Voortaan nieuwe blauwe zak!

Vanaf 5 juni 2019 wordt een nieuwe blauwe zak in gebruik genomen. In de huidige blauwe PMD-zak mogen enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. Daar komen nu alle andere plastic verpakkingen bij (potjes, schaaltjes, bakjes, folies en zakken).

Hieronder vind je een overzicht van alle verpakkingen die in de nieuwe blauwe zak mogen. Deze regels gelden ook voor de ondergrondse afvalstraten! 

Plastic verpakkingen

 • Flessen
  Plastic flessen vind je in allerhande formaten en kleuren. Waters, fruitsappen, frisdranken, sportdranken, yoghurtdranken, ... De lege plastic flessen van dit alles kan je nog steeds sorteren in de nieuwe blauwe zak.
 • Flacons
  Plastic flacons vind je in alle maten en kleuren. Douchegel en shampoo zitten bijvoorbeeld vaak in een flacon. Ook vloeibaar wasmiddel en afwasmiddel zijn het vaakst verkrijgbaar in een flacon. Al deze verpakkingen mochten al in de blauwe zak, maar mag je blijven sorteren in de nieuwe blauwe zak.
 • Schaaltjes, vlootjes en bakjes
  Veel voedingswaren vind je terug in plastic schaaltjes, vlootjes en bakjes. Denk maar aan charcuterie- en kaasschaaltjes, botervlootjes of bakjes voor champignons of aardbeien. Ook plastic dozen waarin bijvoorbeeld roomijs en cacaopoeder zit, mogen - eens leeggemaakt - in de nieuwe blauwe zak. Ook plastic dozen van niet-voedingswaren, zoals wasmiddelcapsules, kun je erin kwijt.
 • Potjes en tubes
  Zodra leeg, mag je yoghurtpotjes of plastic potten van kerstomaten, olijven of andere voedingswaren in de nieuwe blauwe zak sorteren. Ook in de badkamer kom je heel wat potjes en tubes tegen. Denk maar aan dagcrèmes of tubes tandpasta of haargel. Wanneer deze leeg zijn, mogen ook deze verpakkingen in de nieuwe blauwe zak.
 • Folies
  Heel wat huishoudelijke producten worden verpakt in folie. Zo zijn multipacks van drankblikken vaak verpakt in plastic folie. Ook wc-papier en rollen keukenpapier worden in een plastic folie verpakt. Maar ook de folie rond magazines of folders mag je in de nieuwe blauwe zak kwijt.
 • Zakjes
  Plastic draagtasjes vind je overal. Maar ook heel wat voedsel wordt aangeboden in een plastic zakje. Denk maar aan gemalen kaas, verse groenten, maar ook heel wat diepvriesproducten zoals vis, vlees, groenten, fruit, frieten,..

Metalen verpakkingen

 • Drank- en conservenblikken
  Je blikje frisdrank kan je nog steeds gerust aan de PMD-zak toevertrouwen. Idem voor conservenblikken die je in alle formaten tegenkomt in de winkel.
 • Spuitbussen voor voedingsmiddelen of cosmetica
  Van de slagroomspuitbus in de keuken tot de bus haarlak in de badkamer: dergelijke metalen spuitbussen voor voedingsmiddelen of cosmetica horen thuis in de PMD-zak. Spuitbussen die geen verpakking zijn van voedsel of cosmetica bevatten echter vaak gevaarlijke producten en mogen niet in de blauwe zak.
 • Bakjes en schaaltjes
  Bakjes en schaaltjes in aluminium mogen uiteraard in de PMD-zak. Denk maar aan een lasagneschaal of een schaaltje dierenvoeding.
 • Deksels, doppen en kroonkurken
  Metalen deksels, doppen en kroonkurken van flessen of bokalen kan je nog steeds in de PMD-zak kwijt.

Drankkartons

 • Drankkartons
  Laat je niet foppen door de naam: drankkartons zijn niet alleen voor dranken als melk of fruitsap. Veel andere voedingswaren vind je ook met deze verpakking terug, zoals soep, tomatenpassata, room, enzovoort. Al deze drankkartons gooi je in de PMD-zak.

Bekijk alle bijkomende info en handige recycleertips op www.denieuweblauwezak.be.

Gepubliceerd op maandag 29 april 2019 9.30 u.