multifunctioneel kenniscentrum Crab Island

Hoofdthemas

Read this page in English.

Op een site van 1,6 hectare op Crab Island, één van de wijken van Banjul, bevindt zich één van de oudste ‘junior schools’ in Gambia, die werd opgericht tijdens de Britse koloniale periode. Sinds 2012 staan de gebouwen leeg en trad er verval op.

Met de steun van de stedenband werden een aantal initiatieven opgestart om de site nieuw leven in te blazen, zoals de aanleg van volkstuintjes die voornamelijk door vrouwen werden gebruikt, productie van zeep in samenwerking met de organisatie Women Initiative Gambia (WIG), een fietsherstelatelier, imkeropleidingen, het produceren van ‘interlocking blocks’ waarmee geplaveid kan worden, enzovoort.

Als deel van het door de EU gefinancierde Future Proof Banjul project wordt de voormalige schoolsite op Crab Island getransformeerd tot een multifunctioneel kenniscentrum, een hub van innovatie, beroepsopleidingen en creativiteit.

De klasgebouwen op de site worden gerenoveerd. Er wordt zonne-energie voorzien om de plaats zelfvoorzienend te maken op het vlak van elektriciteit. 60 kWp zonnepanelen en 60 kWh lithium batterijen zullen de site dag en nacht van elektriciteit voorzien.

De oude schoolhal wordt volledig vernieuwd en gebouwd met milieuvriendelijke bakstenen van gecomprimeerde klei die door de zon werden gedroogd. Deze hal wordt een multifunctionele concerthal die plaats zal bieden aan onder andere ceremonieën, schoolevenementen en seminaries.

De voormalige klasruimtes zullen beschikbaar zijn voor middenveldorganisaties en innovatieve initiatieven met een sociaal oogmerk. Zo komt er ruimte voor verschillende startups, zoals een wasserette, productie van artisanale zeep en voedselverwerking zoals het drogen en verpakken van hoogwaardige planten als moringa en baobab.

Verder wordt er ook gewerkt aan een radiostation, een muziekopnamestudio en een IT-multimedia lab met kwaliteitsvol materiaal. De volkstuintjes worden, na de verbouwingen, opnieuw opgestart. Er wordt ook gecomposteerd en er komt een opkweekplaats voor bomen en planten om zo de vergroeningspijler van Banjul verder te stimuleren.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.