon aanwezig zijn. Nachtwinkels mogen open blijven tot 22.00 uur. Cafés moeten hun terrasmeubilair binnenzetten.

Het openbaar vervoer moet zo georganiseerd worden dat social distancing kan worden gegarandeerd

Reizen buiten België die niet noodzakelijk zijn, zijn verboden tot en met 5 april.

De markten op donderdag en zaterdag worden gesloten. Voedingskramen worden enkel toegestaan waar ze onmisbaar zijn.

De opbouw van strandcabines wordt opgeschort tot 4 april.

Het volledige overzicht van de maatregelen in Oostende vind je hier.


Update 17 maart (14.30 uur)

Vanaf woensdag 18 maart schakelt De Lijn over naar een aangepaste dienstregeling om het tekort aan chauffeurs op te vangen.

Concreet neemt het aanbod aan busritten af met 14%, de tramritten nemen af met 10%. Het aantal klanten is sterk gedaald, waardoor een verantwoorde spreiding van passagiers in de voertuigen mogelijk blijft.

Binnen de dienstregeling wordt voorrang gegeven aan prioritaire ritten en diensten. Dit betekent in eerste instantie dat specifieke spitsritten (gericht op scholieren) en late ritten verminderd worden.

De aangepaste dienstregeling kan je raadplegen via www.delijn.be of via de app van De Lijn.


Update 17 maart (13.30 uur)

De Centrale Campus in de Edith Cavellstraat (Welzijn) sluit haar deuren. Wie contact wil opnemen, kan dat doen via T 059 59 10 10 en wordt verder telefonisch geholpen. Cliënten worden gevraagd rechtstreeks contact op te nemen met hun maatschappelijk werker via e-mail of telefonisch.


Update 17 maart (12.30 uur)

De stad vraagt om, ondanks het zonnige weer, niet meer dicht bij elkaar te gaan zitten op zitbankjes of op terrassen van horecazaken, zelfs al zijn deze open voor afhaal. Ook de handelaars moeten er alles aan doen om de social distancing na te leven bij het organiseren van wachtrijen. 

Omdat veel mensen gisteren dicht op één gingen zitten bij de zitbanken aan het Casino Kursaal, maakte de Stad deze banken ontoegankelijk.

Lees hier meer

Kringwinkel Kust sluit haar deuren.

Vanaf woensdagmiddag 18 maart zullen winkels het aantal klanten in de winkel beperken: er wordt nog 1 persoon per 10 vierkante meter toegelaten.


Update 17 maart (12.00 uur)

Alle recyclageparken worden gesloten, dus ook de containerparken in Zandvoorde en op de Vuurtorenwijk. Ook de compostpaviljoenen worden tijdelijk gesloten. De ophalingen (afval, groenafval en compost) gaan wel nog door.


Update 17 maart (10.10 uur)

De Sociale Noodlijn werkt ook samen met de Oostende apothekers. De medewerkers van Stad Oostende registreren de nood aan bepaalde medicatie. Na contact met de huisapotheek van de hulpbehoevende wordt bekeken of en hoe de medicatie aan huis kan bezorgd worden. De betaling wordt dan geregeld tussen apotheker en klant, eventueel via factuur.Update 16 maart (19.00 uur)

De voorbije dagen bestond er wat onduidelijkheid over de bibliotheek. Stad Oostende besloot de bibliotheek vorige week donderdag te sluiten. Om in lijn te zijn met de maatregelen van de hogere overheid, werd dit weekend bekeken hoe de bib tijdens de week toch aan minimale dienstverlening kan doen voor alle Oostendenaren.

De bibliotheek blijft gesloten voor het grote publiek tot en met 3 april, maar organiseert nu wel een afhaaldienst voor boeken, cd's of dvd's. Je geeft je bestelling online of telefonisch door en maakt een afspraak om je persoonlijke pakket te komen ophalen.

Lees hier hoe je kan beroep doen op de afhaaldienst van de bib.


Update 16 maart (16.45 uur)

Het verhuur van go-carts is niet meer toegelaten.

Individueel sporten is nog steeds toegestaan op voorwaarde dat de afstandsregels nageleefd worden. 

Bibliotheken blijven open op weekdagen, maar zijn gesloten in het weekend. De leeszalen moeten gesloten blijven. Er kan enkel ontleend of binnen gebracht worden.


Update 16 maart (15.25 uur)

De Lijn vraagt aan de reizigers om achteraan op te stappen op zowel bus als tram. De deur vooraan blijft gesloten. 

