De Takel biedt extra ondersteuning aan jongeren deze zomer

De komende twee zomermaanden schakelt de Takel nog een tandje bij in de ondersteuning van jongeren. Met een gevarieerd aanbod aan alternatieve sporten, gezinsuitstappen en extra kampen kunnen tieners er volop terecht.

De Vlaamse Overheid zette het licht op groen voor de Takel met het project ‘We strijden samen om jongeren te versterken en te verbinden’. Een TAKELactie samen met jongeren en gezin om de coronacrisis het hoofd te bieden, de draad terug op te nemen en zo de zeilen bij te zetten.

De teamleden van jeugdhuis en dagcentrum De Takel zetten zich sedert halfweg maart schrap om de jongeren bij te staan bij het verhaal van pre-teaching, één-op één contacten en online entertainment.

Daar waar gezinnen een tekort ervaren aan spel- en leermateriaal, voeding en andere is er een aanbod aan laptops, knutselgerief, voedsel-en hygiënepakketten en ondersteuning. Hiervoor kon De Takel rekenen op een financiële injectie van de Koning Boudewijnstichting.

Door de lockdown zijn er jongeren en gezinnen onder de radar verdwenen en zijn ze de connectie met de rest van de samenleving ietwat verloren. De Takel wil hun isolement doorbreken met safe space: extra instuifmomenten met aangepaste accommodatie.

Sedert juni zoekt De Takel met de nodige zorg naar mogelijkheden om tegemoet te komen aan de honger naar meer groepsgebeuren. Dankzij de meer dan welgekomen steun van de Vlaamse overheid in het kader van generatieveerkracht breiden de teams hun slagkracht uit met extra vrijwilligers en tijdelijk twee deeltijdse beroepskrachten Hoan en Chelsey.

Ook zien ze bij de Takel het tot hun taak om jongeren met hun gezin te prikkelen tot gezinsuitstappen. Ze helpen dit mee organiseren. Zo krijgen gezinnen die zelden of zelfs nooit uit hun gewone doen kunnen komen, ook de kans om er samen op uit te trekken.

Voor de zomervakantie wordt een aanvullend activiteitenpallet aangeboden vertrekkend vanuit noden en vragen van jongeren. Jongeren zelf worden sterk betrokken bij het uitbouwen van initiatieven.

Op het programma staat nu reeds initiatie & workshops van alternatieve sporten en doe-activiteiten zoals paardrijden, watersport, kooklessen, challenges, fietstochten, dansworkshops, uitstapjes...

De Takel organiseert ook verschillende kampen voor kinderen en jongeren om hun dagelijks zorgen te verlichten en er eens 'uit te zijn'.

Daarnaast moedigen de jeugdwerkers de jongeren aan tot sociaal engagement om zich nuttig te voelen door iets te doen voor de ander: 'jongeren voor jongeren' door elkaar systematisch te ondersteunen, 'jongeren voor ouderen' met attentie-acties, 'jongeren voor andere gezinnen' in moeilijke levensomstandigheden,...

De Takel wil op die manier een lichtpunt te zijn in de schaduwzijde van de coronastrijd voor heel wat jongeren!

Gepubliceerd op dinsdag 7 juli 2020 14.46 u.