Ontmoetingscentrum De Schelpe (LDC)

Hoofdthemas

Recreatief/Ontspanning

Biljart

OC De Schelpe heeft een biljartlokaal met 3 biljarttafels. Op maandag, woensdag en vrijdag is er telkens in de namiddag biljartclub. De biljartclub zorgt voor verschillende competities in verscheidene disciplines. Voor meer info omtrent deze club kan je altijd terecht in het secretariaat van het centrum. Op andere momenten is iedereen welkom om een partijtje biljart te komen spelen. Prijs is 0,5 euro per 20 minuten.

Bingo

Bingo wordt gespeeld iedere eerste donderdag van de maand. Telkens van 14.00 tot 16.30 uur.

Cijfers en letters

Het gekende TV format Cijfers en letters gaat door op elke eerste en derde maandag van de maand.

Decoratieclub

Indien je graag decoreert en versiert kan je samen met onze decoratie vrijwilligers instaan voor het versieren van ons centrum voor onze themadagen. (bv. Kerstfeest, Halloween, Pasen,…).

Franse scrabble

Iedere dinsdag van 14.00 tot 16.30 uur wordt Franse scrabble gespeeld.

Kaartersclub

Indien je graag een kaartje legt en dit in gezellig samenzijn met andere kaartliefhebbers dan is onze kaartclub misschien iets voor jou. Iedere maandag tussen 13.45 uur en 16.30 uur komt de kaartersclub samen.

Nederlandse scrabble

De Nederlandse scrabble vindt plaats elke eerste en derde vrijdag van de maand.

Penseeltje

Deze hobbyclub verzamelt mensen met een interesse voor de tekenkunst. Elke vorm van tekenen en schilderen kan hier beoefend worden. Zowel beginners als gevorderden kunnen hier aan de slag. Er kan gezamenlijk gewerkt worden aan een stilleven maar men is ook vrij te tekenen wat men wil. Het lidgeld bedraagt 1 euro per namiddag. Elke donderdag vanaf 14.00 uur.

Petanque

Vanaf april (indien het weer het toelaat) tot en met september kan je in De Schelpe terecht om petanque te spelen. Iedere middag zorgt onze petanqueclub voor verschillende competities. Er kan elke weekdag gespeeld worden vanaf 13.45 . We verzamelen tussen 13.30 en 13.45 uur waarna de ploegen worden samengesteld. Omstreeks 15.30 uur is er een pauze voorzien en we spelen tot ten laatste 16.30 uur.

Het lidgeld bedraagt 20 euro.

Quizclub

De quiz club komt 1 maal per maand samen. Iedere vierde vrijdag van de maand tussen 14.00 en 16.30 uur kan men zich uitleven op het betere denkwerk. 

Rummikub

In De Schelpe spelen we 2 soorten rummikub:

 • Rummikub letters: elke 2de en 4de maandag van de maand.
 • Rummikub cijfers: elke 2de en 4de vrijdag van de maand.

Schaken

Jong en oud zijn welkom in onze schaakclub! Iedereen kan de kneepjes van het schaakspel bij ons leren. Wie zin heeft kan ook meedoen aan het zomer- en wintertornooi.
Wanneer? Elke vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur

't Ateliertje

't Ateliertje is een gezellige hobbyclub waar iedere bezige bij zijn draai kan vinden. Onder een leuke sfeer kan je naaien, knutselen, breien en nog veel meer.
Wanneer?  Elke woensdag om 14.00 uur.

Tafeltennis

In het winterseizoen kan je in De Schelpe tafeltennissen. Iedere woensdag van oktober tot april, telkens van 14.00 tot 16.30 uur.

Tafelvoetbal

Elke donderdagnamiddag van 14 uur tot 16.30 uur kan je gratis tafelvoetbal spelen en de basistechnieken aangeleerd krijgen.

Uitstappen

Vanuit de ontmoetingscentra organiseren we meerdere uitstappen per jaar. Deze hebben als doel de sociale en culturele cohesie te bevorderen, ontmoeten en kennis op doen zijn hier de speerpunten. Betalende uitstappen worden steeds aan een democratische prijs aangeboden om zo een breed en gevarieerd publiek de kans te bieden deel te nemen aan soms unieke uistappen. Geplande uitstappen kunnen steeds teruggevonden worden op de ‘activiteitenkalender’.