Cash geld wordt niet meer aanvaard op bus, tram en in de Lijnwinkels. Je kan een ticket kopen door een sms met de tekst 'DL' te sturen naar 4884. Ook via de app van de Lijn kun je een vervoerbewijs kopen.

Bekijk hier meer info.


Update 16 maart (15.00 uur)

Alle binnen- en buitenspeeltuinen en speelpleinen op Belgisch grondgebied gaan verplicht dicht. Stad Oostende zal zijn eigen openbare speeltuinen in de mate van het mogelijke ook afsluiten of niet meer toegankelijk maken. We roepen ook op naar alle particuliere speeltuinen, indoor en outdoor om deze maatregel goed op te volgen.


Update 16 maart (14.00 uur)

De Stedelijke Fietsuitleendienst ter hoogte van de parking bij het Maria-Hendrikapark (Iependreef) sluit vanaf dinsdag 17 maart de deuren voor onbepaalde duur. Fietsen ontlenen zal vanaf dan niet meer mogelijk zijn.


Update 16 maart (13.20 uur)

Om ook doven en mensen met gehoorproblemen ook de kans te geven om gebruik te maken van de sociale noodlijn, werd het e-mailadres socialenoodlijn@oostende.be in het leven geroepen. Opgelet! Behoor je niet tot deze groep mensen? Neem dan telefonisch contact op met de sociale noodlijn op het nummer 059 25 85 85.   

Klik hier voor meer informatie.  

Aangepaste dienstregelingen en maatregelen externe partners welzijn en zorg (Huurderbonds, Thuiszorg, Mutualiteiten, ...) vind je op de overzichtspagina.

Bekijk hier alle details


Update 16 maart (12.40 uur)

Het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust stopt tot en met 3 april de veerdienst in Oostende (tussen de Visserskaai en Oosteroever).

Klik hier voor meer informatie.


Update 16 maart (10.00 uur)

Het Wijkkantoor Vuurtoren (E. Hammanstraat) is gesloten. Cliënten worden gevraagd om rechtstreeks contact op te nemen met hun maatschappelijk werker of te bellen naar het nummer van het kantoor: 059 59 15 16.


Update 15 maart (18.00 uur)

Vanaf maandag 16 maart kunnen mensen met een beperkt netwerk terecht op de sociale noodlijn 059 25 85 85. Je kan er terecht voor onder andere concrete vragen zoals de nood aan boodschappen en maaltijden aan huis, bezorgdheden of gewoon voor een babbel. Het nummer 059 25 85 85 zal vanaf maandag 16 maart zeven dagen op zeven bemand zijn, telkens tussen 9.00 en 18.00 uur.

Klik hier voor alle info over de sociale noodlijn

De bibliotheek is vanaf maandag 16 maart opnieuw open, maar er wordt wel een aantal maatregelen genomen. Je kan er enkel terecht om boeken te ontlenen of terug te brengen, dit gebeurt volledig zelf via de selfscan. De leesruimtes, de exporuimte en de publieke computers zijn niet toegankelijk. Er mogen maximum 30 mensen tegelijkertijd binnen, en het is de bedoeling om je tijd in de bib zo kort mogelijk te houden. De bibliotheek is elke weekdag open van 11.00 tot 16.00 uur.


Update 15 maart (13.00 uur)

Lockdownparty’s en andere privéfeesten zijn verboden en zijn bovendien zeer onverantwoordelijk door het grote risico voor de volksgezondheid. Alle leeftijdsgroepen, ook jongeren, lopen kans op besmetting en kunnen drager zijn van COVID-19 zonder zelf ziek te worden of symptomen te vertonen. Het is cruciaal dat IEDEREEN de regels van social distancing opvolgt, om de verdere verspreiding van het virus te vermijden en risicogroepen niet in gevaar te brengen.

De pagina met alle maatregelen die Stad Oostende treft kreeg een update, zie daarvoor de link hierboven. Vooral de tabel met de verschillende type handelszaken en informatie over eventuele verplichte sluiting in het weekend werd verder aangevuld.

Op dit moment worden alle reizen naar het buitenland afgeraden. Klik hier voor meer informatie op de website van Buitenlandse Zaken.Update 14 maart (17.30 uur)

Er was vandaag heel wat onduidelijkheid over kapperszaken. Het crisiscentrum van Binnenlandse zaken verduidelijkte vandaag dat ook kapperszaken en schoonheidssalons in het weekend de deuren moeten sluiten. In de week kunnen deze zaken wel openen, maar enkel op afspraak of bij iemand thuis. Zo blijft het contact één op één. Dit zal de komende dagen ook gehandhaafd worden.

