Bibliotheek Oostende presenteert derde editie van project 'Drijfhout'

Onder de noemer 'Drijfgoud' pakt Bibliotheek Oostende uit met een derde editie van het literaire kunstproject 'Drijfhout'. Ook deze keer kan iedereen weer een creatie insturen, zoals een kortverhaal, een gedicht, een tekening, een foto, een stukje muziek of een videoboodschap.

Sinds 2014 beschikt de bibliotheek over een online verhalenplatform. Het project dat destijds de maritieme titel 'Drijfhout' meekreeg, riep mensen op om een kortverhaal of gedicht te delen, doorgaans rond een bepaald beeld of thema, maar steeds met Oostende als decor. Op die manier zet de bibliotheek sterk in op cultuur en participatie in een digitale context.

Drijfgoud en thema 'eenzaamheid'

De bibliotheek van Oostende maakt Drijfhout in 2021 niet alleen terug wakker maar blaast het ook nieuw leven in en herdoopt het tot ‘Drijfgoud’ De werking wordt uitgebreid en naast diverse stadsdiensten steekt ook kunstenaar Yves Velter zijn schouders onder het project.

Het uitdagende coronajaar 2020 deed de behoefte ontstaan om een derde editie van dit participatieproject op poten te zetten. Het thema van deze editie is dan ook toepasselijk 'eenzaamheid'. Het is een gevoel dat ons allemaal wel eens overvalt maar ook een gegeven waarin de bibliotheek sinds jaar en dag een maatschappelijke rol vervult. Corona heeft vereenzaming en sociaal isolement in de stad scherp en in al haar rauwheid op de voorgrond gezet. Maar toch is eenzaamheid ook een bron van creativiteit.

Getuigenissen rond eenzaamheid delen met anderen vergroot de hoop en verbinding met elkaar. Voor het campagnebeeld en als mogelijke inspiratiebron selecteert de bibliotheek een schilderij van Yves Velter: ‘Under the Waves’. Drijfgoud integreert werk van bekende en beginnende makers en spreekt met tussentijdse initiatieven en via samenwerking een zo breed mogelijk publiek aan.

Deelnemen tot september 2021

Het project drijfhout start in februari 2021 met een presentatiemoment en loopt tot september 2021. De bibliotheek nodigt iedereen uit om onversneden of gepolijste impressies en gevoelens te delen in woord, klank of beeld. Vanaf februari kan iedereen  gedichten, kortverhalen, muziek of videoboodschappen met zijn getuigenis insturen. We sprokkelen alle inzendingen, groot en klein, op www.drijfgoud.be.

Gepubliceerd op dinsdag 29 december 2020 0.00 u.