Wandelclub

Wandelen: 2 maal per maand op dinsdag.
Jaarlijks inschrijvingsgeld : 15 euro (verzekering inbegrepen)

 • Deze verzekering is geldig tijdens de uitstap, van bij het vertrek tot aan de aankomst in ‘De Schelpe’.
 • Alle uitstappen starten om 13.30 uur aan De Schelpe en eindigen ook in De Schelpe.

Yahtzee Club

Yahtzee is een leuk gezelschapspel voor jong en oud. Je kan iedere dinsdag meespelen in de cafetaria tussen 14.00 en 16.30 uur. Inschrijven kan vanaf 13.30 uur, inleg is 0.50 cent.


Vormingen

Country Line Dance

Lesgeefster is Georgine Claeys of country naam 'Ma Dalton', die reeds jarenlange ervaring met country-line en koppeldansen heeft. De dansen worden in traag tempo aangeleerd en herhaald tot iedereen de volledige dans onder de knie heeft
Iedere maandag van 13.30 uur tot 17.00 uur. Lidgeld is 15 euro inclusief verzekering.

Dansen

Elke dinsdagmiddag, van 15.00 tot 17.30 uur. Iedereen is welkom, alleenstaanden en koppels. Prijs is 35,00 euro voor 42 beurten.

Salsa

Rudy Vermeire heeft een passie voor salsa. Zijn hartstocht bewijst hij met zijn vele jaren jaar dansles. Tijdens de wekelijkse ritmische samenkomsten worden eenvoudige combinaties en figuren aangeleerd. 

Elke dinsdagmiddag, van 14.00 tot 16.30 uur. Iedereen is welkom, alleenstaanden en koppels. Deelnemen kan zonder inschrijving voor 2 euro per les. Meer info bij Rudy Vermeire: 0485 51 79 15 of rudy.vermeire1@telenet.be.

Kantklossen

Iedere maandag, telkens van 14.00 tot 16.30 uur.

Krea

Het voorwerp dat men maakt staat een maand voordien in de vitrinekast aan de ingang van de cafetaria. Praktische gegevens staan op de bijhangende fotokopie!
Elke eerste woensdag van de maand van 13.30 tot 16.30 uur. Deelnameprijs: 2,50 euro. 

Patchwork

Patchwork is een handtechniek waarbij lapjes katoenen stof van verschillende kleur en grootte aan elkaar worden genaaid. De lapjes stof kunnen in verschillende kleuren, patronen en vormen gebruikt worden,waardoor er ontelbare mogelijkheden zijn om tot een origineel eindproduct te komen. Dit alles gebeurt onder deskundige leiding en in een leuke en aangename sfeer. Elke tweede en vierde dinsdag van de maand.

Taallessen: vakantie-Frans en vakantie-Italiaans

De cursus vakantie-Frans wordt iedere woensdag gegeven onder deskundige leiding van Fabienne Schaubrouck. Deze vrouw heeft reeds jarenlang ervaring in het onderwijs waar zij les Frans gaf. De cursus start begin september en stopt in maart.

De cursus vakantie-Italiaans wordt iedere donderdag gegeven onder deskundige leiding van Fabienne Schaubrouck. Deze vrouw heeft reeds jarenlang ervaring in het onderwijs.  De cursus start begin september en stopt in maart.

Lage instap, iedereen kan deelnemen. Inschrijven voor de volgende cursus kan in het secretariaat van De Schelpe.

Yoga

OC De Schelpe nodigt iedereen uit om te kiezen uit een aanbod van diverse yoga instructeurs. De lessen zijn toegankelijk voor iedereen, jong en oud, beginners en gevorderden. 

Al deze lessen vinden plaats in OC De Schelpe. Breng een eigen matje mee en draag losse kledij. Inschrijven is niet nodig maar wordt sterk aangeraden.