Ook rond sport bestond er wat onduidelijkheid: alle georganiseerde sportevenementen, wedstrijden en groepstrainingen zijn verboden tot en met drie april. Alle sportclubs moeten hun werking hier op af stemmen. Maar ook buiten die officiële clubs en verenigingen in groep gaan sporten (bv. officieuze fietsclubjes) is niet toegelaten.


 

Update: 14 maart (12.45 uur)

We wijzen er ook graag op dat immokantoren en krantenwinkels dicht moeten in het weekend. Hier mag niet met open deuren gewerkt worden. Deze namiddag zal dit door de lokale politie gehandhaafd en gecontroleerd worden.

Sinds vandaag zijn zoals gekend alle horecazaken in Oostende verplicht gesloten. Daarom worden er in de stad extra openbare toiletten geplaatst. Fietsen en wandelen in open lucht blijft toegestaan. Om te zorgen dat deze fietsers en wandelaars toch een toilet kunnen gebruiken indien nodig, zal Stad Oostende extra openbare toiletten huren en op verschillende plaatsen in de stad te plaatsen. Ook de uriliften worden onmiddellijk opengesteld. Daarnaast worden de andere bestaande openbare toiletten zoveel als mogelijk geopend voor het publiek.


Rijscholen zullen vanaf maandag 16 maart ook gesloten blijven.


Update: 14 maart (10.30 uur)

Voor de handelaars en horeca breekt een moeilijke periode aan door de maatregelen tegen het coronavirus.

Het Economisch Huis lanceert daarom een lijst met restaurants waar maaltijden bezorgd of afgehaald kunnen worden en een lijst met webshops.

Klik hier om te ontdekken hoe je de Oostendse handelszaken kunt steunen.


De Lijn schrapt vanaf vandaag de bediening van enkele stadsavondlijnen in Oostende voor onbepaalde duur.

 • lijn 81 Konterdam
 • lijn 85 Stene Dorp
 • lijn 86 Raversijde
 • lijn 89 Groenendijk

De Lijn kiest voor deze maatregel omwille van enerzijds wegvallen horeca, feesten, … (dus in functie van de bezetting) en anderzijds omwille van opvangen tekort aan chauffeurs. Er wordt voor de continuïteit voorrang gegeven aan ritten overdag in plaats van 's nachts. Meer info op www.delijn.be


Update: 14 maart (9 uur)

Deze nacht bleef alles rustig in Oostende. De horecazaken volgden alle maatregelen goed op.

Vanaf vandaag schorten ziekenhuizen niet-dringende consultaties, onderzoeken en ingrepen op. Ook vanaf vandaag wordt het bezoek aan alle ziekenhuizen beperkt.,

Er is een update met alle maatregelen die van kracht zijn, zie hiervoor deze pagina.Update: 13 maart (18.30 uur)

Burgemeester Bart Tommelein roept alle inwoners en tweedeverblijvers op om de maatregelen die straks om middernacht ingaan zonder uitzondering op te volgen.

Dat betekent onder meer dat om middernacht alle cafés, restaurants, bars en andere drinkgelegenheden de deuren moeten sluiten. De Stad vraagt aan uitbaters om minstens een kwartier op voorhand hun klanten te verzoeken de zaak te verlaten. De Lokale Politie van Oostende zal toezien dat de maatregelen overal op het grondgebied gehandhaafd worden.

De maatregelen zijn tot stand gekomen op advies van experten en zijn een belangrijke factor in de strijd tegen de verdere verspreiding van het virus. Stad Oostende vertrouwt op de burgerzin en het gezond verstand van alle inwoners, tweedeverblijvers en eventuele bezoekers.

We vragen ook met aandrang om de kalmte te bewaren. Er is geen enkele reden om te hamsteren. Wat mondmaskers en andere beschermingsmiddelen betreft, onze zorgverleners hebben die echt nodig om hun job goed uit te oefenen. Koop deze alsjeblieft niet als je ze niet nodig hebt.

Verder wenst het stadsbestuur iedereen - ondanks de grote impact van de maatregelen - een fijn weekend toe. Draag zorg voor jezelf en voor elkaar!


Update: 13 maart (15.45 uur)

Het Economisch Huis plaatste op hun website een lijst met alle maatregelen voor de handelaars.

