De kwaliteit van de lucht in je woning

Wist je dat je waarschijnlijk meer tijd binnenshuis doorbrengt dan je denkt? Maar heb je ooit nagedacht over de kwaliteit van de lucht in jouw huis? Ontdek waarom de binnenmilieu van jouw woning, school of kantoor van groot belang is voor je gezondheid en hoe je het kunt verbeteren.

85% van onze tijd binnenshuis

Bij luchtverontreiniging denken we meestal eerst aan vervuiling door fabrieken, uitlaatgassen van auto’s, houtverbranding, … maar meestal niet aan ongezonde lucht in onze eigen woning.

Uit heel wat onderzoek in verschillende landen weten we dat de kwaliteit van de lucht in je woning (= het “binnenmilieu”) meestal minder goed is dan de kwaliteit van de lucht buiten je huis (=het “buitenmilieu”). Dit betekent dat als je de lucht in je woning niet goed is, je daar ook effecten van kan krijgen op je gezondheid: ziek of zieker worden.

De gemiddelde Vlaming brengt gemiddeld 85% van zijn tijd binnenshuis door (thuis, werk, school). Gevoelige personen (zieken, minder mobiele ouderen, baby’s, jonge kinderen, zwangere vrouwen, …) zitten dikwijls nog meer binnen.

Gezondheidsproblemen

Uit onderzoek en in de praktijk blijkt dat ‘ongezonde woningen’ voornamelijk problemen met de luchtwegen veroorzaken, maar ook heel wat andere klachten veroorzaken zoals hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, last aan de ogen, ….

De precieze gezondheidsproblemen hangen natuurlijk af van welke ‘stof’ het probleem veroorzaakt. Zo zal schimmel vooral luchtwegproblemen veroorzaken, maar zal CO (koolstofmonoxide) misselijkheid, coma of zelfs de dood als gevolg hebben.

Het is dus zeker niet zo dat we beter binnenblijven om ons te beschermen tegen de luchtvervuiling buiten.

Oorzaken van een slecht binnenmilieu

Typische oorzaken van een slecht binnenmilieu zijn:

  • binnen meeroken
  • CO (koolstofmonoxide)
  • producten
  • klussen/verbouwen
  • schimmels en vocht
  • stof en huisstofmijt
  • ongedierte
  • loden waterleidingen

Hoe zorgen voor een goed binnenmilieu?

Het belangrijkste en eenvoudigste wat we kunnen doen om te zorgen voor een goede kwaliteit van de lucht binnen in huis, is zorgen dat er genoeg verse lucht binnen kan en de vervuilde lucht weg kan door te ventileren en te verluchten.

  • Ventileren is er voor zorgen dat er voortdurend verse lucht in je woning komt door ventilatieroosters open te zetten of het raam in kiepstand te zetten. Ventileren doe je in het beste geval 24 uur op 24 uur.
  • Verluchten is op korte tijd veel verse lucht binnenlaten door een raam en/of deur wijd open te zetten. Verluchten doe je best wanneer er extra vocht of vervuilende stoffen in de lucht hangen. bv. douchen, poetsen, was drogen,….

Lees meer op www.gezondbinnen.be

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.