 • Elke maandag dynamische yoga flow van 18 uur tot 19.00 uur en van 19.20 uur tot 20.20 uur ontspannende , herstellende en helende yoya en meditatie. Meer informatie bij Namasté Doya (0473/ 42 85 65). 7 euro per les
 • Elke dinsdag dynamische yoga van 10.15 uur tot 11.15. Meer informatie bij instructrice Tine Dosselaere (0488/ 45 74 28). 7 euro per les
 • Elke woensdag prana yoga flow van 19 uur tot 20.15 uur. Meer info bij Emanuela Beels via jamyla-me@hotmail.com of 0493/ 55 43 61. 7 euro per les

Tai Chi Chuan

Glenn Robson heeft meer dan 30 jaar ervaring in de tai chi chuan. Op zondag wordt de Sun-stijl aangeleerd. Deze stijl werd ontwikkeld door de grootmeester Sun Lu Tang. De Sun-stijl is geschikt voor de mensen die beperkt zijn in hun bewegingen. Het is zeer geschikt voor mensen met reuma, artritis, artrose en andere gewrichtsklachten. Ook mensen zonder deze klachten zijn gebaat bij deze vorm.

 • De zondagen van 10.00 uur tot 11.30 uur, dit om de 14 dagen ( de oneven weken). Meer info via www.taichichuanoostende.be
 • 5 euro per les

Tai Chi voor beginners

Een zeer toegankelijke Tai-Chi vorm in de Yang stijl. Deze vorm is uitermate toegankelijk voor iedereen en bevatten geen moeilijke

houdingen. Iedereen is welkom, zeker ook mensen die minder beweeglijk zijn, last hebben van beperkingen, overgewicht, ouderdomsverschijnselen, … ! We leren de 8 en 12 handvorm.

 • Wanneer: maandagochtend 09.45 uur - 10.45 uur. 3 euro per les
 • Meer info bij Hannelore Ackaert ( 0476/ 34 96 20)

Tai- gong ( mindful bewegen)

 Tai-Gong is een combinatie van Qigong, Tai-Chi, Integrale Tai-Chi en mindfulness met als uitgangspunt een lichamelijk en geestelijk welzijn. Iedereen is welkom en kan meedoen met deze losse oefeningen, zeker ook mensen die minder beweeglijk zijn, last hebben van beperkingen, overgewicht, ouderdomsverschijnselen, … !

 • Wanneer: maandagochtend 11.00 uur- 12.00 uur. 3 euro per les.
 • Meer info bij Hannelore Ackaert ( 0476/ 34 96 20)

Tai- Chi voor artritis en artrose

Deze vorm is ontworpen door Dr. Paul Lam specifiek voor mensen met artritis en artrose maar eigenlijk kan iedereen hier voordeel uit halen. Deze reeks van 12 bewegingen is gebaseerd op de Sun Stijl. Heeft een positief effect op de flexibiliteit en spierkracht, vergroot hart- en longcapaciteit, zorgt voor een betere houding en verbetert het evenwicht.

 • Wanneer: donderdagochtend 10.00 uur - 11.00 uur. 3 euro per les.
 • Meer info bij Hannelore Ackaert ( 0476/ 34 96 20)

Meditatie (mindfulness)

Tijdens de meditatie proberen we met volle aandacht in het hier en nu aanwezig te zijn. We doen dit door geleide en stille meditaties en meditatief wandelen. Het met elkaar delen over wat ons bezighoudt om te leren er op een

andere manier mee om te gaan of te reageren maakt ook deel uit van de meditatiebijeenkomst. Toegankelijk voor iedereen ervaring is niet nodig.

 • Wanneer: vrijdagochtend 10.00 uur tot 11.30 uur. 3 euro per les
 • Meer info bij Hannelore Ackaert ( 0476/ 34 96 20)

Kleuren voor volwassenen

Deze club heeft als doel tot rust te komen en je zorgen te vergeten. De bedoeling is om bepaalde figuren in te kleuren met aangepaste muziek aan de tafel. Iedereen is van harte welkom en tekenervaring is niet nodig. Enkel kleurpotloden dien je mee te brengen. Prijs per sessie is 1 euro . Elke vrijdag en elke dinsdag van 14.00 tot 16.30 uur.


Douche en Schoonheidszorgen

Douche

Ter ondersteuning van de zelfzorg biedt het lokaal dienstencentrum een douche aan. Voor meer info kunt u terecht in het secretariaat van het lokaal dienstencentrum.