Bekijk hier de maatregelen. 


Update: 13 maart (15.00 uur)

Het Stadhuis blijft voorlopig toegankelijk, maar werkt vanaf maandag enkel op afspraak (telefonisch, niet digitaal!). Voor de burger is het Stadhuis enkel nog toegankelijk via de hoofdingang aan de Alfons Pieterslaan. Dit van 9.00 tot 11.30 uur en 13.30 en 16.00 uur. 

Dit weekend zal er uitzonderlijk telefonische permanentie zijn tussen 9.00 en 17.00 uur voor vragen van burgers over de maatregelen van Stad Oostende over het coronavirus op 059 25 80 30. Voor algemene medische informatie over het coronavirus wordt verwezen naar het algemeen crisisnummer 0800 14 689.

Bekijk hier meer informatie over de aangepaste dienstverlening van het Stadhuis

Tot 3 april zullen in de gemeenteraadszittingen en commissies geen publiek toegelaten worden. De gemeenteraad zal zoals gebruikelijk wel via streaming te volgen zijn op www.oostende.be/gemeenteraad.

 

Samen met Economisch Huis bekijkt Stad Oostende ook hoe de handelaars verder kunnen ondersteund worden. Zo roept de Stad al zijn burgers op om maaltijden af te halen bij restaurants die nu afhaalmogelijkheden organiseren. Ook kunnen mensen geschenkbonnen kopen bij  lokale handelaars of restaurants als er bijvoorbeeld iemand jarig is. Zo krijgen de handelaars en horecazaken de komende weken toch al wat inkomsten.

De vaste zitdagen van het Sociaal Verhuurkantoor (SVK)van dinsdagmiddag en donderdagochtend worden tot en met 3 april opgeschort. Het Sociaal Verhuurkantoor blijft telefonisch bereikbaar via het algemeen nummer 059 43 37 78 of via mail info@svkbredeneoostende.be 
Huisbezoeken worden beperkt tot een minimum. Enkel voor dringende interventies (bv. elektriciteitspanne, defecte verwarming,...) wordt er nog ter plaatse gegaan. Voor dringende zaken kan er telefonisch een afspraak worden vastgelegd. Er is minimale dienstverlening voor huurbegeleiding. 


Update: 13 maart (13.30 uur)

Dagcentrum voor complementaire zorg De Kust en dagverzorgingscentrum Clemence Wante zijn vanaf zaterdag 14 maart gesloten. 

Volwassenonderwijs in Oostende:

 • Open-school sluit de deuren voor cursisten tot 3 april. Alle deelnemers worden door de school verwittigd worden. 
 • CVO Scala sluit voor cursisten tot 3 april. Het secretariaat blijft wel open. 
 • CVO Miras is gesloten voor cursisten tot 3 april. 

Update: 13 maart (13.00 uur)

Naar aanleiding van het Corona-virus zal vervoersmaatschappij De Lijn een aantal maatregelen nemen voor de reizigers. Zo zal er vanaf morgen niet meer met contant geld betaald kunnen worden op de voertuigen van De Lijn en in de voorverkooppunten van De Lijn zoals onder meer de Lijnwinkels. Alternatieven zijn uiteraard de gangbare manieren zoals SMS-ticket, met bankkaart via de Lijnwinkels en aan de verkoopautomaten van De Lijn, externe voorverkooppunten of via de applicatie van De Lijn.

Jeugdverblijfcentrum Duin & Zee, fuifzaal Elysée, 't Bosjoenk en de Speel-o-theek sluiten tot en met 31 maart. Ook alle geplande activiteiten worden geannuleerd. 


Update: 13 maart (11.40 uur)

Er werd besloten dat kapperszaken en schoonheidsspecialisten ook in het weekend mogen openblijven. Opgelet! Er wordt enkel op afspraak gewerkt. 

Stad Oostende besloot om alle belastinginningen zeker met een maand op te schorten. Verdere steunmaatregelen voor de handelaars worden onderzocht. 


Update: 13 maart (11.15 uur)

De Vlaamse Overheid maakt 100 miljoen euro vrij als crisiswaarborg voor ondernemingen, ook Oostendse ondernemingen kunnen hier een beroep op doen. Bedrijven die hun bestaande schulden niet kunnen aflossen en een nieuwe schuldregeling met de bank hebben, moeten afspreken. De Vlaamse Regering waarborgt de nieuwe schuldregeling voor 75%. 

Voor horecazaken die getroffen worden door het coronavirus wordt het systeem voor hinder bij grote werken toegepast. Elk café of restaurant dat moet sluiten, zal een forfaitair bedrag ontvangen. Deze regeling geldt ook voor zaken die tijdens het weekend verplicht moeten sluiten. 

 • Zaken die volledig moeten sluiten, ontvangen een eenmalige premie van 4.000 euro. Als de periode langer dan 21 dagen zal duren, wordt deze maatregel verder gezet. (160 euro per dag)
 • Zaken die tijdens het weekend moeten sluiten, ontvangen een forfaitaire vergoeding van 2.000 euro. Dezelfde regeling geldt bij een sluitingsperiode van meer dan 21 dagen. 

Update: 13 maart (10.30 uur)

Het Vlaamse Woningfonds schort alle zitdagen in Oostende voor onbepaalde duur op. Ze blijven wel telefonisch bereikbaar op het nummer 051 43 19 45

De Huurdersbond schort de vrije zitdagen op dinsdag en donderdag op tot na de paasvakantie (19 april). De Huurdersbond blijft telefonisch bereikbaar op het nummer 059 59 20 34 en werkt enkel nog op afspraak. 

Op maandag 16 maart zullen alle stedelijke kinderdagverblijven open zijn van 07.30 tot 18.30 uur. Vanaf dinsdag 17 maart zijn de gewoonlijke openingsuren opnieuw van toepassing. 


Update: 13 maart (09.30 uur)

De Huisartsenkring Middenkust, die alle actieve huisartsen van Oostende en Bredene vertegenwoordigt, volgt de situatie op de voet. Alle huisartsen zijn op de hoogte van de meest recente richtlijnen en procedures en passen deze strikt toe. Dit in overleg met het Agentschap Zorg & Gezondheid en de lokale ziekenhuizen. 

Er worden maatregelen genomen om de huisartsenwachtdienst in het weekend zodanig te organiseren zodat je telefonisch kan behandeld worden (inclusief het verstrekken van een ziektebriefje). Heb je symptomen? Bel dan naar je huisarts of de wachtdienst. 

De Commissie Juridische bijstand (die zitdagen heeft in Huize Kooy) schort vanaf maandag 16 maart 2020 alle eerste- en tweedelijnshulpverlening voor onbepaalde tijd op. 

AZ Sint-Jan Campus Henri Serruys laat geen bezoek meer toe als je ziek bent, hoest of koorts vertoont. Ook mensen die contact hadden met een coronapatiënt en kinderen jonger dan 16 jaar worden niet toegelaten. Bezoek geen andere patiënten, was grondig je handen na elk toiletbezoek en per patiënt worden er maximaal 2 bezoekers toegelaten. Het ziekenhuisrestaurant is niet meer toegankelijk voor bezoekers/externen. 

Klik hier voor meer informatie.


Update: 13 maart (08.00 uur)

De Nationale Veiligheidsraad nam gisteravond bijkomende maatregelen zoals het schorsen van alle lessen in de scholen en het sluiten van cafés en restaurants in het weekend. De maatregelen gaan vandaag om middernacht in en gelden tot en met 3 april.

Hierop aansluitend besliste het College van Burgemeester en Schepenen om alle genomen maatregelen (geen evenementen, sluiting sportinfrastructuur, bibliotheek, ...) te verlengen tot 3 april (in plaats van 31 maart).


Update: 12 maart (18.45 uur)

Ziekenhuis AZ Damiaan laat geen bezoek meer toe. Enkel op de afdelingen materniteit (partner), pediatrie (een van de ouders) en palliatieve zorgen (in overleg met de behandelen arts) wordt nog bezoek toegestaan. De cafetaria is enkel toegankelijk voor medewerkers van AZ Damiaan. De shop is gesloten voor iedereen. Deze maatregelen gelden tot 20 april 2020. Meer info op https://azdamiaan.be/nl/


Update: 12 maart (18.00 uur)

Cultuurcentrum De Grote Post verplaatst alle voorstellingen, concerten en activiteiten tot en met 31 maart 2020. Tickethouders zullen per e-mail verwittigd worden. Heb je geen e-mail ontvangen? Stuur dan een mail naar benieuwd@degrotepost.be.

Meer info op https://www.degrotepost.be/.


Update: 12 maart (16.30 uur)

Op advies van Kind & Gezin en het Agentschap Zorg en Gezondheid blijven alle kinderdagverblijven en de gezinsopvang in Oostende voorlopig open. Sluiting is op dit moment niet aan de orde. Anders zou het contact met kwetsbare groepen net verhogen (opvang door grootouders) en dat willen we vermijden.