Iedereen, inclusief rolstoelgebruikers, kan hiervoor terecht in OC De Ballon.
De douche is elke werkdag tussen 9.30u en 16.00u te gebruiken. De kostprijs bedraagt 1 euro. Breng zelf je handdoek en douchegel mee.

Manicure en schoonheidszorgen

In het ontmoetingscentrum kun je elke week je gezicht en je handen laten verzorgen. Voor zowel de manicure als voor schoonheidszorgen dient er vooraf een afspraak gemaakt te worden.

Pedicure

In De Schelpe kan je elke vrijdag je voeten laten verzorgen door de pedicure. Hiervoor moet er vooraf een afspraak gemaakt worden.

Wat?
-   Pijnloze behandeling van eelt en likdoorns
-   Nagelaandoeningen
-   Preventieve adviezen
-   Ook suikerzieken (gelieve dit aan de pedicures te melden)


Dienstverlening OC De Schelpe

Digidokter: hulp bij computer-, smartphone- of tabletproblemen.

UITPAS

De UITpas wordt verkocht in OC De Schelpe. U kan hiervoor bij ons terecht tijdens de lokettijden. Maak bij voorkeur een afspraak.

Smoefelnamiddag

Elke woensdagnamiddag serveren we een lekker vers gemaakt smoefeltje voor de prijs van 2,50  euro.

Dagelijks zijn er ijscoupes verkrijgbaar aan 1.40 en 2 euro.

Oostende@internet

Er zijn regelmatig computer- en internetlessen in OC De Schelpe via CVO Scala. Meer informatie op www.oostende-internet.be of 059 70 07 10.

Open School

Het centrum basiseducatie regio Brugge-Oostende-Westhoek  heeft computerlessen in OC De Schelpe  voor volwassen.
Inschrijvingen en informatie kan je vinden bij LIGO OOstende, Ooststraat 29. T 059 80 13 83

Onthaal

Roel en/of Jochen zijn van maandag tot en met vrijdag aanwezig van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur. Je kan er terecht voor informatie over de diensten van het Stadhuis en partners. Je krijgt meer uitleg of je wordt doorverwezen naar de juiste persoon. Voor inschrijvingen, intake, reservatie activiteiten, vragen, wensen of suggesties komt u gerust bij ons langs.

Er is gratis WiFi aanwezig. PASWOORD: OostendeStadAanZee

Cafetaria

In de cafetaria van OC De Schelpe is iedereen welkom. Er is wat voor jong en oud. Een krant lezen, een spelletje kaarten, een gezellige babbel of een gezelschapsspel. Niemand zal zich vervelen. Er is een gezellig kinderhoekje voor kinderen of kleinkinderen. 

De cafetaria is open van maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 17.00 uur. Laatste consumptie om 16.45 uur. 

Honden zijn welkom in onze cafetaria, maar niet tussen 12.00 en 14.00 uur omwille van hygiënische redenen tijdens de middagmaaltijd.

Maaltijden

De maaltijden worden stipt om 12.00 uur opgediend. Deze bestaan uit soep, een hoofdschotel en een nagerecht. Alles wordt dagelijks vers gemaakt. 

De prijs van een maaltijd hangt af van het inkomen. Bij een eerste inschrijving vragen we de identiteitskaart en een laatste aanslagbiljet. Aan de hand van deze informatie kunnen we de prijs bepalen. Deze varieert van 1 tot 7.50 euro. Personen die niet in Oostende wonen, betalen altijd de maximumprijs van 12 euro. 

Maaltijden kunnen nooit de dag zelf worden besteld . Je kan je elke dinsdag en vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur inschrijven. 
Deze uren liggen vast. Gelieve hier rekening mee te houden voor het bestellen van de maaltijden. Telefonisch of per mail kan er niet gereserveerd worden. 

In geval van ziekte kun je je reservering annuleren op het nummer 059 70 50 59 vóór 10.00 uur. Verwittig je niet, dan verlies je de maaltijd. Ingeval van ziekte wordt er ook een ziektebriefje gevraagd om misbruik tegen te gaan