De medewerkers van de kinderdagverblijven/gezinsopvang volgen de algemene aanbevelingen in verband met hygiëne nauwgezet op. Als ouder hou je best rekening met volgende richtlijnen: zieke kinderen moeten thuis blijven, wie niet noodzakelijk in het kinderdagverblijf of gezinsopvang moet zijn, gaat er best niet langs en contact tussen kleinkinderen en grootouders die tot de risicogroep behoren, wordt afgeraden.

Het kunstenfestival The Crystal Ship (3 t/m 19 april 2020) wordt uitgesteld naar een latere datum. Meer info volgt. Steeds meer activiteiten worden geannuleerd. Bekijk hier het volledige overzicht.


Update: 12 maart (13.30 uur)

Er werd beslist om zo snel mogelijk zowel de bibliotheek als het zwembad tijdelijk te sluiten tot nader bericht. Ook alle sportinfrastructuur van Stad Oostende (Mr. V-arena, De Schorre, Skatepark de Veiling,...) wordt tijdelijk gesloten.

De sociale kruidenier Antenne zal voortaan enkel op afspraak te bezoeken zijn. Indien je een afspraak wenst, kan je bellen op het nummer 059 59 11 99. Op deze manier willen we het aantal bezoekers beperken. 


Update: 12 maart (08.30 uur)

Stad Oostende bundelde alle geannuleerde of uitgestelde evenementen op een handige overzichtspagina.

Intussen werden de voorzorgsmaatregelen voor de Woon- en zorgcentra nog aangescherpt. Alle centra blijven gesloten voor bezoekers tot 19 april 2020.

Klik hier voor meer informatie.

Vanaf donderdag 12 maart 2020 ontvangt de federale pensioendienst geen bezoekers meer. Alle pensioenpunten (zowel intern als extern) worden gesloten tot eind maart. Mensen kunnen nog altijd telefonisch terecht bij de pensioendienst via het gekende nummer 1765.

Mu.ZEE (Romestraat 36) blijft open voor het publiek. Alleen de openingen van de tentoonstellingen worden geannuleerd.


Update: 11 maart (18.30 uur)

Uit voorzorg roept Stad Oostende alle organisatoren van evenementen tot eind maart op om waar mogelijk het evenement uit te stellen of te annuleren. Er geldt tot eind maart een formeel verbod op evenementen en activiteiten met meer dan 1.000 aanwezigen maar de Stad doet beroep op het gezond verstand van alle organisatoren en verenigingen om ook evenementen waar veel mensen samenkomen, ook met minder dan duizend aanwezigen, te schrappen.

Ook alle activiteiten van Stad Oostende zelf, zoals het Feest van de Sport en de jobdag worden geschrapt.


Update: 11 maart (12.30 uur)

Om te vermijden dat het coronavirus verder wordt verspreid, zullen alle Oostendse ontmoetingscentra vanaf 12.30 uur hun deuren sluiten voor het publiek. Voorlopig blijven de OC's dicht tot en met 13 april 2020. 

Verder wordt ook het seniorenfestival Zilverrock uit voorzorg afgelast. 

Klik hier voor meer informatie over Zilverrock.

Kursaal Oostende verplaatst alle evenementen en zaalshows tot en met 31 maart 2020.

Klik hier voor meer info over Kursaal Oostende


Update: 10 maart (8.30 uur)

In Oostende is een eerste geval van besmetting met het coronavirus bekend. Een Oostends koppel is recent gaan skiën in Oostenrijk en verbleef in een hotel met veel Italianen. Daar liepen ze de besmetting op. De tests in ons land bevestigden dat achteraf. Het koppel moet nu twee weken thuisblijven in quarantaine.

Het koppel vertoont geen zware symptomen. Beiden zijn ook niet echt ziek. Er is dus geen reden tot paniek. De situatie is onder controle. 

Er gelden vanaf vandaag nieuwe richtlijnen voor de hele bevolking.

Klik hier voor wat je zelf kan doen


Update: 9 maart (10.00 uur)

Het Covid-19-virus begint in beperkte mate te circuleren onder de Belgische bevolking. Nadat reizigers uit Noord-Italië terugkeerden naar vrijwel alle Belgische gemeenten ontstonden er lokaal enkele circulaties die zich later verspreidden over het hele grondgebied.